Skip links

Így tarthatod biztonságban a pénzed

Napjainkban a tolvajok már nem feltétlenül az utcákon szedik áldozataikat. Sokkal inkább pizsamában ülnek a kanapén egy laptoppal az ölükben, így próbálnak megkárosítani minket. Szerencsére már az interneten keresztül támadó bűnözők ellen is lehet hatékonyan védekezni. Az alábbi technológiák segíthetnek, hogy biztonságban tudhasd a pénzedet. Cyber biztosításunkról pedig a linkre kattintva olvashatsz bővebben.

Telepíts egy kártevőkeresőt!

A nevükből már sejtheted, milyen problémás programokról van szó. A kártevő olyan rosszindulatú szoftver, amely általában a tudtod nélkül telepíti magát a számítógépedre, és valamilyen igen ártalmas tevékenységbe kezd. Sok tolvaj használ ilyen programokat arra, hogy megszerezze a pénzedet, például úgy, hogy ellopja internetes banki adataidat.

Egy egyszerűen használható kártevőkereső, például a Malwarebytes átvizsgálja a számítógépedet, és minden rosszindulatú programot eltávolít. Mindenkinek érdemes rendszeresen kártevőkeresést indítania, de aki internetbankolni is szokott, annak ez különösen fontos óvintézkedés.

Használj jelszókezelőt!

Sokszor halljuk, hogy minden jelszónak erősnek és egyedinek kell lennie, de ehhez keveseknek elég jó a memóriája. Érdemesebb inkább jelszókezelőt használni. Ez nemcsak megjegyzi az összes jelszavadat, de a legtöbbel generálhatsz is erős jelszavakat, ha kifogytál az ötletekből. Ha olyan programot használsz, amelyhez böngészőbővítmény is tartozik, akkor automatikusan be is tölti az adott weboldalakhoz tartozó jelszavaidat.

Emellett tanácsos rendszeresen változtatnod is a jelszavaidat, és soha ne használd újra a régieket – mondanunk sem kell, a jelszólopások miatt lehetőleg ne használd ugyanazt a jelszót más-más felületeken, alkalmazásokon is. 

Alkalmazz arcfelismerést és ujjlenyomat-olvasást!

Persze a jelszókezelő csak annyira biztonságos, mint az eszköz, amelyre telepítetted. Bár készülékeiden így is be kell állítanod pár erős jelszót, nem kell minden alkalommal beírnod őket, ha ujjlenyomat-olvasót vagy arcfelismerőt is használsz. Egy pillantás vagy érintés elég lesz eszközeid feloldásához, de az erős jelszó által nyújtott biztonság is megmarad.

Használj biztonságos wifit!

Mindannyian örülünk, ha valahol meglátunk kiírva egy wifijelszót, de fontos tisztában lenni a kockázatokkal is. Nyílt hálózatok esetén sosem tudhatod, kivel osztozol a sávszélességen: talán bizony éppen egy csalóval, aki hasznos adatokat próbál lopni…

Az sem ritka, hogy egy hotspotot éppen azért hoznak létre, hogy az embereket személyes adataik megosztására csábítsák, és ellophassák azokat valamilyen rosszindulatú szoftverrel. Ha bármi olyat kell intézned az interneten, amiről nem akarod, hogy egy bűnöző is lássa, akkor azt tanácsoljuk, hogy inkább várj vele, amíg hazaérsz!

Használj digitális fizetést!

Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy online vásárlásodat még biztonságosabbá és kényelmesebbé tedd, hiszen ezek a szolgáltatások általában minden fizetéshez jelszót, arcfelismerést vagy ujjlenyomat-olvasást kérnek.

Mindenképpen olyan szolgáltatást válassz, amely a fokozott biztonság érdekében kihasználja a kétlépcsős azonosítás előnyeit, pl. a PayPal vagy a Google Wallet. Csak bankkártyádhoz társíts digitális fizetési szolgáltatást, a banki azonosítódat és számlaszámodat ne add meg, hogy ha feltörnék a fiókodat, elég legyen csak a kártyádat letiltanod.

Bejelentkezel egy felhasználói fiókodba, és rájössz, hogy feltörték: sajnos napjaikban ez a rémálom gyakorta valóra válik. Hiszen azzal párhuzamosan, hogy rendre több adatot tárolunk egyre több oldalon, sajnos a hekkerek által használt szoftverek is fejlődnek. Ha a te fiókodat is feltörték, a lehető leghamarabb cselekedned kell – ezért fontos tudnod, mit tehetsz a hekkertámadások felismerése, kezelése és jövőbeni megakadályozása érdekében. Kattints a linkre a részletekért!

Tartsd kézben kártyáid ellenőrzését!

Az okostelefonok korában erre már sok alkalmazás használható. Egy remek lehetőség például a Magyarországon is használható Curve, amely egyetlen kártyával helyettesíti összes meglévő hitel- és bankkártyádat. Mivel elég a Curve kártyát magadnál tartanod, az összes többi kártyádat biztonságban tudhatod otthon. A kártyához tartozó alkalmazással kiválaszthatod, melyik kapcsolt kártyával akarsz fizetni, sőt, ezt még a tranzakció után két héttel is módosíthatod. Értesítést kapsz minden kifizetésről, hogy azonnal észrevehesd a gyanús tevékenységeket, eltűnés esetén pedig egy gombnyomással letilthatod a kártyát. Menő!

Kérj figyelmeztetéseket a bankodtól!

Egy igazán ügyes tolvaj még ezt a rengeteg óvintézkedést is megkerülheti valahogy. Ha ez megtörténik, akkor jobb a lehető leghamarabb észrevenni a támadást, hogy minimalizálhasd a károkat.

Szerencsére ma már a legtöbb bank ajánlatai között szerepel, hogy ingyenes figyelmeztetést küld, ha szokatlan vagy gyanús tevékenységet észlel a számládon. Iratkozz fel a szolgáltatásra online vagy telefonon keresztül, így rengeteg bonyodalmat elkerülhetsz!


Ismered az új alkalmazásokat és technológiákat, amik igazi okos otthonná változtatják az otthonod? Nézd meg az alábbi tartalmat és ismerd meg az újdonságokat!

Nem csak betörés ellen: 4 féle intelligens zár a családi fészek védelméért

Smart technológia segít takarékoskodni az energiával

Életmentő eszközök lakástűz esetére