Skip links

Vajon hány másodperc alatt törik fel a jelszavaidat?

Bár mindannyian tudjuk, hogy többet kellene foglalkoznunk a biztonságos jelszavak kitalálásával, ennek ellenére nem sokat vesződünk a feladattal: pont úgy vagyunk vele, mint a futással meg az egészséges étkezéssel…

Egy tanulmány szerint például egy online könyvesbolt vásárlói jelszavainak egyharmada kevesebb, mint egy perc alatt feltörhető. Az összes jelszóból pedig csupán 0,8% bizonyul “feltörhetetlennek”: mindössze ennyi felhasználó vette a fáradtságot, hogy olyan  összetett szót adjon meg jelszónak, ami több mint tíz karakterből áll.

Egyértelmű, hogy nehezebb jelszavakra lenne szükségünk. De hát olyan bonyolult megjegyezni a hosszú és véletlenszerű karakterláncokat, nem? Íme, néhány jó tanács!

Először is fontos tudni, hogy igenis lehet bonyolult, mégis megjegyezhető jelszavakat létrehozni. Nekünk az alábbi módszer tetszett a legjobban:

  1. Alkoss egy számodra emlékezetes élménnyel kapcsolatos, több mint 10 szóból álló mondatot.
  2. Írd le a mondat egyes szavainak kezdőbetűjét.
  3. Cserélj ki néhány kezdőbetűt számokra vagy szimbólumokra. Például: az „l” betűt egy „1-esre” vagy az „s” betűt egy „$” jelre.

Egyáltalán nem fogsz emlékezni erre a jelszóra, de ez így is van jól – az általad kitalált mondatról eszedbe fog jutni, amikor szükséged lesz rá. A www.webdigital.hu/password/ weboldalon pedig rögtön le is ellenőrizheted, hogy mennyire biztonságos a jelszavad.

Ha túl sok különböző jelszót használsz, valószínüleg szükséged lesz egy kis segítségre. Szerencsére számos weboldal kínál biztonságos jelszótárolási lehetőséget, – így például a Safari és a Chrome is. Arra az esetre, ha nem csak a weboldalakhoz használt jelszavaidat kell megjegyezned, használhatsz egyéb alkalmazást, például a 1Password-öt.
A legtöbb böngésző- és alkalmazás-alapú jelszókezelő még tanácsokat is ad arra vonatkozóan, hogyan hozhatsz létre biztonságos jelszót. Persze a generált jelszót valószínűleg nem fogod tudni annyira könnyen megjegyezni, mint amit te magad találsz ki.

Ha az összes jelszavadat a számítógépeden vagy a telefonodon tárolod, az eszköz biztonságáról is gondoskodnod kell. A biztonság és a kényelem érdekében lehetőleg állíts be ujjlenyomat-olvasót és/vagy arcfelismerőt az adott eszközön.

Alkalmazhatod az Egyesült Királyság Kiberbiztonsági Intézetének professzora, Angela Sasse által javasolt módszert: írd le a jelszavaidat egy papírra. A bonyolult jelszavak – esetleg kódolt – feljegyzése még mindig biztonságosabb, mint nem leírni és elfelejteni az egyszerű jelszavakat.

Persze tudjuk – futni és egészségesen étkezni sem egyszerű!