Skip links

5 okos lépés a pénzügyi biztonság felé

Manapság minden percben új okostelefonokkal, egzotikus nyaralásokkal és ruhaakciókkal csábítanak bennünket a vásárlásra. Ember legyen a talpán, aki nem esik egyszer-egyszer a túlköltekezés csapdájába. 

Akár most kezdesz az egyetemen, vagy éppen házasodni készülsz, esetleg csak kordában szeretnéd tartani a pénzügyeidet, tisztában kell legyél az anyagi biztonságod mértékével. Mi pedig szeretnénk a segítségedre lenni, ezért leírtuk a legfontosabb 5 lépést, ami segíthet téged a tisztánlátásban.

1. Jegyezd fel a kiadásaidat!

Ennél a feladatnál nagyon szorgalmasnak kell lenned: írj fel mindent, amit megveszel! Minden számlát, mozijegyet, csokit  és kávét – és persze azt is írd melléjük, hogy mennyibe kerültek.

2. Rangsorolj a termékek közt!

Számtalan módon eldöntheted, hogy melyek a valóban szükséges, és melyek szükségtelen kiadások. Azt javasoljuk, hogy ezt a három kategóriát vedd alapul:

  • Dolgok, amikre szükséged van: Ebbe a kategóriába olyan dolgok tartoznak bele, amelyekre szükség van a mindennapi élethez. Élelmiszer, albérleti díj, jelzáloghitel, hiteltörlesztők stb. Illetve ilyenek például a közüzemi számlák is. Légy reális – enned mindenképp kell, de nem feltétlenül a legmenőbb, legdrágább éttermekben…
  • Dolgok, amikre vágysz: Olyan dolgok, amelyek jobbá teszik az életed, de nem elengedhetetlenek a mindennapi élethez. Légy őszinte magaddal – olyan dologról van szó, amire szükséged van valóban, vagy inkább csak vágysz rá?
  • Dolgok, amik jó, ha vannak: Olyan dolgok, amik jó ha vannak, de könnyen fel is lehet őket áldozni.

3. Tegyél félre pénzt!

Ha vannak tartozásaid, havi bontásban határozd meg, hogy melyikből mennyit tudsz kifizetni. Ha nincsenek, döntsd el, hogy mennyit szeretnél félre tenni havonta, és könnyítsd meg a dolgod egy automatikus online megtakarítással. Ez ugyanolyan, mint az automatikus átutalás, csak éppen ilyenkor magadnak utalsz. A jövőbeni éned pedig nagyon hálás lesz ezért!

4. Tervezz, tervezz, tervezz!

Gondold át, hogy a havi bevételed elég-e minden szükségletedre, vágyadra és egyébre, ami “jó, ha van”. Ha nem futja mindenre, döntsd el, mit áldozol fel. Először a legegyszerűbb kategóriából adj fel valamit, vagyis azokból, amik “jó ha vannak”. Aztán ha szükséges, válassz azok közül a dolgok közül is, amikre vágysz.  

5. Egyszerűsíts

Nem kell állandóan a költségvetéseden gondolkodnod, inkább automatizáld a dolgokat egy alkalmazással. Ajánljuk a magyar kiadáskezelőt, a Money Pro-t, ami tökéletesen megfelel erre a célra.

Kellemes pénzügyi tervezést kívánunk!

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!