Skip links

Az elégedett és boldog nyugdíjasok három titka

Napjainkban a nyugdíjat sokunk számára bizonytalanság lengi körül. Mert hiszen ki ne akarna nyugdíjas éveiben korlátlan szabadidővel rendelkezni és szabadon pénzt költeni? Hogy ez a kecsegtető gondolat ne csak álom legyen, és igazán kiélvezhesd ezeket az éveket, érdemes előre tervezni és félretenni. Ne feledd, sosincs késő elkezdeni az előkészületeket!

A nyugdíjas évekre való felkészülés nem feltétlen egy ijesztő cél, vagyis nem kell álmatlan éjszakákat okoznia. Sokkal inkább a szokásaink kialakításában rejlik a kulcs. Kis dolgokkal nagy eredményeket érhetünk el.

1. Pénzügyi tervezés fiatalon

Ha a nyugdíjas éveink alatt is biztos anyagi hátteret szeretnénk, először is érdemes átgondolnunk a pénzügyeinket. Ez azt jelenti, hogy fontos tudnunk, mire költünk. Semmiképpen ne adjunk ki több pénzt annál, mint amennyit keresünk, valamint – ha egy mód van rá – szabaduljunk meg mielőbb a tartozásainktól, bankhiteleinktől. Ha szeretnél egy kis segítséget ahhoz, hogyan tedd meg a kezdő lépéseket, olvasd el az okos pénzügyi tervezésről szóló cikkünket is.

2. Milyen biztosítási megoldások léteznek?

Senki nem akarja, hogy váratlan helyzetek (pl. egy komolyabb betegség) miatt egyszer és mindenkorra eltűnjön az összespórolt pénze – ezért jó, ha van egy biztonsági hálónk. Ehhez pedig mindössze arra van szükség, hogy bebiztosítsuk a számunkra fontos embereket. Pontosan erre való az életbiztosítás.

3. Befektetések, megtakarítások

Ez a jó szokás a jövőnk kulcsa. Tegyél félre minden hónapban a várt és nem várt nagyobb kiadásokra! Így, ha előleget kell fizetned egy házért, autóért vagy esküvői kiadásaid vannak, azonnal rendelkezésedre áll a pénz, és nem kell adósságba verned magad.

A kisebb-nagyobb kiadásokra való spórolás mellett érdemes felkészülni pénzügyileg a nyugdíjas éveidre is. Minél hamarabb teszed ezt, annál kevesebbet kell fizetned majd havonta, és annál nagyobb jövedelmed lehet a nyugdíjas éveid alatt.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!