Skip links

Tippek életed első fesztiváljához

Kedvenc együtteseid elő koncertje, szabad ég alatt töltött éjszakák, hajnalig tartó tánc. Kevés élmény annyira emlékezetes, mint az első fesztivál a barátaiddal. Túlélőkalauzunk segítségével félénk újoncból gyorsan magabiztos fesztiválozóvá válhatsz. Íme a leghasznosabb tippjeink a gyakran otthon felejtett létfontosságú holmiktól kezdve egészen a legjobb sátorozóhely kiválasztásáig. (Persze a biztosításról most se feledkezz meg!)

Mit vigyek egy fesztiválra?

Mindenekelőtt tervezd meg, mit viszel magaddal! Írj egy listát a legszükségesebb dolgokról, hogy biztosan ne felejtsd el őket! A sátrat és a hálózsákot tedd az első helyre! Nézd meg az időjárás-előrejelzést, hogy biztosan megfelelő ruhákat pakolj be – legyenek nálad például pulóverek és vastag felsők, amelyeket felvehetsz, ha este lehűlne a levegő, valamint egy vízhatlan dzseki, esetleg bakancs, gumicsizma is eső esetére.

Milyen sátrat válasszak?

Válassz strapabíró és vízálló, de megfizethető sátrat – nem feltétlen érdemes drágább darabra költeni, mert előfordulhat, hogy az adott rendezvény, vagy éppen a fesztiválszezon végére tejesen tönkremegy. Nagyon hasznos, ha a sátornak van előtere, főleg, ha sáros helyen versz tábort, hiszen ide pakolhatod a sáros cipődet.

  • Vásárláskor ellenőrizd, a sátor mennyi ideig képes tartani a vizet.
  • Kérdezd ki az eladót, hogy nagyobb vízmennyiség esetén felázhat-e az alja.
  • Praktikus, ha olyan sátrat veszel, amit magad is fel tudsz verni. Az sem baj, ha otthon egyszer összerakod indulás előtt.
  • Ha még ezek után sem megy, akkor se aggódj! Az első napon egész biztosan segít majd valaki, akinek nemcsak tapasztalata, de megfelelő eszközei is vannak ehhez.

Mit kell vinni sátrazáshoz?

Ha sátrazol, érdemes vinned polifoamot és párnát is a hálózsákon felül, de ha belefér a büdzsébe, beszerezhetsz egy felfújható matracot is, hogy kényelmesebben alhass. (Ajánlott füldugóval is készülni, egy fesztiválon ugyanis nagyon ritka a teljes csend.) Mivel a zuhanyzókba nem mindig könnyű bejutni, a frissességed megőrzésében nagy segítséget jelenthetnek a nedves törlőkendők és az antibakteriális kézfertőtlenítők.Ne számíts arra, hogy mindig lesz WC-papír (főleg a nap végére), inkább vigyél magaddal egy-két tekerccsel, hogy biztosan ne kerülj kellemetlen helyzetbe!

Hasznos tipp a csomagoláshoz: vedd ki a kartonhengert a guriga közepéből, így könnyen összelapíthatod, hogy kisebb helyet foglaljon a táskádban.

A többször használatos műanyag tasakok is jól jönnek az olyan piperecikkek szállításához, amelyek könnyen kifolyhatnak, valamint jók lehetnek a szennyes ruhák tárolásához is. Persze azt se felejtsd el, hogy a táskádat neked kell majd cipelned, így hát ne pakold annyira tele, hogy végül ne bírd el!

Hogyan válasszak sátorhelyet?

A sátorhely kiválasztásánál próbálj meg egy könnyen felismerhető tájékozódási pont közelében letelepedni, így egyszerűbb lesz megtalálnod a sátradat! Ügyelj arra, hogy ne a mosdók vagy főbb útvonalak közelében táborozz le – senki nem szereti, ha az emberek átesnek rajta a sötétben. Érdemes korán érkezni a fesztiválra, mivel így több sátorozóhely közül választhatsz – ha nagyobb társasággal mész, akár egy közös teret is kialakíthattok.

  • Sátrad felverésekor kerüld a lejtőket, és inkább vízszintes felületet keress, főleg, ha fennáll az eső veszélye. Ne táborozz földből kiálló gyökerekre, kövekre és gödörbe se!
  • Nézd meg, hol kel a nap, és alakítsd úgy, hogy a sátrad a reggeli órákban lehetőleg egy fa árnyékában legyen. Nincs is annál rosszabb, mint egy átmulatott éjszaka után hajnali 5-kor arra ébredni, hogy felforrt a sátor és a benne alvók is.

Mi lesz a mobilommal?

Amikor megérkeztek a fesztivál helyszínére, jelöljetek ki egy találkozóhelyet a barátaiddal arra az esetre, ha elszakadnátok egymástól. (Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy nincs térerő, lemerült a telefonod, vagy éppen akkora mögötted a zaj, hogy semmit sem hallasz.) Erre célszerű egy központi, könnyen megtalálható helyet választani.

Minél hamarabb keresd meg, hol találhatók a fesztivál helyszínén a sürgősségi szolgálatok, beleértve a legközelebbi elsősegélynyújtó sátrat is. Így probléma esetén pontosan tudni fogod, hova kell menned.

Szerezz be egy hordozható töltőt (powerbanket) is, hogy a telefonod mindig eléggé fel legyen töltve ahhoz, hogy fel tudd hívni a barátaidat, ha elszakadnátok egymástól. Valószínűleg lesz wifi, de lehetőleg gondoskodj internetelérésről mobilodon, és jó szolgálatot tehet pár offline térkép is, főleg, ha ismeretlen terepre utazol.

  • Derítsd ki, hol vannak a mobiltöltő pontok a fesztivál területén!
  • Zuhanyzáshoz is magaddal viheted az eszközeidet, a legtöbb helyen van konnektor a mosdók környékén.
  • Sátrazáshoz nem árt, ha viszel egy elosztót is, hogy egyszerre több készüléket lehessen tölteni.

Külföldre indulsz egy fesztiválra? Nézd meg további, hasznos tanácsokat tartalmazó cikkeinket is!

Törölték a járatodat? Segítünk!

Így védheted meg értékeidet külföldön

Mit tegyek, ha elveszett a poggyászom?

Egyedi és olcsó ötletek nyaraláshoz

Mit tegyek, ha baleset ért külföldön?