Skip links

Pénzügyi tanácsok kezdő szülőknek

Szülővé válni egyszerre félelmetes és csodálatos élmény. Ne aggódj, az elején még mások sem tudják, pontosan mit és hogyan is kell csinálni, de hat lépésből álló tervünk segítségével pénzügyi tekintetben felkészülten várhatjátok a baba érkezését!

1. Adósságmentes gyermeknevelés?

Egy baba hatalmas ösztönzést jelent, hogy kiegyenlítsd a tartozásaidat. A pénzügyi biztonság első lépése az adósságaid lehető leggyorsabb kifizetése. Minél előbb elkezded, annál kevesebb marad, mire megérkezik a pici. Ez pedig az összes többi lépést jelentősen megkönnyíti.

2. Mennyi bevételetek lesz a szülés után?

A profi pénzügyi tervezés alapja, hogy tudd, mivel kalkulálhatsz. A csökkentett munkaidőt, a szülői szabadságokat, és a karriered változásait is figyelembe véve határozd meg azt az összeget, amivel a kicsi érkezését követően havi bevételként számolhattok. Fontos, hogy elkerülhesd a bankszámlád váratlan bezuhanását!

3. Alakítsd át a költési szokásaidat!

Hogy elkerüld a 2. pontot, szükség lehet arra, hogy bizonyos szokásokon változtass. Állítsd össze aktuális havi kiadásaid teljes listáját a rezsitől a kávézásig. Sorold be őket három kategóriába:

  1. szükséges
  2. hasznos
  3. nélkülözhető

Így alaposan átláthatod, mire mennyi pénzt fordítasz, és gátat is tudsz vetni a felesleges költekezésnek.

4. Tervezd meg a babára fordítandó költségeket!

Alakíts ki egy pontos elképzelést arról, hogy nagyságrendileg mennyit kell majd költenetek a gyermekre: az orvosi és gyermekgondozási kiadásoktól, a bútorokon, a ruhácskákon és az élelmiszereken át egészen a pelenkáig. Kérj tanácsot más szülőktől, és becsüld kicsit fölé a szükségleteket, hogy ne érjenek meglepetések!

Ne feledd, hogy nemcsak a napi szükségletekre, hanem gyermeked jövőjére és a váratlan helyzetekkel szembeni védelmére is érdemes költened – például egészségügyi vagy az életbiztosításra. Kulcsfontosságú, hogy felmérd, mennyibe fognak kerülni az új biztosítások és megtakarítások!

Korábban csokorba szedtük, hogyan teheted biztonságosabbá a lakásod a kisbabák számára is. Kattints a linkre!

5. Határozd meg a végleges költségvetésed!

Miután utánaszámoltál a dolgoknak, vesd össze a csemete érkezése utáni bevételeidet és kiadásaidat, és kiderül, egyensúlyban vannak-e. Ha nem, akkor elsőként azt gondold át, hogyan csökkenthetnéd a “nélkülözhető” dolgokra fordított összeget!

Ha szükséges, lépj tovább a “hasznos” dolgokhoz, és gondold át a gyermeknevelésre fordított összegeket is. Tudnál például a családodra, vagy barátaidra támaszkodni a gyermeknevelési költségek csökkentésében, mondjuk a bébiszitter kiváltásaként? Ha máshogy nem sikerül kiegyensúlyozni a számokat, akkor a jövedelmedet kell növelned azzal, hogy csökkented a szülői szabadságra szánt időt, további munkaórákat vállalsz, vagy új állást keresel.

6. Kezdd is el alkalmazni!

Ideje a gyakorlatban is kipróbálni a dolgokat! Még ha több hónapod is van a picúr érkezéséig, ha elkezdesz a születés utánra meghatározott költségvetés szerint élni (5. pont), az segít hozzászokni az új rendszerhez, és szükség esetén könnyebb lesz változtatnod is korábbi szokásaidon.