Skip links

Mit tegyek, ha baleset ért külföldön?

Utazásaink során lehetünk akármennyire felkészültek, sajnos nem tudunk minden balesetet elkerülni. Amikor megtörténik a baj, ráadásul külföldön, az komoly problémát jelenthet. A megfelelő utasbiztosítással azonban gond esetén nem kell egyedül és segítség nélkül boldogulnod, ráadásul a kiadások miatt sem kell aggódnod. Olvasd el tippjeinket, hogy külföldi baleset esetén zökkenőmentesen nyújthasd be a biztosítóhoz a számlád, és minden szükséges segítséget megkapj.

Hogyan válasszak biztosítást?

Mielőtt útnak indulsz, érdemes utánajárni mind az általad meglátogatni kívánt város látnivalóinak (például Róma, vagy Bangkok), mind az ország szokásainak, mind pedig a termékek, szolgáltatások árfekvésének. És természetesen annak is, hogy melyik biztosítás felel meg a legjobban az igényeidnek. Számos különböző típusú biztosítás létezik: a legolcsóbb helyett azonban érdemes olyat választanod, amely valóban passzol a szükségleteidhez.

Kezdésnek legjobb, ha listát készítesz. Gondold át, milyen az éghajlat, a politikai helyzet, mennyire biztonságosak a helyi kórházak és milyen az orvosi ellátás színvonala az általad meglátogatni kívánt régióban. Látogas el egy oltóközpontba, és derítsd ki, hogy be kell-e oltatnod magad valami ellen. Ha a megfelelő oltások hiányában betegedsz meg, az érvénytelenítheti a biztosítási kárigényedet.

Tervezd meg, milyen közlekedési eszközöket fogsz igénybe venni, milyen értékeket viszel magaddal, és milyen programokon szeretnél majd részt venni! A síeléshez, vagy a jetskizéshez hasonló veszélyes sportokhoz gyakran kiegészítő biztosításra van szükséged, így szükség esetén ezeket is add hozzá a biztosítási csomagodhoz, és persze olvasd át a feltételeket! Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni.

A biztosítás megkötése előtt tájékoztasd a biztosítót esetleges egészségügyi problémáidról (ennek elmulasztása esetén a biztosítás ugyancsak érvénytelen lehet), és gondoskodj arról, hogy az utazás során könnyedén hozzáférj a dokumentumokhoz. Küldd el magadnak a kötvényt e-mailben, töltsd fel felhőbe, vagy akár csak fotózd le magadnak a telefonoddal. Ugyanez vonatkozik a biztosító és az assistance szolgálat elérhetőségeire is.

Mit tegyek baleset után?

Közvetlenül a baleset után gyakran nem látjuk tisztán a teendőket, de néhány egyszerű intézkedéssel megkönnyítheted a biztosítási kárügyintézés folyamatát. Először is gyűjts bizonyítékokat: készíts videofelvételeket és képeket, valamint beszélj a szemtanúkkal! Lehetőség szerint írd fel a szemtanúk adatait (név, elérhetőség), mivel előfordulhat, hogy a biztosító közvetlenül is meg akarja majd keresni őket. Minden szükséges kifizetésedről és vásárlásodról őrizd meg a nyugtát, a bizonylatot.

Az elveszett és ellopott tárgyakat minél hamarabb be kell jelenteni a rendőrségen. Amennyiben ez nem lehetséges, jelentsd be más illetékes személynél. Bár a rendőrség nem biztos, hogy meg fogja találni az értékeket, a kárigényed feldolgozásához a biztosító szinte minden esetben kér rendőrségi jelentést vagy bűnügyi hivatkozási számot.

Beszélj a biztosítóddal!

Amennyiben orvosi ellátásra van szükséged, lehetőség szerint még bármilyen ellátás igénybe vétele előtt beszélj a biztosítóddal! A különböző biztosítási kötvények más és más összegű fedezettel rendelkeznek, éppen ezért érdemes ellenőrizni, mit tartalmaz a te biztosításod, és még az orvosi kezelés előtt leegyeztetni a tervezett beavatkozásokat.

Hogyan nyújtsam be a kárigényt?

A lehető leghamarabb hívd fel a biztosítódat, és kérdezd meg, mire lesz szükség a kárigény elfogadásához. Azt is ellenőrizd, hogy a biztosításod kiterjed-e a konkrét eseményre. Általában néhány nap áll rendelkezésre a kapcsolatfelvételre, melynek letelte után a biztosító elutasíthatja a kárigényedet, tehát erre minél előbb sort kell keríteni.

Miután beszéltél a biztosítóddal, meg kell adnod az esemény részleteit valamilyen űrlapon: általában online, vagy papírformátumban. Itt bizonyítanod kell a baleset megtörténtét, vagyis be kell nyújtanod a rendőrségi jelentéseket, a képi bizonyítékokat, illetve a nyugtákat.

Az apró betűs rész fontossága

Biztosítási kárigény benyújtása előtt érdemes alaposan leellenőrizni a biztosítási kötvény apró betűs részét, nehogy később váratlan meglepetések érjenek. Olvasd el a kivételeket is: bizonyos baleseteket lehet, hogy nem, vagy csak részben fedez a biztosítás. Ilyenek lehetnek például a késések, a bizonyos érték alatti tárgyaid, vagy az extrém sportból eredő sérülések.

Az önrészt is alaposan vizsgáld meg, mert ezt az összeget neked kell megfizetned igénylés esetén. Kárigény benyújtása előtt mindig ellenőrizd az összeget, mert kisebb károk esetén gyakran olcsóbb, ha inkább magad rendezed a számlát. A helyszínen a költségeket gyakran neked kell állnod, a biztosító pedig csak utólag nyújt visszatérítést, tehát fontos tisztában lenned az eljárás menetével, mielőtt belevágsz.

Ha alaposan utánanézel a tudnivalóknak és az igényeidnek megfelelő terméket választasz, a biztosítás megvéd baj esetén. Szólj, ha segíthetünk!