Skip links

Mompreneur: Így lehetsz te is vállalkozó anyuka

A digitális technológia fejlődésének köszönhetően ma minden korábbinál egyszerűbb vállalkozó anyukává válni (mompreneur) – azaz olyan anyává, aki egyszerre vezeti a vállalkozását és gondját viseli a gyermekeinek. Az elmúlt évek során számtalan inspiráló példát láthattunk itthon és nemzetközi szinten egyaránt: a brit Cambidge Satchel Companyt például egy anyuka alapította, aki a konyhaasztal mellől forradalmasította az iskolatáskákat, mára pedig már férfi és női kollekciókat is árul webáruházában és üzleteiben.

Tamási-Irsai Renáta vállalkozása pedig, a Samebug ­- melyet idén felvásárolt az amerikai székhelyű Rollbar – a programozóknak nyújtott segítséget a hibajavításban. Te is kedvet kaptál a dologhoz? Ha igen, bemutatjuk, hogyan kezdj hozzá!

Alapozz a meglévő készségeidre!

A legjobb kiindulási pontot természetesen a már meglévő készségeid jelentik. Ha háztartást vezetsz és gondoskodsz a családodról, akkor valószínűleg jól értesz a költségvetés-tervezéshez, az emberek kezeléséhez és irányításához, valamint a tárgyaláshoz – és persze nem ijedsz meg, ha több dolgot kell csinálnod egyszerre. Valószínűleg korábban, a családalapítás előtt dolgoztál valahol, ezért jó pár szakmai készséggel is a rendelkezel.

Írj egy listát a képességeidről, és gondold át, hogyan tudnád őket hasznosítani vagy eladni!

Csatlakozz online Mompreneurs közösségekhez! Keress rájuk a Facebookon, és lépj be a csoportokba! A tagoktól kérdezhetsz, új ismeretségeket szerezhetsz, általuk inspirálódhatsz, és talán még segítséget is kaphatsz a vállalkozásod beindításához.

Oszd meg a gyermekfelügyelet terhét!

Nehéz időt szakítani a vállalkozásodra, ha a kicsik folyton a lábad alatt rohangálnak. Vond be a partnered, esetleg próbáljátok meg jobban bevonni a nagyszülőket, vagy a barátokkal felváltva vigyázni egymás gyerekeire! Már az is óriási lépés a siker felé, ha csak heti egy reggeled felszabadul, amikor megválaszolhatod az e-mailjeidet, vagy alkothatsz egy kicsit.

Erősítsd az önbizalmadat!

Gyakran jobban hallgatunk a félelmeinkre, mint az ösztöneinkre. Tedd félre a kételyeidet, és higgy abban, hogy sikerülni fog! Ebben sokat segíthet, ha megismerkedsz hasonló felfogású emberekkel – keress tehát kapcsolatépítő eseményeket, workshopokat és rendezvényeket a közeledben! Ha ehhez esetleg még nem érzed magad elég magabiztosnak, első lépésként oszd meg ötleteidet a barátaiddal és a családoddal, majd gyűjtsd össze a tanácsaikat és a visszajelzéseiket!

Ugorj fejest a digitális világba!

Az internet ablakot nyit a világra, és számtalan lehetőséget biztosít arra, hogy otthonról indíts vállalkozást. A világhálón a webáruházaktól a marketinges weboldalakig rengeteg módon elérheted a potenciális ügyfeleidet – csupán néhány kattintással. Kezdésként iratkozz hát fel egy rövidebb webfejlesztő tanfolyamra, vagy egy digitális marketingtechnikákat bemutató kurzusra!

Találd meg a szenvedélyedet!

Vedd elő újra a régi kedves hobbidat, és csinálj vállalkozást a szenvedélyedből! Ha szívesen alkotsz, értékesítsd a termékeidet online, ha pedig írni szeretsz, próbálj meg szabadúszó írói munkákat keresni. Először küldd be pár művedet ingyen olyan kiadóknak, amelyek olvasói cikkeket is közzétesznek – így gyorsan összeállíthatsz egy olyan portfóliót, amellyel fizető megbízást is szerezhetsz.

A kulcs a szervezettség és önfegyelem

A legjobb ötletek általában olyankor jutnak eszünkbe, amikor van időnk megállni egy pillanatra és elgondolkozni. Fontos tehát, hogy szigorúan vedd a gyerekek lefekvési idejét, és magadra is hagyj időt esténként. Igyekezz emellett úgy alakítani a napi rutinodat, hogy egészséges egyensúlyt tudj fenntartani a munka és a családi élet között! Próbáld meg különválasztani a kettőt azzal, hogy megszabsz magadnak egy időpontot, amikor leteszed a munkát.

Ne félj a kudarctól!

A vállalkozói lét tele van akadályokkal és kudarcokkal,

ezért a kitartás és a szívósság kulcsfontosságú. Anyukaként azonban már a kisujjadban van sok minden, ami ahhoz kell, hogy a saját magad főnöke legyél, ha pedig ehhez szakmai készségek is társulnak, szinte garantált a siker. Ha tehát szeretnél te is rugalmasan dolgozni és szívesen osztanád be magadnak a munkaidődet, itt az ideális lehetőség! Most igazán megéri vállalkozó anyukának lenni.


Figyelmedbe ajánljuk korábbi cikkeinket is, melyek segítségedre lehetnek:

A legjobb appok gyerekeknek, amikkel tanulni is lehet

Hasznos appok és okoseszközök az egészségért

Repülés babával? Nem kell, hogy rémálom legyen

Baby on board! Így lesz otthonod bababiztos

Tippek, ha kisbabával indulsz útnak

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!