Skip links

A legjobb ingyenes trükkök nyelvtanuláshoz

Hatékony és eredményes nyelvtanulás? Interaktív, online nyelvleckékkel és ingyenes nyelvtanuló applikációkkal gyors eredmények érhetők el. “Kérem, köszönöm, helló, viszlát…” Ha egy idegen országba látogatunk, a nyelv már egy kis töredékének ismerete is sokat segíthet. Manapság pedig már nem is kell nyelviskolába járni ahhoz, hogy profin beszéljünk egy idegen nyelvet. Cikkünkben bemutatunk szuper trükköket és technikákat, amelyekkel kezdőből villámgyorsan társalgási szintű nyelvhasználó lehetsz.

Így tanulj nyelvet ingyen

Ha elutazol, lesz néhány olyan szó és kifejezés, amit egész biztosan sokat kell majd használnod. Ez persze attól is függ, hová mész, de ilyen mondat lehet például a “Hol van a…”, a “Mennyibe kerül?” és természetesen a “Kérem a számlát” is. Ha ezeket előre megtanulod, sokkal kényelmesebben fogod magad érezni. Egy régi, jól bevált kifejezéstár nagy segítséget nyújt a kezdetekben, de a kifejezetten utazók számára készített online nyelvtanuló programok is megtanítják neked a fontos dolgokat. De melyek ma a legjobb nyelvtanuló appok és alkalmazások nyelvtanuláshoz? Mutatjuk!

Végezz el online nyelvkurzusokat!

Ahhoz, hogy nyelvet tanulj, már régóta nem kell feltétlenül nyelvsuliba járnod. Munkába menet, az edzőteremben, sőt, még házimunka közben is tanulhatsz. Néhány hónappal indulás előtt töltsd le a Duolingo, a Rosetta Stone, a Babbel vagy a Busuu alkalmazásokat a telefonodra, és hamar úgy fogsz beszélni, mint egy helyi. Csak aztán ne lepődj meg, ha az emberek mosolyogva néznek rád, miközben hangosan ismétled a kifejezéseket!

Beszélgess külföldiekkel!

Valószínűleg ismersz olyan embereket, akik más nyelvet beszélnek. Az is lehet, hogy pont abból az országból származnak, ahová el fogsz látogatni. Ha így van, használd ki ezt a nagyszerű lehetőséget és gyorsítsd fel a nyelvtanulást! Kérdezd meg tőlük, beülnének-e veled valahova egy italra, vagy veled ebédelnének-e, miközben te gyakorolhatnád a nyelvet. Ezáltal természetesebben fogsz beszélni, az ismerőseid pedig remélhetőleg olyan hasznos tanácsokat adnak majd neked, amelyeket egy kifejezéstárban sem fogsz megtalálni. Ha nincs a közeledben külföldi ismerős, a HelloTalk-alkalmazást is letöltheted, ahol anyanyelvűekkel beszélgethetsz egy üzenetküldő szolgáltatáson keresztül.

Tanulj nyelvet játszva!

A rendelkezésünkre álló számtalan alkalmazás ma már sokkal függetlenebbé teszi a nyelvtanulást, mint amilyen korábban volt. A Duolingo és Mindsnacks is élvezhető teszteket állít össze a felhasználók számára, amelyek segítségével fel tudod mérni, hogy haladsz. A Memrise használatával pedig kombinálhatod az internetes mémek iránti szeretetedet a szókincsed fejlesztésével, hiszen itt vicces tanulókártyákkal és emlékezetes szóasszociációkkal tanulhatsz meg bizonyos szófordulatokat.

Így lesz tökéletes a kiejtésed

Szeretnéd tudni, HOGYAN ejts ki egy bizonyos szót? Használd a (How to) Pronounce, alkalmazást, amely elég lassan játssza le a szavakat ahhoz, hogy megtanuld őket tökéletesen kiejteni.

Filmezz eredeti nyelven!

Az idegen nyelvű filmek és a tévéműsorok nem csak szórakoztatóak, de segítenek elmerülni a kiválasztott nyelvben. Cseréld le a szokásos tévé és videó nézési szokásaidat! Fogyassz tartalmakat az általad választott nyelven, és anélkül fogsz tanulni, hogy egyáltalán észrevennéd. Ha eredeti nyelven nézel valamit, először persze bekapcsolhatod a feliratot, de később meglátod majd, hogy anélkül is érteni fogod a lényeget.

További extra trükkök:

  • Egyes mozikban feliratozás nélkül, eredeti nyelven adnak filmeket. Ha már elég magabiztosnak érzed magad, mindenképpen próbáld ki ezt is, nagy élmény lesz!
  • Bátran jelentkezz be idegen nyelvű előadásokra, workshopokra! Nem baj, ha nem értesz meg mindent, de sokat segít majd, hogy élőben hallod a dolgokat. A fizetősek mellett ingyeneseket is lehet találni, a legjobb, ha az előadó maga is egy native speaker.
  • Kövesd be hazai, illetve külföldi nyelviskolák Facebook-oldalait, iratkozz fel YouTube-csatornáikra!
  • Olvass cikkeket, hosszabb szövegeket és blogokat, szakmai oldalakat!
  • Nyugodtan keress idegen nyelvű játékokat is, ahol szó szerint játszva tanulhatsz.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!