Skip links

Álláskeresés: Sosem késő szakmát váltani!

Bárki is találta ki, hogy egy szakmának egy életre kell szólnia, bizonyára azon kevesek közé tartozott, aki megtalálta a hozzá tökéletesen passzoló foglalkozást. A legtöbb ember viszont gyakran teljesen más szakmát tart ideálisnak a húszas, és mást a negyvenes éveiben. De hogyan érdemes szakmát váltani az élet későbbi szakaszában? Segítünk!

Mihez értesz? Milyen képességeid vannak?

Tulajdonképpen minden munka csak feladatok összessége. A jó hír, hogy sok, általad korábban végzett feladat és elsajátított készség előfordulhat egy teljesen más munkakörökben is. Az első lépés tehát megállapítani, mihez értesz, és hol tudnád még hasznosítani a tudásodat. Ezen a téren az életkorod komoly előnyt jelenthet – mindenképpen vedd figyelembe az olyan, a hosszú karriered során elsajátított jártasságokat is, mint például a vezetői vagy előadói készségek.

Tudd, mit nem tudsz!

Szerencsére manapság a programozástól kezdve a teljes egyetemi képzésekig bezárólag bármi megtanulható online. Így ha az álommunka megszerzéséhez még el kell sajátítanod egy-két készséget, ezt viszonylag könnyen megteheted – határokat csak az időd és a pénztárcád szabhat.

A tanulásnak ráadásul nem kell formális keretek között zajlania. Ha például megbántad, hogy olyan munkát választottál, ahol soha nem kell számítógépet használnod, érdemes lehet feliratkoznod néhány informatikai blogra, amelyek segítségével gyorsan behozhatod a lemaradásodat.

Ha készen állsz, irány a LinkedIn!

A legtöbb munkáltató itt toboroz munkaerőt, így mindenképpen érdemes regisztrálnod a LinkedInre. Az oldalon ráadásul számos iparági fórum is elérhető, amelyek segíthetnek a kapcsolati hálód bővítésében. És ha már itt tartunk, az életkorod egyik legnagyobb előnye, hogy valószínűleg már eleve elég nagy az ismeretségi köröd – ez pedig hihetetlenül hasznos, különösen, ha szabadúszásra vagy tanácsadásra szeretnél átnyergelni.

Ezután itt az ideje elkészítened egy tökéletes önéletrajzot. Kattints korábbi cikkünkre és lesd el a trükköket!

A munkaerő-közvetítő cégek segíthetnek megtalálni azokat a munkaköröket, amelyekre a legalkalmasabb vagy, és amelyek megszerzésére a jelenlegi helyzetedet figyelembe véve reális esélyed van. Emellett leveszik a válladról az álláshirdetések böngészése és a jelentkezések elküldése által jelentett terhet is, és csak olyan álláslehetőségekkel keresnek meg, amelyek érdekelhetnek. Emellett persze bármelyik álláskereső oldalra regisztrálhatsz, letölthetsz alkalmazásokat is, a preferált cégek karrierportáljain pedig értesítést állíthatsz be, hogy jelezzék, ha egy neked megfelelő állást írnak ki.

Ne hagyd figyelmen kívül a hátulütőket!

Egy karrierváltás gyakran jár költözéssel, és – legalábbis kezdetben – szinte biztosan kevesebb fizetést is jelent. Ha pedig családod van, azt is figyelembe kell venned, milyen hatással lesz ez rájuk. Miután átgondoltad ezeket a szempontokat, dolgozz ki egy tervet!

Meg tudnátok például élni kevesebb pénzből is, ha visszafognátok kicsit a kiadásaitokat? El tudnád viselni a hosszabb ingázást, ha ezzel megspórolhatnátok a költözést? Mielőtt bármilyen drasztikus döntést hoznál, mindenképpen vedd figyelembe ezeket a lehetőségeket is!

Bárhogy döntesz is végül, semmiképpen ne hagyd, hogy a változástól való félelem eltántorítson!


Hogyan dolgozz hatékonyan otthonról

Így készíts saját weboldalt ingyen

Hogyan öltözz állásinterjúra?

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!