Skip links

Életmentő eszközök lakástűz esetére

Egy lakástűz hatalmas károkat tud okozni, ha nem sikerül kordában tartani. A lángok megfékezéséért maguk a lakók is sokat tehetnek, ha kellően felkészültek, rendelkeznek a megfelelő felszerelésekkel és nem esnek pánikba. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen eszközökre lehet szükség egy kisebb lakástűz eloltásához.

1. Milyen tűzoltó készüléket vegyek?

Ez talán mindannyiunk első gondolata. Sokan azonban nem tudják, hogy némelyik tűzoltó készülékkel rontani is lehet a helyzeten. A habalapú oltókészülékek például nem használhatók olajsütő, vagy olajos serpenyő égésekor; ugyanis a begyulladt főzőolaj, illetve az elektromos készülékek soha nem érintkezhetnek vízalapú oltókészülékkel. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb tűzoltó készülék nem megfelelő egy konyhai tűz kioltására, de némelyik ideális lehet a nappaliban, vagy a hálószobában felcsapott lángokhoz. (A legtöbb tűzoltó készülék használható puha bevonattal rendelkező bútorokon és szőnyegeken.) A készüléket tárold kisgyermekek elől elzárva!

Vásárlás előtt ellenőrizd, mire alkalmas a készülék! Ha ugyanis felcsapnak a lángok, a jellegükhöz megfelelő oltókészüléket kell használni. A tűzoltó készülékek típusairól a linkre kattintva olvashatsz bővebben. 

2. Tűzálló takaróra is szükség lehet

Főzés közben kialakult, illetve elektromos eszközök okozta tüzek esetén (amelyekhez oltókészülék nem használható) a tűzálló takaró a legjobb megoldás, mivel elzárja a lángokat az oxigéntől. Ha valakinek meggyulladt a ruhája, őt is leterítheted tűzálló takaróval. A takarót rögzítheted a falon, de egy szekrényben is tárolhatod: a lényeg, hogy könnyedén hozzáférj vészhelyzet esetén.

Tűzálló takarót csak jó hírnevű, leellenőrizhető tűzbiztonsági eladótól vásárolj, és kerüld a legolcsóbb változatokat, melyek esetleg nem elég hatékonyak!

3. Tűzoltás szódabikarbónával vagy sóval?

Talán eszedbe sem jutnának tűz esetén, de igazán hatásosak a begyulladt zsírok, például a főzőolaj eloltásában. A szódabikarbóna kisebb tüzek ellen használható, mivel hevítés hatására szén-dioxidot bocsájt ki, ami megvonja az oxigént a tűztől. Ha a tűz már jelentős méretűre nőtt, inkább sóval próbálkozz, ami remekül magába szívja a hőt. Főzéskor mindig legyen belőle a közelben. A lakástüzekkel kapcsolatos tennivalókról és lakástüzek megelőzésének lehetőségeiről az Országos Tűzmegelőzési Bizottság cikkében olvashatsz bővebben.

4. Tűz esetén jól jön a nedves törölköző

Mindig tarts kéznél egy törölközőt a konyhában, amit benedvesítve rádobhatsz egy kisebb lángra! Az ajtónyílásokhoz és szellőzők fölé helyezett nedves törölközőkkel még egy komolyabb tűz is kordában tartható, és megállítható a halálos füst terjedése. Tegyél törölközőt az arcod elé, ha füst képződik! Ha belélegzed, az halálos is lehet, ezért takard el a szád, és próbálj csak az orrodon keresztül lélegezni! Ne feledd, a nedves törölköző nem megoldás, ha egy olajsütő gyulladt ki – ilyenkor tűzálló takarót és szódabikarbónát, vagy sót kell használni.

5. Működik a tűzjelző?

A tűzjelző ugyan nem állítja meg a tüzet, de időben jelzi azt, így gyorsan kimenekülhetsz. A tűzjelzők olyankor jelentenek különösen nagy segítséget, ha a tűz akkor szabadul el, amikor nem vagy a helyiségben vagy éppen alszol. A tűzjelzőt érdemes havonta tesztelni. Ha elemes készüléked van, legalább félévente cserélj benne elemet!

6. Hívd a tűzoltókat a 105-ös számon!

Ha nem tudod azonnal eloltani a tüzet, jobb, ha kihívod a tűzoltókat a 105-ös hívószámon. Gondoskodj arról, hogy a házban mindenki (a gyerekeket is beleértve) tudja a tűzoltók telefonszámát és a menekülési útvonalat! Vészhelyzet esetén lehet, hogy nem tudsz majd nekik segíteni, ha nem vagytok egymás közelében, vagy valaki megsérült.

További tanácsok tűz esetére:

  • Vészhelyzetben nem lesz idő válogatni a személyes tárgyak, vagy ruhák között. Hagyj hátra mindent, ami nem létfontosságú!
  • Mielőtt kinyitnál egy ajtót, kézfejedet érintsd a kilincshez, megvizsgálva, nem forró-e. Ha az, valószínűleg a lángok már elérték a másik oldalt. Ebben az esetben semmiképp ne nyisd ki az ajtót – írja blogjában a Genertel.
  • A padlóhoz minél közelebb mozogj! A hő ugyanis a füsttel együtt felfelé száll.
  • Csukd be magad mögött az ajtókat! Ne csinálj huzatot, mert a több levegő csak jobban táplálja a tüzet.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!