Skip links

Utazási tippek nyugdíjasoknak

Bár a legtöbb biztonságos utazási tanács mindenkire vonatkozik, az idősebb korosztály tagjainak egyes helyzetekben további szempontokat is figyelembe kell venniük, főleg a tervezésnél. Íme a legfontosabb tanácsok, hogy biztonságosan utazhass nyugdíjasként is – a gyógyszerek beszerzésétől a fizikai állapotodnak megfelelő úti cél kiválasztásáig mindenre gondoltunk.

Hogyan válasszak úti célt?

Izgalmas úti célok az idősebb korosztály számára című cikkünkben csokorba szedtünk pár ideális várost, amelyek kiváló célpontok lehetnek szenior utazók számára is. Korábbi cikkünkben pedig olyan útvonalakat mutattunk be, ahová sosem késő elindulni. Ha még nincs elképzelésed, nézd meg listáinkat! Ha pedig nem találod a számodra megfelelőt, nyugodtan kérj tanácsot egy utazási irodában.

Fontos, hogy próbáld meg észszerűen felmérni a fizikai állapotodat, és ne vállalj túl sokat! Ismerd meg az adott helyen rendelkezésre álló közlekedési lehetőségeket: meg tudsz tenni nagyobb távokat gyalog, vagy szükséged lesz majd tömegközlekedésre vagy taxira? Ha problémát okoznak az emelkedők, célszerűbb inkább sík területre utaznod.

Leginkább a nagyvárosok érdekelnek? Az alábbi helyszínek ingyenes programlehetőségeiről a városnevekre kattintva bővebben is olvashatsz:

Mikor utazzak el?

Az utazás időpontja nagyban befolyásolja az élményt. Próbáld meg elkerülni a főszezont, amikor túl nagy lehet a tömeg. A szeptember éppen ideális időszak a kiruccanásra, ugyanis az időjárás a legtöbb helyen még a nyári napokhoz hasonlóan kellemes, az utazók száma azonban töredéke a megszokottnak. Az iskolakezdés a legtöbb családot hazacsábítja, így nemcsak a reptereken, strandokon és éttermekben lesz érezhetően kevesebb ember, de a szállásárak is kedvezőbbek lehetnek. Vagyis az őszi hónapokban nem csak zavartalanabbul, de akár olcsóbban is utazhatsz.

Mit tegyek indulás előtt?

Az út lefoglalása előtt jelentkezz be egy alapos kivizsgálásra az orvosodhoz, és egyeztess vele a kiválasztott úti célról is! A vizsgálat során ellenőrizni fogja a fennálló egészségügyi problémáidat, beadja a szükséges oltásokat, és meggyőződik arról, hogy alkalmas vagy-e az utazásra.

Ha rendszeresen szedsz valamilyen gyógyszert, járj utána, hogy az adott országban kapható-e, és ha nem, kérdezd meg az orvost, mit tud ajánlani alternatívaként! Miután meghatároztátok a választható gyógyszereket, mindenképpen vigyél magaddal belőlük a teljes útra elegendő mennyiséget! Főleg akkor, ha hosszabb időre mész. Nagyon fontos ugyanis, hogy ne fogyj ki belőlük az út felénél. Vigyél magaddal a gyógyszerrel kapcsolatos orvosi igazolást is arra az esetre, ha a repülőtéri biztonsági, határ- vagy vámellenőrzés során bármilyen kérdés merülne fel. A gyógyszereket mindig az eredeti csomagolásukban tárold, másképp ugyanis gyanút kelthetnek. Annak is járj utána, hova kell fordulnod a célországban, ha megbetegszel, és írd fel magadnak a biztosítód telefonszámát is, hogy vészhelyzet esetén fel tudd hívni!

Utazás előtt köss személyre szabott, és az úti célodnak megfelelő utasbiztosítást!

Hogyan készüljek fel a vészhelyzetekre?

Bár remélhetőleg zökkenőmentes lesz a nyaralásod, nem árt, ha felkészülsz a váratlan helyzetekre is. Indulás előtt keresd meg és írd fel magadnak az adott ország segélyhívó számait, valamint a magyar konzulátus címét és elérhetőségeit!

Készíts másolatot a fontos iratokról, például a foglalási visszaigazolásról és az útleveledről, és tárold őket elektronikusan is (e-mailben, telefonon, felhőben) arra az esetre, ha ellopnák, vagy elveszítenéd őket. Ne feledkezz meg a már említett orvosi igazolásról sem!

Ha pedig bekövetkezne a baj, vagy elveszítenél valami fontosat – például az útleveledet –, fordulj a biztosítódhoz, amely segít a helyzet megoldásában, és gondoskodik az irat gyors pótlásáról. 

Hogyan utazzak?

Az utazás, főleg egy hosszú repülőút, nagyon megterheli a szervezetet. A repülőn rendszeresen állj fel az ülésből és sétálj kicsit (persze csak amikor éppen nem világít az ezt tiltó jelzés), valamint ha szükséges, vegyél fel kompressziós harisnyát, hogy megelőzhesd a vérrögök kialakulását.

A csomagoláskor igyekezz csak azt eltenni, amire tényleg szükséged lesz. Fontos, hogy figyelj a légitársaság méret- és súlykorlátozásaira, és

csak annyi csomagot vigyél magaddal, amennyivel könnyen elboldogulsz.

Nézd meg az időjárás-előrejelzést, és vigyél réteges, az időjárásnak megfelelő ruházatot. Ne feledkezz meg azújratölthető vizespalackról sem! Egyes országokban viszont jobb, ha nem iszol a csapvízből és nem kérsz az italodba jeget, ezért ezt is érdemes előre ellenőrizni. A biztonság kedvéért legyen nálad rehidratációs oldat, vagy granulátum is, arra az esetre, ha mégis rád törne a hányás vagy a hasmenés a vakáció alatt.

Mit kell tudnom a helyszínről?

Ellenőrizd, lesz-e térerőd azon a területen, és hogy működni fog-e a mobilinterneted külföldön! Nézz utána annak is, hogy milyen aljzatot használ az adott ország, mert előfordulhat, hogy átalakítóra lesz majd szükséged. Indulás előtt a bankoddal is vedd fel a kapcsolatot, és jelezd nekik, hogy elutazol, tehát ne tiltsák le a kártyádat külföldi tranzakciók észlelésekor.

Érdemes a kiválasztott szállodával vagy szállásadóval is kapcsolatba lépni a foglalás, illetve az érkezés előtt, és meggyőződni arról, hogy a szállás akadálymentes és biztonságos, jól kivilágított helyen található, az ajtókat megbízható zárakkal szerelték fel, és nem túl sok a lépcső, vagy van lift az épületben. Ha pedig igényt tartasz rá, kérdezd meg, van-e légkondi a szobádban.

Mikor posztoljak az utazásról?

És ami a legfontosabb, hogy a nyaralás során végig tartsd a kapcsolatot a szeretteiddel! Mindig mondd el nekik, éppen merre jársz, és az útiterved mely állomásai következnek. Küldj fényképeket, hogy lássák, mikor, merre jártál!

  • A közösségi felületekre lehetőleg csak a nyaralás végeztével tölts fel képeket, mert ha nem így teszel, akár a betörőket is értesítheted róla, hogy üres a lakásod. Ha aggódsz amiatt, hogy az utazásod alatt betörnek az otthonodba, ajánljuk következő cikkünket: Nyaralni indulsz? Hasznos tippek betörés ellen

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!