Skip links

Okoskütyük az autód védelméért

Az autód valószínűleg az egyik legértékesebb tulajdonod, ezért érthető, hogy vigyázni szeretnél rá. Az persze alap, hogy rendelkezel kötelező biztosítással, sőt, az a legjobb, ha cascót is kötsz. De ha kicsit már régebbi a verdád, és nem olyan biztonságos, mint egy vadonatúj, néhány okos kis kütyüvel akkor is távol tarthatod tőle a potenciális tolvajokat. Mutatjuk, melyek ezek.

Mire jó egy okoskulcstartó?

Az első dolog, amelynek biztonságáról gondoskodnod kell, nem is az autó, hanem a kulcsa. Az olyan nyomkövető eszközök, mint például ez az okoskulcstartó, nagyszerű megoldást kínálnak erre. A kisméretű készülék összeköthető egy telefonos alkalmazással, amellyel nyomon követheted a slusszkulcsod, sőt, még hangriasztást is lejátszhatsz vele, hogy könnyebben megtaláld.

Kamerával az autód biztonságáért

A következő lépés az autód védelme. Napjainkban a saját megfigyelőrendszer használata már nem akkora ritkaság, mint régen volt. A teljesen vezeték nélküli kültéri kamera, az Arlo Pro 2 például tökéletesen alkalmas a kocsifelhajtón parkoló autód megfigyelésére. A kamera képét akár a hozzá tartozó okostelefonos alkalmazással is megfigyelheted, amely riasztást is küld, ha a kamera mozgást, vagy hangot észlel.

Használj indításgátlót!

De még ha sikerülne is egy tolvajnak a kormány mögé jutnia, az indításgátló használatával akkor is megakadályozhatod, hogy elhajtson az autóddal. Az iBlue indításgátló például különösen intelligens eszköz. Nincs más dolgod, mint beszerelni az autóba, és a tolvaj még a slusszkulccsal sem fogja tudni beindítani…

ehhez ugyanis a készülékhez párosított okostelefonodra is szüksége lenne.

Nyomkövetőt is szerezz be!

Ha pedig mégis bekövetkezne a legrosszabb, egy nyomkövető nagyban javítja a járműved visszaszerzésének és a tolvaj elfogásának esélyeit. Jó választás lehet például egy ilyen GPS-es eszköz. Ez a készülék is használható okostelefonos alkalmazással, és értesítést küld, ha az autó elindul, vagy ha az eszköz szokatlan rezgéseket érzékel, ami a jármű folyamatban lévő feltörésének jele is lehet.

  • Az autó pontos helyét is mutatja, így a rendőrség könnyen elfoghatja a tolvajt.

Ezek a funkciók persze a mai új autókban már gyakran alapfelszereltségnek számítanak. De ha te egyelőre maradnál egy régebbi modellnél, ezek a minden eddiginél intelligensebb biztonsági kiegészítők kifejezetten jó szolgálatot tehetnek.


Érdekelnek az autós témák? Ajánljuk figyelmedbe további hasznos tartalmainkat is::

Vezess különösen óvatosan az esős időben!

Vezess biztonságosan! Tanácsok idősebb sofőröknek

Csereautót kapsz a szervizben? Ezekre figyelj!

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!