Skip links

Így védd meg értékeidet egy fesztiválon

A fesztiválok hangulata semmihez sem fogható, egy ellopott telefon, vagy egy eltűnt pénztárca azonban az egész élményt tönkreteheti. Korábbi cikkünkben csokorba szedtük a leghasznosabb tippeket, hogy minél többet kihozhass a nyári fesztiválszezonból. Most pedig azt is megmutatjuk, hogyan gondoskodj értéktárgyaid biztonságáról!

Hogyan öltözz egy fesztiválra?

Próbálj meg olyan ruhadarabokat választani, amelyekkel könnyebb megóvni a holmidat – ha nincs zsebed, legyen nálad egy cipzáras (jól zárható), keresztpántos táska, amit szem előtt tarthatsz. Az értéktárgyaidat mindig az első zsebeidben tárold, ne a hátsókban! A bankkártyáidat és a pénzedet próbáld meg elkülöníteni, hogy ha esetleg meglopnának, akkor se maradj teljesen pénz nélkül.

Ha mégis eltulajdonítanák a bankkártyádat, azonnal hívd fel a bankodat és egyeztess a biztosítóddal is!

Hogyan csomagolj egy fesztiválra?

Az első és legfontosabb lépés, hogy a lehető legtöbb értékedet hagyd otthon! Csak az igazán szükséges és elengedhetetlen értékeidet vidd magaddal!

A drágább mobiltelefonod helyett vigyél inkább magaddal egy régebbi készüléket! A barátaiddal való kapcsolattartásra ez is tökéletesen alkalmas, viszont kevésbé vonzó a tolvajok számára, így jóval kisebb eséllyel lopják el.

Csak a legszükségesebbeket csomagold be, az értékesebb dolgokat – például az ékszereidet – ne vidd magaddal! A táborhelyen próbálj meg összebarátkozni a szomszédos sátrak lakóival, és egyezzetek meg abban, hogy figyeltek egymás holmijára – így ugyanis remekül távol lehet tartani a tolvajokat. Lehetőleg ne tegyél lakatot a sátradra, mivel ez felhívja magára a figyelmet, és arra utal, hogy értékes dolgokat tárolsz odabent. Éjszakára inkább tedd az értékeidet a hálózsákod aljába!

Ne hagyd őrizetlenül az értékeidet a sátorban!

Érdemes annak is utánajárni, vannak-e zárható szekrények a rendezvény helyszínén, egyre több fesztiválon látni már ilyet. Ennek a költségét megoszthatjátok egymás között a barátaiddal, és itt tárolhatjátok a legfontosabb tárgyaitokat.

Praktikus trükkök fesztiválra

Állítsd be a mobilod záróképernyőjét úgy, hogy egy barátod telefonszáma legyen látható rajta, így ha elveszítenéd a telefont, a megtalálója könnyebben vissza tudja juttatni hozzád. Indulás előtt mindenképpen ellenőrizd, kiterjed-e a biztosítási csomagod az értéktárgyaidra is, és készíts képeket az értékesebb tárgyakról, például a bankkártyáidról! Lopás esetén pedig azonnal tegyél bejelentést – a biztonsági szolgálat ekkor adni fog egy írásos jegyzőkönyvet, amely jelentősen megkönnyíti majd az esetleges kárügyintézést.

Sok fesztivál ma már teljesen készpénzmentes, vagyis nem szükséges bankjegyeket magadnál tartanod. Ha nem szeretnéd, hogy a hitelkártyáddal, vagy az összes vagyonoddal a zsebedben kelljen buliznod, igényelhetsz olyan bankkártyát is, amire egy mobilapplikáció segítségével utalhatsz pénzt a saját bankszámládról. Ezzel a technikával azt is szabályozni tudod, hogy mennyi pénzt költesz a fesztivál ideje alatt.

Ha pedig egyáltalán nem szeretnél se kártyával, se készpénzzel bíbelődni, állítsd be, hogy a mobiltelefonoddal tudj fizetni a termináloknál.

Ha a mobilos fizetést válaszod, a kártyáidat otthon is hagyhatod!

Még nem tudod, melyik fesztivált válaszd?

A legismertebb, legnépszerűbb magyarországi fesztiválokat, mint például a Sziget, vagy a Balaton Sound, talán már nem kell bemutatni senkinek – a fesztiválszezon azonban rengeteg más rendezvényt is tartogat:

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!