Skip links

Hekkertámadás: Mit tegyek, ha feltörték a fiókom?

Egyre gyakoribbak az online fiókfeltörések

Bejelentkezel egy felhasználói fiókodba, és rájössz, hogy feltörték: sajnos napjaikban ez a rémálom gyakorta valóra válik. Hiszen azzal párhuzamosan, hogy rendre több adatot tárolunk egyre több oldalon, sajnos a hekkerek által használt szoftverek is fejlődnek. Ha a te fiókodat is feltörték, a lehető leghamarabb cselekedned kell – ezért fontos tudnod, mit tehetsz a hekkertámadások felismerése, kezelése és jövőbeni megakadályozása érdekében.

Mik a hekkertámadás jelei?

A támadás típusától függően a jelek eltérhetnek, de bizonyos jelenségekből minden esetben következtethetsz fiókod feltörésére. Ilyenek lehetnek a furcsa, például zsarolóvírusoktól érkező üzenetek, valamint az általad nem ismert, rosszindulatú programoktól származó fertőzések is. Egy másik fontos és elég egyértelmű jel, ha váratlan kiadások jelennek meg a bankszámládon, vagy hitelkártyádon. Légy résen akkor is, ha csekély összegekről van szó – a hekkerek gyakran kisebb terhelésekkel, például egy kávé megvételével ellenőrzik, figyeled-e a számlád, és csak ezt követően kezdenek jelentősebb költekezésbe.

Ha online fiókjaidból vagy a levelezésedből hirtelen kijelentkezve találod magad, nem működnek a jelszavaid és nem is tudsz ismét bejelentkezni, érdemes hekkertámadásra gyanakodni. És akkor is, ha olyan szolgáltatásokért kérnek fizetséget tőled, amelyekre elő sem fizettél.

Mi a teendő hekkertámadás esetén?

A hekkerek által okozott károk minimalizálásához elengedhetetlen a gyors cselekvés. Először is módosítsd a jelszavaidat az olyan helyeken, ahol személyes adatot, kártyaadatot vagy hasonlókat tárolsz. Ha ezt megtetted, távolíts el minden érzékeny adatot a potenciálisan feltört fiókjaidból! Töröld ki az olyan adatokat tartalmazó magánjellegű e-maileket is, amelyeket felhasználhatnak a nevedben elkövetett csaláshoz. Barátaidat és a családtagjaidat minél előbb figyelmeztesd, hogy e-mailben vagy üzenetekben a közeljövőben pénzt vagy információkat kérhetnek a nevedben.

A közösségi oldalakon tilts le minden, a fiókodhoz kapcsolt alkalmazást, és ellenőrizd bankszámlakivonataidat is, hogy nem szerepel-e rajtuk gyanús levonás. A bankodat is érdemes felhívnod és tájékoztatnod, hogy felkészülhessenek az esetleges gyanús eseményekre. A támadás típusától függően a bankkártyád letiltása és új kártya igénylése is indokolt lehet. Ha a számítógépedet törték fel, egy megfelelő víruskereső szoftverrel távolítsd el róla a gyanús programokat!

Így kerüld el a jövőbeli hekkertámadásokat

A jövőbeni hekkertámadások veszélyét számos egyszerű intézkedéssel csökkentheted.

  • Minden online fiókodhoz használj eltérő és bonyolult jelszót, tárolásukra pedig érdemes egy biztonságos jelszókezelőt is igénybe venned, így nem kell aggódnod, hogy elfelejted őket.
  • Ahol lehetséges, használj kétlépcsős azonosítást a fiókjaidban a telefonszámod, vagy egy második email cím megadásával, hiszen így jelentősen megnehezítheted a hekkerek dolgát.
  • Fektess be egy megbízható vírusirtó szoftverbe, és rendszeresen futtass víruskeresést.
  • Bár fárasztó lehet minden egyes internetes vásárlás alkalmával beírni a kártyaadataidat, jobb, ha nem mented el őket az online kereskedők oldalain, mert feltörésük esetén illetéktelen kezekbe kerülhetnek.
  • Ha olyan e-mailt, SMS-t vagy telefonhívást kapsz a bankodtól, vagy egy nagyobb kereskedőtől, amelyben az adataidat kérik, mindig ellenőrizd le, hogy a telefonszám vagy a cím valódi-e. Ha bizonytalan vagy, és meg szeretnél győződni az üzenet hitelességéről, ne az e-mailben vagy az SMS-ben megadott számot hívd fel, hanem az adott szolgáltató weboldalán, vagy a kártyádon található hivatalos telefonszámot tárcsázd.
  • A bankod soha nem fogja kérni a PIN-kódodat, vagy a jelszavadat telefonon, éppen ezért soha ne add ki ezeket az adatokat. A lehető legkevesebb személyes adatot ossz meg a közösségi oldalakon, és állítsd be a profiljaidban, hogy csakis az általad visszaigazolt ismerősök láthassák őket.
  • Ha egy ismeretlen ember jelöl be valamelyik közösségi oldalon, a felkérés elfogadása előtt ellenőrizd, hogy valóban létező személyről van-e szó. Ha gyanúsan kevés képe van az illetőnek, és nincsenek közös ismerőseitek sem, lehet, hogy jobb, ha elutasítod a bejelölést.
  • Köss Cyber biztosítást! Lakásbiztosításod mellé igényeidnek és pénztárcádnak megfelelően 3 különböző Cyber csomagot is kínálunk. A részletekről a linkre kattintva olvashatsz bővebben.