Skip links

Így készíts tökéletes önéletrajzot!

Állást keresel, és szeretnél rögtön az elején kitűnni a tömegből? Az önéletrajz a kulcs mindenhez, ez alapján fog egy munkáltató felfigyelni rád. Hogy ne végezze kukában az önéletrajzod, íme néhány tanács: megmutatjuk, hogyan készíts remek CV-t  az önmarketing, a self-branding jegyében.

Az önéletrajz őszinte műfaj

Ha valami tilos, akkor az a lódítás. Ne nagyítsd fel a készségeidet, és ne írjál nem létező képesítésekről! Mesélj helyettük őszintén az eddigi munkáidról, hiszen így az interjúztató többet tudhat meg rólad, és meglátja az embert is a betűk mögött.

A kevesebb nem mindig több

Lehet, hogy néhány plusz információ miatt fognak a végén a te javadra dönteni. Írd bele az önéletrajzodba az előző munkahelyeiden szerzett kitüntetéseket, díjakat és előléptetéseket is, ezzel mutatva, milyen kiváló munkát végeztél. A magánéleted sikereit is beleírhatod: például, ha lefutottad a maratont… Ezek az eredmények is jól tükrözik majd, milyen kitartó és elkötelezett vagy.

Légy precíz!

A képesítésekkel kapcsolatban mindig jó, ha precíz vagy. Ha például a nyelvtudásod eltérő írásban és szóban, írd le azt is, hogy melyik készséged a jobb, esetleg azt is, hogy mi mindent teszel nyelvtudásod fejlesztése érdekében (magánórákat veszel, online trainingeken veszel részt stb. Korábbi cikkünkben már csokorba szedtük a legjobb ingyenes trükköket nyelvtanuláshoz.)

Figyelj a külalakra!

Keress az interneten egyedi CV sablonokat, vagy küldd el az önéletrajzod egy grafikusnak, és kérd meg, hogy tegye stílusossá és különlegessé! Ha sok ugyanolyan önéletrajz érkezik be egy álláshirdetésre, valószínű, hogy a te különlegesre szabott példányodat fogja elsőként kivenni a többi közül a toborzó, vagy legalábbis nem nyom rá egyből az X-re a monitor jobb felső sarkában.

Csatolj magadról képet!

Annak ellenére, hogy néhány országban nem számít bevett gyakorlatnak a fénykép önéletrajzhoz való csatolása, Magyarországon a legtöbb munkahelyen kérnek fotót is. Használj pozitív kisugárzású képet, ügyelj arra, hogy a fotó passzoljon a munkakör elvárásaihoz is: nem mindegy, hogy banki ügyfélkapcsolati pozíciót vagy egy grafikusi állást pályázol meg egy kreatív ügynökségnél.

Ne legyen benne hiba

Nincs kiábrándítóbb, mint egy rosszul formázott, helyesírási hibáktól hemzsegő önéletrajz. Kérd meg legalább két ismerősödet, hogy nézzék át az önéletrajzodat! Legyen gondod a külalakra is: az esszé jellegű önéletrajz már a múlté!

Szabd a cégre

Mindig az adott állásnak megfelelően írd meg az önéletrajzod! A megpályázott pozícióban elvégzendő feladatoknak megfelelően írd le a készségeidet és a tapasztalataidat! Végezz alapos kutatást a cégről: az önéletrajzodba azokat az értékeidet és tulajdonságaidat írd be elsősorban, amik az adott cég számára is fontosak lehetnek. Előfordulhat, hogy mindez plusz idődbe kerül majd, de hidd el, a toborzó le lesz nyűgözve!

Mit vegyek fel az állásinterjúra?

Érdekel, hogyan kell felöltözni egy állásinterjúra? Kattints a linken elérhető korábbi cikkünkre!

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!