Skip links

Így utazd be Európát autóval

Szeretnéd idén nyáron autóval bejárni Európát? Ez a legjobb módja annak, hogy megismerd a kontinenst, és a négy kerék nyújtotta szabadságot is kihasználd. Egyes szabályozások és előírások – például a sebességkorlátozások vagy a fényszórók használatára vonatkozó szabályok – azonban eltérhetnek az otthon megszokottaktól. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan közlekedhetsz biztonságosan és szabályosan Európában, bárhova vezessen is az utad.

Mielőtt útnak indulsz

Keress az interneten egy útmutatót a különböző európai közúti jelzésekhez, és elevenítsd fel, melyik mit jelent – előfordulhat, hogy néhányuk eltér a hazaiaktól. Ellenőrizd, érvényes-e a jogosítványod külföldön, és rendben vannak-e az autód papírjai! (Kötelező? Casco? Forgalmi? Zöld kártya?) Olvass utána a célországban hatályos előzési és kikerülési szabályoknak, mivel ezek országonként eltérnek!

Ne feledkezz meg a parkolási szabályokról, autópályadíjakról és egyéb előírásokról sem. Ezek meglehetősen bonyolultak tudnak lenni – van, ahol például a hét bizonyos napjaira külön szabályok érvényesek, máshol pedig olyan feltételeket írhatnak elő, mint külön parkolási engedély egyes kerületekben.

Ha már tudod, pontosan hova utazol, érdemes előre megtervezni az egész útvonalat – így elég lesz a forgalomra koncentrálnod, és nem kell az ismeretlen környéken való eligazodás nehézségein idegeskedned. Mielőtt autót bérelsz, mindig járj utána, mit foglal magában az otthon kötött utas- vagy gépjármű-biztosításod – lehet, hogy a Generali utasbiztosításod több mindent foglal magában, mint amit az autókölcsönző társaság kínál!

Ellenőrizd az iratokat!

A jogosítványod mellett mindenképpen legyenek nálad az utasbiztosítási kötvényed adatai és az európai egészségbiztosítási kártyád (ha van). Ha a saját autódat vezeted, vidd magaddal a forgalmit, a zöld kártyát és a casco biztosítási iratainak másolatát is. Egyes országokban – Magyarországhoz hasonlóan – autópályamatrica szükséges az autópályák használatához. Ezt a kölcsönzési díj általában magában foglalja, de nem árt, ha indulás előtt rákérdezel az autókölcsönzőnél.

  • Ne csak az autód, a magad és az utastársaid iratait is ellenőrizd indulás előtt. A személyi igazolvány és a jogosítvány lejárati idején túl csekkold azt is, hogy meddig érvényesek az útleveleitek! Egyes országokba ugyanis csak úgy léphettek be, ha még legalább fél évig érvényes az útleveletek!

Bár a különböző európai országokban gyakran eltérőek az előírások, vannak olyan általános közlekedési szabályok, amelyek betartásával biztosan nem fogod megszegni a törvényt. Lássuk, melyek ezek!

Mindig kösd be a biztonsági övet!

Seatbelt illustration.jpg

Ez szigorú előírás egész Európában.

Vezess az út jobb oldalán!

Ez az Egyesült Királyság, Málta, Ciprus és az Ír Köztársaság kivételével szintén egész Európában általános szabály.

Ne vezess ittasan!

A megengedett véralkoholszint sok helyen nagyon alacsony vagy – ahogy nálunk is – nulla, így könnyen büntetést kaphatsz még akkor is, ha csak egy pohárkával iszol a vacsorához. Franciaországban például minden autóban lennie kell alkoholszondának. Ha ott bérelsz autót, akkor ez az alapfelszereltség részét fogja képezni, de ha máshol bérled a járművet, és azzal lépsz be az ország területére, neked kell beszerezned egyet.

Ne nyomogasd a telefonodat vezetés közben!

Vezetés közben telefonálni, vagy SMS-t írni a legtöbb európai országban törvénybe ütközik.

Mobile phone distracting driving illustration.jpg

Mielőtt a volán mögé ülnél, mindenképpen járj utána a célországban hatályos törvényeknek, beleértve azokat a jogszabályokat is, amelyek előírják, milyen kötelező tartozékoknak kell az autódban lennie.

Talán meglepő, de fontos országspecifikus jogszabály, hogy a skandináv és egyes kelet-európai országokban minden esetben (még nappal is) be kell kapcsolni a fényszórókat, vagy hogy Németországban megbüntetnek, ha az autópályán kifogysz az üzemanyagból.

Így tervezd meg az utad

Európa zsúfolt történelmi városaiban egészen más élmény vezetni, mint a világ többi részén. Az útvonal megtervezésekor próbáld meg elkerülni a városközpontokat, főleg az olyan óvárosokat, ahol nehéz lehet eligazodni, és amelyek tele lehetnek egyirányú utakkal. Sok európai városközpontból teljesen kitiltották az autókat, több helyen pedig dugódíjat kell fizetni az autóhasználatért.

Jó, ha arra is felkészülsz, hogy egyes országokban rengeteg a közúti alagút, ami nyugtalanító érzés lehet, ha nem szoktál hozzá. Mindenképpen ügyelj a kerékpárosokra a kerékpárutakkal átszőtt városi területeken, a népszerű vidéki utak mentén és az Amszterdamhoz hasonló forgalmas, kerékpárosbarát városokban!

Kíváncsi vagy London, Róma, Madrid, Berlin, Bangkok, vagy éppen Párizs ingyenes látnivalóira? Akkor kattints a városnevekre!

A nyári hónapokban, főleg július és augusztus környékén az utakon gyakran nagy a forgalom és sok útépítési munkálat zajlik, ezért inkább ráhagyással tervezd az utazásra szánt időt, hogy ne kelljen sietned! Nézd meg előre az útdíjakat, valamint járj utána, hol vannak az útvonaladon autópályák, és kell-e fizetni használatukért. Az sem árt, ha a biztonság kedvéért mindig van nálad némi apró, mert nem mindenhol fogadnak el bankkártyát.

Speed limits HUNGARIAN-01.jpg

Olvasd el korábbi cikkeinket is, mielőtt útnak indulsz autóval:

Az első nyaralás a szülők nélkül

Mit tegyek, ha baleset ért külföldön?

Egyedi és olcsó ötletek nyaraláshoz

Tippek, ha kisbabával indulsz nyaralni

Így védheted meg az értékeidet külföldön

Szálloda, apartman vagy Airbnb? Hogy válasszunk?

Szeretsz egyedül utazgatni? Gondoskodj a biztonságodról is!

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!