Skip links

Smart technológia segít takarékoskodni az energiával

A sötét és hideg téli napok megnövelhetik a számlák összegét. Használj smart technológiát az energiával való takarékoskodásra – és a számlák csökkentésére -, úgy, hogy közben egy percig sem fázol!

Egy hétköznapi háztartás energiafogyasztásának több mint felét a fűtés és a meleg víz teszi ki . Az okos fűtőrendszerek viszont akár negyed annyira csökkenthetik a fogyasztást, hiszen használatukkal világosan láthatod, hogy mikor használod a legtöbb energiát és azt is, hogy ez mennyibe kerül neked. Az okosrendszerekhez kapcsolódó egyes alkalmazásokon keresztül ráadásul bármikor, bárhonnan szabályozhatod a fűtési beállításokat, ezzel optimalizálva a teljesítményt – és a pénztárcád tartalmát. Először ezeket az ingyenes alkalmazásokat próbáld ki: Fibaro, Cordia, Apple Otthon, Philips Hue.

Az áramfelhasználás általánosságban az egyes háztartás energiafogyasztásának 15%-át teszi ki. Ezt az értéket azonban egyszerű csökkenteni, például első körben a jelenlegi villanykörték LED-izzókra történő cseréjével. Annak ellenére, hogy ezek az izzók a legdrágábbak az energiatakarékos villanykörték között, hosszú távon pénzt takaríthatsz meg használatukkal, mivel 75%-kal kevesebb energiát használnak a hagyományos izzóknál, az élettartamuk pedig meglepően hosszú. 

Számos elektronikai eszköz, így például a DVD-lejátszók, a számítógépek, a televíziók és a nyomtatók akkor is fogyasztják az áramot, ha épp nincsenek használatban. Az okos elosztók viszont elzárják az áramellátást, ha érzékelik, hogy az eszközök nincsenek használatban. Ezzel máris 5-10%-kal kevesebb energiát fogyasztasz.

Vannak olyan technológiák, melyeknek köszönhetően egyetlen egy alkalmazáson keresztül irányíthatod és teljesen automatizálhatod a saját otthonodat. Vess egy pillantást a Samsung SmartThings és az iContrALL alkalmazásokra. Az irányítórendszereknek köszönhetően appokkal tudod felkapcsolni a villanyt, feljebb venni a fűtést, vagy beindítani a kávéfőzőt.

Végül, de nem utolsó sorban: a szokásaidon való apró változtatásokkal önmagában is nagyszerű eredményeket érhetsz el. Ne felejtsd el lekapcsolni a lámpát, ha épp nem vagy az adott helyiségben, éjszakára pedig vedd le a fűtést, és meg fogod látni, hogy a “sok kicsi tényleg milyen sokra megy”!