Skip links

Nem csak betörés ellen: 4 féle intelligens zár a családi fészek védelméért

Mik azok az okoszárak?

Az okoszáraknak köszönhetően lassan búcsút mondhatunk a súlyos kulcscsomóknak, és elfelejthetjük azt is, amikor a vidéken töltött karácsonyi szabadság után a hideg lakás várt bennünket.

Az okosmegoldások már a biztonsági szektort is elérték, sőt: a mai intelligens zárak az ajtó zárva tartásánál sokkal többre képesek. Egyes zárakhoz digitális kulcsot rendelhetsz hozzá, mások otthoni okoseszközökhöz csatlakoztathatók, így amikor belépsz a lakásba, nem kell a fűtés, a klíma és világítás beállításával szöszölnöd, mert azokat automatikusan beállítja a rendszer. Nézzünk 4 “okoslakatot”, amik maximális biztonságot és némi plusz kényelmet nyújtanak.

1. Biometrikus ujjlenyomatolvasók

Elfelejtetted a jelszavad, vagy elhagytad a kulcsod? Nem probléma. Ezek a zárak ujjlenyomattal aktiválhatók. Sok márka kínálja a biometrikus zárak széles választékát, melyek mindegyike olyan otthoni okoseszközökhöz tud csatlakozni, mint a lámpák, hangszórók és termosztátok – így amikor elmész otthonról, az alkalmazás automatikusan bezárja az ajtókat, lekapcsolja a világítást, lejjebb veszi a fűtést, és még a biztonsági kamerát is bekapcsolja.

Ha olcsó és egyszerű megoldást szeretnél, jó választás lehet az Adel biometrikus zár. Könnyen beszerelhető, egyszerűen használható, és eldöntheted, hogy felhasználói kóddal, vagy mechanikus kulccsal szeretnéd-e használni.

2. Bluetooth és WiFi

Az ilyen típusú zárak segítségével kulcs, vagy a hozzáférési kód nélkül zárhatod az ajtót. Az okostelefon virtuális kulcsként tud működni, így megoldja helyetted az ajtónyitást – ami szuper praktikus, főleg, ha tele a kezed. Sok olyan megoldás van, ami más okosrendszerekhez is képes kapcsolódni, mint például a termosztátok. Nézz utána a következőknek: August Smart Lock és Kwikset Kevo Lock!

3. Kulcskártyák

Ragaszkodsz a kulcshoz? Akkor mit szólsz olyasmihez, ami elfér a tárcádban vagy a zsebedben is? Az „RFID” (rádiófrekvenciás azonosítással működő) kulcskártya ideális választás: az ajtó felismeri a kulcskártyádat, de általában van egy másodlagos zárszerkezet is arra az esetre, ha mondjuk elhagynád a kártyát. A Samsung Ezon igen felhasználóbarát RFID zár, a nagyon biztonság érdekében még tűzvédelmi érzékelővel is ellátták.

4. Számkombinációs zárak

Végül pedig itt vannak a számkombinációs zárak érintőképernyővel – melyek szintén képesek otthoni okosrendszerekhez kapcsolódni. A Yale Real Living range és Schlage lock  zárakat még ujjlenyomat-védő funkcióval is rendelkeznek, így akkor sincs gond, ha valaki megszerezte a titkos zárkombinációdat.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!