Skip links

Szálloda, apartman vagy Airbnb? Hogy válasszunk?

Természetes, hogy a nyaralásunk értékes perceiből a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni. Szerencsére az Airbnb, a HomeAway és a hozzájuk hasonló lakás- és nyaralóbérlési szolgáltatások növekvő népszerűségének hála napjainkban a szállásválaszték minden eddiginél szélesebb. Egy városi lakás, vagy egy családi ház kibérlése jó döntés lehet, ha az utad során szeretnéd valamennyire otthon érezni magad – ráadásul jó érzés, hogy kevesebbet kell fizetned érte, mintha egy szálláskereső oldalon vadásznál hasonló ingatlanokat. Néha persze nincs jobb a szállodai kényelemnél, ahol 24 órás recepció és kiszolgálás van, valamint frissen mosott ágynemű és takarítószolgálat vár.

De vajon neked való a nyaralóbérlés? Vagy mégis jobb, ha inkább a szállodát választod? Útmutatónk segítségével megtudhatod, hogyan érdemes döntést hoznod.

Lakásbérlés, vagy szállodai szoba?

Egy bérelt lakásban autentikusabb élményben lehet részed, hiszen lehetőséged adódik a helyiek között élni és belekóstolni az életmódjukba. Ezek a nyaralók, apartmanok garantáltan több helyet, nyugalmat és rugalmasságot kínálnak, mint a szállodák. Aki nem szeret szabályok közt élni, kötelezően 8-tól 10-ig reggelizni és 21 órakor parancsra kijönni a medencéből, annak egyértelműen ezt a megoldást ajánljuk.

Ebben az esetben viszont elengedhetetlen az alapos kutatómunka. Hol található pontosan az általad kinézett divatos lakás, vagy elegáns villa? Együtt tudsz élni a gondolattal, hogy mondjuk a szomszédban egy hatalmas gyár, vagy éppen egy vasútállomás van? Vagy nem szeretnél így nyaralni? Hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, a felderítésben segítségedre lehetnek a korábbi látogatók értékelései, és persze a Google Maps is.

A szállodák általában a turisták számára ideális helyen találhatók, ám minél közelebb van egy szálláshely a központhoz, annál drágább lehet. Persze ebben az esetben is érdemes alaposan felderíteni a környéket: ellenőrizd a neten, hogy a kinézett szálláshelyhez képest hol van a legközelebbi élelmiszerbolt, vannak-e a közelben éttermek, és persze az sem egy utolsó szempont, hogy milyen a közlekedés, mennyire vannak messze a látnivalók, vagy éppen a tengerpart.

Amikor a kényelem a fő szempont

Van, hogy az ember szeretné egy kicsit megjutalmazni magát, és lefoglalni a legszebb szállodát, amit csak talál. Ha teljes kikapcsolódásra van szükséged, és nem fűlik a fogad bevásárolni, főzni vagy takarítani, nem ajánljuk a lakásbérlést, mert ott nem fogod tudni kipihenni magad.

Sokan úgy vannak vele, hogy egy hosszú és tartalmas nap után kényelembe szeretnék helyezni magukat, relaxálni és pihenni akarnak. Akik szeretik, ha a szobában napközben már kitakarítottak, működik a klíma, estére pedig a vacsora is elkészül, mire hazaérnek a városnézésből. Utána pedig várja őket az élményfürdő és az egyéb kényelmi szolgáltatások. Nos, nekik egyértelműen a hotelfoglalást javasoljuk.

  • Ha te is a szálloda mellett döntesz, járj utána, mi van benne az árban, és miért kell esetleg felárat fizetned majd a helyszínen!
  • Pénzt spórolhatsz, ha több helyen is ellenőrzöd, mennyiért kínálják a szobákat. Kérj személyes ajánlatot is a hoteltől, hátha náluk foglalva olcsóbban jössz ki, mintha közvetítőn keresztül fizetsz.
  • Ha nem szeretnél korán kelni, és persze megengedheted magadnak, érdemes lehet kifizetni a késői kijelentkezés felárát is, hogy az utolsó napon se kelljen kapkodni az indulásnál.

Az ár dönti el, hol szállsz meg?

A költségek lefaragása érdekében sokan kevésbé színvonalas szállodákat választanak, külső kerületekben, kevésbé népszerű környéken. Ezzel sincs semmi gond, viszont fontos, hogy a foglaláshoz mindig megbízható weboldalakat használj, és alaposan nézd át a korábbi értékeléseket! Ügyelj a kiegészítő díjakra és az adókra is, kétség esetén pedig kérd ki tőlük fizetendő a költségek tételes felsorolását!

Ha nem szeretnéd, hogy a nyaralásod alatt extra kiadások zúduljanak rád, érdemes indulás előtt a biztosításról is gondoskodni. Tekintsd át a Generali utasbiztosítási ajánlatait – biztosan meg fogod találni a megfelelőt.

Barátokkal, gyermekekkel vagy egyedül utazol? Szemezgess korábbi cikkeinkből!

Szeretsz egyedül utazgatni? Gondoskodj a biztonságodról is!

Tippek, ha kisbabával indulsz nyaralni

Egyedi és olcsó ötletek nyaraláshoz

Mit tegyek, ha elveszett a poggyászom?