Skip links

Repülés babával? Nem kell, hogy rémálom legyen

Vannak szülők, akik ha babákkal és kisgyermekekkel repülnek együtt, bocsánatkérő ajándékcsomagokat osztogatnak a többi utasnak. De vajon anélkül is biztosíthatod a csemeték és az utastársak nyugodt utazását, hogy Mikulást játszanál és költségekbe vernéd magad? Szerintünk igen! Mutatjuk, hogyan.

Korábbi cikkünkben csokorba szedtünk egyedi és olcsó ötleteket nyaraláshoz, valamint tippeket adtunk ahhoz, ha kisbabával indulnál nyaralni autóval. Most pedig lássuk, mit kell tenni repülős utazás esetén!

Alaposan készülj fel a babás repülésre!

Már a repülőjegy megvásárlásakor gondod végig, hogyan teheted egyszerűbbé a becsekkolást, szórakoztatóbbá a várakozást és zökkenőmentesebbé a gépre való feljutásotokat. Ne spórolj az úgynevezett “priority” szolgáltatásokon, amelyek a check-in pult könnyebb elérését, gyorsított biztonsági ellenőrzést és elsőbbségi beszállást jelentenek. Ajánlott folyosó melletti ülést választani, hogy ha kell, fel tudj állni és nyújtózkodni. És persze gondoskodj arról is, hogy mindenképpen egymás mellé ülhessen a család.

  • Olvasd el a kiválasztott légitársaság kisbabák utazására vonatkozó szabályait! Akár fel is hívhatod a hazai képviseletüket, hogy feltehesd a kérdéseidet és érdeklődhess a további szolgáltatásokról.
  • Fontos tudnod, hogyha a gyerek csak az egyik szülővel utazik, akkor a másik szülőnek beleegyező nyilatkozatot kell tennie. Erről a linkre kattintva olvashatsz bővebben.
  • Köss mindenre kiterjedő utasbiztosítást! Kattints a részletekért!

Hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, előre kérdezz rá, mennyi tápszert vihetsz fel a gépre, lehet-e nálad pelenkázótáska, mikor kell leadnod a babakocsit, és milyen segédeszközt kaphatsz a fedélzeten a babád ellátásához. Hogy tudsz-e például bébiételt melegíteni egy hosszabb út során, vagy elérhető-e esetleg gyerekmenü a nagyobbak számára.

Foglald le a babát a gépen!

Emelkedés közben érdemes szoptatni a piciket, hogy könnyebben viseljék a felszállást és el tudjanak aludni. A leszállás alatt szintén ajánlott megetetni a babákat, mert ha nyelnek, könnyebben átvészelik a légnyomásváltozást. Ez igaz a nagyobbacska gyermekekre is, akiknek egy kis inni- vagy ennivalóval segíthetsz. Nem árt, ha kicsit lefárasztod őket az út előtt, hogy mihamarabb álomba szenderüljenek. (Ehhez vigyél magaddal párnát és takarót is a fedélzetre!) Amennyiben biztonságos, a folyosón sétálva is altathatod a babát – ez neki is segíthet, és a többi utasban is szimpátiát ébreszthet.

  • Előre kérdezd meg a légitársaságot, hogy tudnak-e repülőülésre való kiságyat biztosítani, amely mindkettőtöknek megkönnyíti a helyzetet. 

Ha mégsem sikerült elaltatni a kicsit, jöhetnek az előre betárazott játékok és eszközök, melyeket már otthon előkészítettél. Fontos, hogy letölts néhány, a gyerek korának megfelelő mesét és alkalmazást egy okoseszközre, és persze vigyél magaddal egyéb játékokat is. (Persze csak olyanokat, amelyek nem zenélnek, és használatuk nem zavarja a többi utast.) Nem érdemes bonyolult, vagy sok darabból álló játékokat vinned, hiszen alkotóelemeik könnyen leeshetnek és elgurulhatnak az ülések alatt.

Mit egyen a baba a gépen?

A második legfontosabb dolog az egészséges nasik biztosítása, hogy a zárt térben ne cukorsokktól visongó gyerekekkel kelljen megküzdened. Pakolj be gyümölcsöket, zöldségeket (például sárgarépát) és teljes kiőrlésű kekszet! Kisbabáknak pedig vigyél valamilyen előre elkészített ételt.

  1. Érdemes beraknod néhány légmentesen zárható műanyag tasakot is, hogy minél könnyebben tárolhasd a szemetet és a koszos ételes dobozokat.
  2. Az uzsonna utáni maszat eltüntetéséhez készíts be elegendő nedves törlőkendőt, kézfertőtlenítő gélt és váltóruhát! Csomagolj be eldobható előkéket is!
  3. Jobb, ha magadnak is beraksz egy plusz felsőt, mert egy ilyen szűk helyen bármi megtörténhet.
  4. A lényeg, hogy mindent megtegyél, hogy gyermeked jól érezze magát és megúszd a hisztit!

Plusz egy aranyos tipp: Akár egy kis névtáblát is készíthetsz neki a nevével és életkorával, amelyre valamilyen kedves üzenetet írsz, például hogy igyekszik jól viselkedni – így az útitársak talán kicsit türelmesebbek lesznek veletek.

Ha felejthetetlen családi nyaralást tervezel, ajánljuk további cikkeinket is:

Így védheted meg értékeidet külföldön

Szálloda, apartman vagy Airbnb? Hogy válasszunk?

Mit tegyek, ha elveszett a poggyászom?