Skip links

Programajánló: Ingyenes látnivalók Amszterdamban

Kerüld el a tömeget: Utazz ősszel! című cikkünkben csokorba szedtük, miért ideálisak az utazásra az őszi hónapok. Ha pedig nem tudod, hová indulj, adunk tippeket is. Európa fővárasai közül korábban elkalauzoltunk már Londonba, Rómába, Berlinbe, Párizsba, Koppenhágába, Madridba és Lisszabonba, most pedig Hollandia fővárosához, Amszterdamhoz adunk jobbnál jobb tippeket.

Amszterdam ingyenes látnivalói

Csatornák, kerékpárok és persze a híres piros lámpás negyed… Amszterdamról sok minden eszébe jut az embernek, de a város olcsósága biztosan nem. Nem véletlenül – a holland főváros rendszeresen szerepel a legdrágább európai városok listáján. Némi utánajárással azonban könnyen találhatsz ingyenes programokat. Ha tehát szívesen kiruccannál Hollandiába, de nem szeretnél mélyen a zsebedbe nyúlni, olvasd el listánkat: összeszedtük a legjobb ingyenes amszterdami programokat. De ami még fontosabb, indulás előtt köss utasbiztosítást!

hungary_amsterdam.png

1. Vár a Gassan Gyémánt Gyár

Több mint 400 évvel ezelőtt üldöztetés elől menekülő szefárd zsidók érkeztek Amszterdamba, és magukkal hozták egyik legfontosabb tudásukat, a gyémántcsiszolást is. A várost azóta is előszeretettel nevezik a gyémántok városának – a Gassan ugyanis csak egy Amszterdam tucatnyi gyémántgyára közül.

Az üzemben ingyenes látogatáson vehetsz részt,

ahol megismerheted a gyémántok történelmét, megnézheted, hogyan dolgoznak a gyémántcsiszolók, és megcsodálhatod a borsos árú csecsebecsékkel teli bemutatótermet is. Sajnos azonban ki kell ábrándítanunk: a gyárlátogatáson nem osztogatnak ingyenes termékmintákat.

2. Amszterdam legjobb városnéző sétája

Ha ingyenes városnéző sétát keresel, a Sandeman’s New Amsterdam Tours a legjobb választás. A felkészült túravezetők háromórás kirándulásra kalauzolnak el Amszterdam leghíresebb látnivalói, például az Anne Frank Ház, a zsidónegyed és a Holland Kelet-indiai Társaság között, az út során pedig izgalmas történeteket mesélnek az egyes helyszínekről. A túra ingyenes, de a végén lehetőséged van borravalót adni a túravezetőnek. Naponta több séta is indul a Nemzeti emlékmű elől.

3. Fedezd fel a titkos Begina-udvart!

A Begijnhof (Begina-udvar), az igazi eldugott gyöngyszem megtalálásához egy kis szemfülességre is szükség lesz. Egy faajtót kell felkutass az Amszterdam központjában található Spui tér északi részén. A szerény bejárat mögött gyönyörű XIV. századi házak – köztük Amszterdam legrégebbi házával -, valamint egy templomok által körbevett, csodaszép kert rejtőzik.

A Begijnhof fennállásának jelentős részében egyedülálló katolikus hölgyeknek adott otthont, egészen a mozgalom utolsó helyi tagjának 1971-es haláláig. A kert azonban napjainkban is a város egyik leggyönyörűbb és legbékésebb pontja.

4. Nézd meg az Amszterdami Városi Levéltárat!

Ha igazán érdekel a város történelme, a levéltárban a helyed. Az ingyenesen látogatható, izgalmas régi leveleket, iratokat, képeket és videókat bemutató kincstári kiállítás és a vetítőterem érdekfeszítő betekintést nyújt a város múltjába. Ez a város egyik legjobb ingyenes programlehetősége, nem érdemes kihagyni!

5. Sétálj végig “a hidak hídján”!

A Reguliersgracht és a Herengracht találkozási pontja, a “Brug van 15 bruggen” tökéletes hely Amszterdam híres csatornáinak és hídjainak megcsodáláshoz. A Thorbeckepleinnek háttal állva hat hidat láthatsz magad előtt, hatot bal kéz felől és két másikat jobb kéz felől. Összesen tehát 15 hidat látni innen egyszerre, ha azt is beleszámoljuk, amelyiken éppen állsz. Ez persze napközben is elég menő látvány, de

érdemesebb éjszaka felkeresni a látványosságot, a kivilágított hidak ugyanis Amszterdam egyik legcsodálatosabb látképét nyújtják.


Érdekelnek korábbi, utazással kapcsolatos cikkeink is? Szemezgess közülük:

Szállásfoglalási és bérlési tanácsok nyaralóknak

Utazni készülsz? Hasznos tippek betörés ellen

Ha a házikedvenc is veled utazik: Videó!

Úti célok, ahová sosem késő elindulni

Törölték a járatodat? Segítünk!

Utazási tippek nyugdíjasoknak

Így utazd be Európát autóval

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!