Skip links

Spórolási trükkök egyetemistáknak

Ha egyetemre készülsz, talán a zh-knál és a vizsgáknál is ijesztőbbnek tűnhet, hogy végre meg kell tanulnod jól bánni a pénzzel. Aggodalomra azonban semmi ok – ha megfogadod az alábbi tanácsokat, garantáltan nem leszel úgynevezett “csóró egyetemista”.

Készíts költségvetést!

Az első és legfontosabb teendőd a költségvetés elkészítése lesz. Ne feledd – a pénzügyi tervezésnek nem az a lényege, hogy korlátozza a lehetőségeidet, hanem hogy segítsen a lehető legjobban kihasználni a rendelkezésedre álló forrásokat és elkerülni a kellemetlen meglepetéseket. Ha egyszerűen és minimális erőfeszítéssel szeretnéd kezelni a pénzügyeidet, próbáld ki a magyar fejlesztésű Koin alkalmazást!

  • Sok bank kínál diákoknak szóló bankszámlacsomagot. Térképezd fel a lehetőségeket, hogy minél kevesebb banki költséggel számolhass! Ha gyakran utazol külföldre, egy Revolut számlával is jól járhatsz.

Kezdésként tisztázd a bevételi oldalt! Tudnak rendszeresen támogatni a szüleid pénzzel, vagy ennivalóval? Milyen átlagot kell elérned, hogy ösztöndíjhoz juss? Gondolkozol diákmunkában? Jogosult vagy szociális ösztöndíjra? Összegezd a lehetőségeidet!

Érdemes minden bevételt inkább alábecsülni, nehogy egy héttel hamarabb fogyjon el a pénzed, mint vártad.

Albérlet, vagy kollégium?

Ha nem kaptál kollégiumi férőhelyet, vagy eleve úgy tervezted, hogy kiadó albérletet keresel, valószínűleg a bérlés díja lesz a legnagyobb kiadásod a hónapban. (Persze a tandíj mellett.) Mindig ezekkel a tételekkel kezd a kalkulációt, nehogy probléma legyen a félév során. Ha nem tartasz attól, hogy másokkal együtt lakj, sokat spórolhattok, ha többen vesztek ki egy lakást és minden költségen osztoztok.

Sokak az egyetemi évek alatt költöznek el először otthonról: saját lakásba, külön albérletbe, esetleg másik városba, vagy akár külföldre. A megváltozott élethelyzetekhez új biztosításokra is szükség lehet, így érdemes felvenni a kapcsolatot biztosítási tanácsadóddal. Tudtad, hogy albérletre is lehet biztosítást kötni? Egy kockázati életbiztosítás pedig a váratlan helyzetekben és kisebb-nagyobb balesetek esetén segíthet.

Tanulj meg főzni!

A kiadási oldalon az albérlet után az egyik legnagyobb tétel valószínűleg az étkezés lesz. Ezért ha eddig nem tanultál meg főzni, most itt az ideje! Keress a neten olcsó, egyetemistáknak való recepteket! Főzz okosan – válassz egyszerűen elkészíthető, laktató ételeket, például bolognai spagettit, chilis babot, vagy pörköltet. Készíts belőlük rögtön egy nagyobb adagot, majd fagyaszd le egy részüket későbbre!

  • Ha nincs kedved sokáig ugyanazt enni, főzzetek többen együtt a koleszban, vagy a lakótársaiddal. Így eloszthatjátok a költségeket és jó eséllyel el is fog fogyni a vacsora.
  • Mindig felkészülten indulj vásárolni: írj bevásárlólistát, és szigorúan kövesd is! Ne engedj a drága finomságok csábításának!
  • Vásárolj együtt a szobatársaiddal! Együtt nagyobb mennyiséget vehettek, így sokat spórolhattok bizonyos tételeken.

Az esti sörözésekkel is könnyű megszaladni, ezért szabj magadnak határokat!

Az olcsóbb nem mindig rosszabb

Főleg a hölgyek esetében a piperecikkek szintén nagy kiadást jelenthetnek. Jó, ha tudod, hogy – bár ezt a luxusmárkák nem annyira kommunikálják, egyes olcsóbb termékek éppen olyan jól működnek, mint a drágább változatok. A Krémmánia oldalán könnyen találhatsz olyan, kedvező árú piperecikkeket, amelyekért odavannak a felhasználók.

  • Sokszor egy áruházlánc saját gyártású terméke jobb is, mint a márkásabb verzió.

Add el, ami nem kell

A tankönyvek szintén elég sokba fognak kerülni, ezért érdemes őket használtan beszerezni az egyetemi könyvvásárokon, felsőbbéves hallgatóktól, vagy az interneten. Vásárlás előtt derítsd ki, elérhetők-e az adott tananyagok, fénymásolt, vagy online változatban!

Feleslegessé vált dolgaidat megpróbálhatod eladni a Vaterán, az eBayen, vagy akár helyi egyetmisták által látogatott Facebook-csoportokban is.

Ha pedig mindenképpen újonnan kell megvenned valamit, keress olyan üzletet, ahol van diákkedvezmény! Egyes egyetemeken jegyzettámogatást is kapsz, amelyet az egyetem saját könyvesboltjában költhetsz el tankönyvekre. Nézz utána, van-e ilyen lehetőség!

Ha követed a fenti tippeket, és kézben tartod a pénzügyeidet, felhőtlenül élvezheted majd az egyetemi életet.


A közlekedésen is sokat spórolhatsz: autó, tömegközlekedés, vagy taxi helyett pattanj inkább biciklire!
Nyelvet tanulni nem csak drága nyelviskolákban lehet. Lesd meg ingyenes nyelvtanuló tippjeinket, melyekkel fejlesztheted a tudásodat!
Tudni akarod, hogyan viszonyul az élethez és a munkához a Z generáció? A linkre kattintva olvashatsz róluk.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!