Skip links

Az első nyaralás a szülők nélkül

Nincs szülő, akit ne töltene el nyugtalansággal, amikor gyermeke első alkalommal megy nélküle nyaralni. De ne aggódj, alábbi tippjeink segítségével gondoskodhatsz a már nem is olyan kicsi gyerek biztonságáról, a folyamatos kapcsolattartásról és az esetleges problémák megelőzéséről. Azért illúzióid se legyenek: a józan észt nem tudod becsomagolni a bőröndjébe… Jobb tehát az elővigyázatosság.

Gyermekek külföldre utazása

Tudvalevő, hogy a gyermek saját érvényes útiokmánnyal (útlevél vagy egyes esetekben személyazonosító igazolvány) utazhat külföldre. De abban az esetben, ha a kiskorú – azaz 18. életévét be nem töltött – személy csak az egyik szülő, esetleg más felnőtt kíséretében (például rokon, barát, tanár, stb.) vagy egyedül utazik, a Konzuli Szolgálat javaslatára érdemes szülői hozzájáruló nyilatkozatot (vagy gyámhatósági hozzájárulást) beszerezni. Hogy pontosan mit kell tartalmaznia a szülői nyilatkozatnak – melyet két tanú vagy közjegyző előtt javasolt megtenni, és angol nyelvre, vagy a célország nyelvére kell lefordítani – ide kattintva kiderül.

Mindig legyetek kapcsolatban

A modern technológia segítségével a kapcsolattartás a külföldön tartózkodó gyermekünkkel ma már nagyon egyszerű. Használd ki a lehetőségeket egy olyan alkalmazás segítségével, amely nyomon követi a helyzetét, miközben ő felfedezi a világot! iPhone-felhasználók esetén a Find My Friends, magyarul Barátok keresése alkalmazással néhány méteres pontossággal könnyedén beazonosítható a telefonja, Androidosoknak pedig a Fameelee és a GeoZilla nyújt hasonló szolgáltatásokat. Sőt, a gyerek a barátait is hozzáadhatja az alkalmazáshoz, így könnyedén megtalálják egymást, ha valaki esetleg lemarad a csapattól. Ha pedig rendelkezik okosórával, még könnyebb dolgotok van.

  • Persze az is fontos, hogy figyelmeztesd gyermekedet a rendszeres bejelentkezés fontosságára, vagyis arra, hogy időről-időre adjon jelet magáról.

Készíts biztonsági csomagot!

Érdemes egy csomagot is összekészíteni a legfontosabbakból, hogy nyugodt lehess. Bepakolhatsz egy kisebb elsősegély-felszerelést, hasznos gyógyszereket, továbbá a gyermeked foglalási és utasbiztosítási adatait és feljegyzéseket, amelyekből megtudja, mit kell tennie különböző vészhelyzetek esetén. A csemetéd által meglátogatott országban érvényes fontos telefonszámokat írasd be vele a telefonjába, és akár egy bankkártyát is berakhatsz a táskájába vészhelyzet esetére.

Fő az egészség

Sok szülő aggódik a napégés következményei miatt, de egy magas faktorszámú napozókrémmel ez tökéletesen megelőzhető. Tetesd be a csomagba a megfelelő terméket, ha ő esetleg elfelejtené – a legjobb, ha olyat vásárolsz, amellyel elég reggel bekennie magát a feledékenységre hajlamos fiatalnak. Így akkor sem lesz baj, ha a nap folyamán elmulasztja az ismételt kenegetést. A csomagot kiegészítheted még kullancs- és szúnyogírtó készítménnyel, napozás utáni ápolóval, esetleg fájdalomcsillapítóval is.

Kössetek utasbiztosítást!

A felpörgött fiatalok elég elvarázsoltak és figyelmetlenek tudnak lenni, ezért érdemes teljes utasbiztosítást kötni rájuk. Akárhova is utazik a szemed fénye, meg kell találod a megfelelő utasbiztosítást a számára. Léteznek kifejezetten tengerparti utazásokhoz való utasbiztosítások, de köthettek biztosítást aszerint is, hogy repülővel vagy hajóval utazik, esetleg busszal vagy autóval. Utóbbi, vagyis a klasszikus utasbiztosítási csomag egészségügyi-, baleset-, poggyász- és felelősségbiztosítást, tolmácsszolgálatot, valamint jogvédelmet is tartalmaz.

Tudj róla, kivel utazik!

Végül, de nem utolsó sorban: kérd el tőle a barátai, illetve az utastársai szüleinek elérhetőségeit, hogy akkor is el tudd érni őket, ha például a te lurkód elveszíti a telefonját. Az sem baj, ha előre felveszed a kapcsolatot a többi szülővel, hogy megfelelően tájékoztathassátok egymást. Bevett szokás, hogy az utazók létrehoznak egy zárt csoportot a Facebookon, benne az itthoniakkal. Ide folyamatosan feltölthetnek képeket és állapotjelentéseket küldhetnek a családnak. Ez mindenki számára megnyugtató megoldás lehet.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!