Skip links

Szeretsz egyedül utazgatni? Gondoskodj a biztonságodról is!

Az utazás sokunk számára társas élvezet, de vannak, akik egyedül szeretnek nekivágni egy-egy hosszabb útnak. Akár Észak-Ausztráliát szeretnéd felfedezni, akár egy ázsiai túrával szeretnéd valóra váltani az álmaidat, utazás közben már biztosan nem akarsz külön aggódni a biztonságodért. Rövid cikkünkben a vésztartalékok fontosságától az otthoniakkal való rendszeres kapcsolatfelvételig minden fontos tanácsot megtalálsz ahhoz, ami a biztonságos és zökkenőmentes utazáshoz szükséges.

Nézz utána a kiválasztott úti célnak!

Annak ellenére, hogy Izlandhoz és Új-Zélandhoz hasonlóan sok ország közkedvelt úti cél a szólóban utazók számára, mindig nézz utána az általad kiválasztott úti célnak. Olvass utána, hogy melyik országban, városban és környékeken érdemes megszállnod, és melyeket érdemes messziről elkerülnöd, valamint a helyi szokásoknak és öltözködési normáknak is olvass utána! Próbálj meg minél jobban elvegyülni az emberek közt, és érdemes megtanulnod néhány helyi szófordulatot is. Baj esetére írd össze a vészhelyzetben hívható telefonszámokat, és jegyezd meg, hogy mi a teendő különböző helyzetekben.

Tudják rólad, hogy merre jársz!

Ha egyedül utazol, elengedhetetlen, hogy megoszd a barátaiddal és a családtagjaiddal az útvonalterved, valamint azt is, hogy hol szállsz meg. Ha nem érzed magad biztonságban, kifelé mindenképp azt kommunikáld, hogy a barátaiddal vagy a pároddal utazol. És bár csábítóan hangzik az olcsó éjszakai buszozás, mindig tartsd szem előtt a biztonságodat!

Vigyázz az útleveledre!

Próbálj meg készpénzt, vagy egy hitelkártyát elrejteni a váratlan helyzetekre, amit ne tarts együtt a többi dokumentumoddal, vagy pénzeddel. A fontos dokumentumokról (útlevél, személyi igazolvány, biztosítási kötvény) készíts másolatot, és azon túl, hogy letöltötted őket az okostelefonodra, tárold őket egy biztonságos online helyen: például Dropboxban, vagy más, felhőalapú szolgáltatást igénybe véve. Ugyanígy legyenek elmentve a legfontosabb telefonszámok is (konzulátus, utazási iroda, biztosító, assistance szolgáltatás stb.).

Ne az utasbiztosításon spórolj!

Végül, de nem utolsó sorban, az apró és egyszerű óvintézkedések segítenek abban, hogy a lehető leggondtalanabb utazásban legyen részed. Köss utasbiztosítást egészségügyi, illetve utazási vészhelyzetek esetére, ellenőrizd a kifizetendő biztosítási összegeket, valamint hagyj otthon minden puccos kiegészítőt és ékszert!

Óvatosan a közösségi médiával

Bízz az ösztöneidben, és figyelj a környezetedre! Akármennyire is szeretnéd megmutatni, milyen nagyszerű élményekre tettél szert, jól gondold meg, hogy mit kommunikálsz. Fontos, hogy soha ne tedd közzé a szállásod pontos címét.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!