Skip links

Tippek, ha kisbabával indulsz nyaralni

Egy csöppség érkezése az élet minden területét átalakítja, így természetesen az autós utazást és a családi nyaralást is bonyolultabbá teszi. Szerencsére a gondos tervezés sokat segíthet, hogy ne legyen rémálom a közös vakáció. Összegyűjtöttünk néhány egyszerű óvintézkedést, amelyekkel te, a babád és a családod is nyugodtan, biztonságosan és boldogan érhet célba. Az első lépés természetesen a megfelelő utasbiztosítás megkötése, minden más csak utána jön!

Mikor utazzon a baba?

A szakirodalmak szerint egy két-három hónapos babával már lehet utazást tervezni, viszont nem ajánlott rögtön egy hosszú úttal indítani. A főpróba lehet egy hétvégi kiruccanás, vagy egy hosszabb belföldi kocsikázás, ahol a baba is szokhatja az autózást, és te is tapasztalatot gyűjthetsz, hogy tudd, mire lesz majd szükségetek, ha távolabbra mentek.

Megfelelő időpont az induláshoz

A babáknál minden az időzítésen múlik. Olyan időpontot válassz az indulásra, amikor a babának alvásideje van, és nincs tele a pocakja. A hosszabb utakat különösen jól meg kell szervezni, és be kell tervezni a pihenőket is, amikor a kicsit megetetheted és tisztába teheted.

  • Ha pontosan tudod, kisbabád milyen időközönként ébred meg, előre megtervezheted, hol fogtok majd megállni egy hosszabb út során. A legalaposabb anyukák nem csak bababarát hoteleket keresnek, hanem előre csekkolják az interneten, hogy egy-egy megállóhelyen lesz-e baba-mama szoba, illetve előre keresnek olyan állomásokat, ahol legalább egy pelenkázó van.

Csomagolj logikusan!

Egy kisbaba mellett szinte lehetetlen túlzásba vinni a felkészülést. Érdemes a csomagtartóban mindenből tartalékot is elhelyezni. Pakolj be plusz pelenkát, nedves törlőkendőt, pelenkázó alátétet, tartalék cumisüveget, tejet, tápszert, ásványvizet, váltóruhát és elsősegélykészletet! Az autópályák pihenőhelyein sokszor nem lesznek ideálisak a körülmények ahhoz, hogy ellásd a kisbabádat, így már otthon fel kell készülnöd a váratlan helyzetekre. És arra, hogy a helyszínen bizony improvizálnod kell.

Ami nem maradhat ki: elegendő rágcsálnivaló, kisebb szendvicsek, innivaló, szemeteszacskó, ivóvíz (inni és mosakodni), kedvenc takaró vagy pokróc.

Nem ciki listát írni

Készíts pontos útitervet! Írd össze részletesen a bepakolnivalókat indulás előtt, hogy tisztában legyél azzal, mit kell magaddal vinned. Már az elindulás sem lesz könnyű, szóval ügyelj arra, hogy semmi ne maradjon otthon.

Ha van egy általános elképzelésed, hogy hányszor és mikor kell majd megállnod, akkor ennek megfelelően csomagolj! Így szükség esetén elég csak hátranyúlnod, és ha ügyes voltál, rögtön kézre esnek a szükséges dolgok, nem kell hatalmas táskákat felforgatnod.

Szerezz be babafigyelő tükröt!

Vezetés közben az ember folyamatosan késztetést érez, hogy hátranézzen a kisbabájára, különösen, ha pici nyugtalankodik. A biztonságotok érdekében jobb, ha veszel egy babafigyelő tükröt. Így az utat és a gyermeket egyszerre szemmel tudod tartani, és elkerülheted az állandó hátrafordulással járó kockázatot.

Gondolj a szórakoztatásra is!

A legtöbb kisbaba végigalussza a rövidebb utakat, a hosszabb utakon azonban szükség lesz a kedvenc játékokra is: beszerezhetsz akár egy rögzíthető babakönyvet, vagy különböző felakasztható játékokat. Nagyobb gyerekek esetében is gondoskodni kell a szórakoztatásról: zenékről, tabletről, mesékről, stb.

Ha megfelelően lekötöd a lurkók figyelmét, biztosíthatod, hogy teljesen a vezetésre koncentrálhass, és mindannyian épségben célba érjetek.

Beszélj a gyerekorvossal!

Mindig legyél készen arra, hogy szükség esetén lehúzódj valahol. Sokkal biztonságosabb szünetet tartani, mint továbbhaladni, ha kimerültél, vagy a baba nyugtalan. Ráadásul egyes gyerekek autóban utazva rosszul lesznek, ami sok plusz megállást tesz szükségessé. Ha ez rendszeresen megtörténik, beszélj a gyerekorvosoddal, hátha tud adni valamilyen gyógyszert, amitől a kicsi jobban érzi magát.


Ha bérelt, vagy csereautóval indulsz útnak, ajánljuk figyelmedbe korábbi cikkünket is:

Csereautót kapsz a szervizben? Ezekre figyelj!

Nem tudod, mit kell tenned, ha baleset ér külföldön? Kattints!

Mit tegyek, ha baleset ért külföldön?

Aggódsz, hogy külföldi utad során veszélybe kerülnek az értékeid? Segítünk!

Így védheted meg értékeidet külföldön

Fel kell készülnöd arra is, hogy esni fog az eső!

Vezess különösen óvatosan az esős időben!