Skip links

Így tedd könnyebbé a mindennapi ingázást

Sokak életének megkerülhetetlen része a munkahely, vagy éppen az iskola és az otthon közötti rendszeres, akár több órás utazás: általában tömegközlekedéssel, dugókkal és késésekkel megkoronázva. Tanulmányok bizonyítják, hogy az ingázás okozta stressz számos problémához, köztük szorongáshoz, magas vérnyomáshoz és depresszióhoz is vezethet. Éppen ezért különösen fontos, hogy valahogyan kellemesebbé tegyük ezeket az utakat, és jól kezdjük a napunkat! Mutatjuk, hogyan teheted egyszerűbbé az ingázást.

Mobilappok utazáshoz

Töltsd le a számodra releváns közlekedési társaságok alkalmazásait, és kövesd a Facebook-oldalukat is! Így azonnal értesülni fogsz minden problémáról, és módosíthatod az útvonaladat úgy, hogy ne késs túl sokat a munkahelyedről. Számolj plusz időt az esetleges problémákra is, így elkerülheted a stresszes helyzeteket.

  • Telepítsd a mobilodra a busz-, és a vonattársaság applikációját, és állítsd be a kártáya fizetést is. Így gyorsan tudsz jegyet venni sorban állás, és automatáknál való várakozás nélkül is.

Csomagolj okosan!

A késések és a járatkimaradások még a legszebb napot is el tudják rontani, ezért érdemes minden helyzetre előre felkészülni. Legyen a táskádban minden, amire szükséged lehet – hordozható akkumulátor (powerbank), pulóver (hiszen a tömegközlekedési eszközökön sokszor még ősszel is túl erő a légkondi) és egy kis egészséges rágcsálnivaló. Ha szívesen hallgatsz útközben zenét vagy hangoskönyveket, szerezz be egy jó minőségű, zajszűrős fejhallgatót, és mindig tartsd magadnál!

  • Viccesnek hangzik, hogy minden utazásnál legyen nálad hideg élelem, de hidd el, életmentő lehet. Emellett víz is mindig legyen a kulacsodban!
  • Arra viszont figyelj, hogy ne vásárolj egészségtelen, és magas kalóriatartalmú ételeket a pályaudvarokon. Vagyis attól, hogy utazol, ne vigyél be a kelleténél több kalóriát!

Használd ki az utazással töltött időt!

Igyekezz az úton töltött időre lehetőségként, nem pedig feladatként tekinteni, és használd ki az időt: akár dolgozhatsz, vagy tanulhatsz is. Próbáld ki például a meditálását a Headspace segítségével, vagy a nyelvtanulást a Duolingo alkalmazásával, vagy feledkezz bele a könyvbe, amelyet már olyan régóta el szeretnél olvasni! De akár arra is használhatod az utazást, hogy a munkanap beindulása előtt “képernyőmentesen” tölts egy kis időt.

Feszültségoldás komolyzenével

Tanulmányok bizonyították, hogy a komolyzene nyugodtabbá és boldogabbá tesz, valamint csökkenti a stresszt. Tölts hát le egy kis Mozartot a telefonodra, és legközelebb hallgasd azt útközben! Hidd el, érdemes kipróbálni.

Iktass be egy kis testmozgást!

Változtass a rutinodon kicsit, és spórold meg a kondibérlet árát: sportolj útközben! Gondold végig, meg tudnád-e tenni az út egy részét gyalog, futva vagy kerékpáron. Hosszú távon az is rengeteget számít, ha valamivel távolabb parkolsz le az autóval, és onnan sétálsz, vagy lépcsőzöl a vasútállomáson liftezés helyett.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!