Skip links

Meditációval a mentális egészségért

Tudtad, hogy naponta akár 50 000 gondolat is átfuthat a fejeden? Ez elképesztően sok – így talán nem is olyan meglepő, hogy sokan küzdenek hiperaktív elméjük lecsendesítésével. Szerencsére van megoldás, mégpedig a meditáció. A buddhista szerzetesek által évezredek óta gyakorolt módszer jobb koncentrációra, tisztánlátásra, pozitív hozzáállásra és belső nyugalomra tanítja az elmét. Az ősi hagyomány egyre nagyobb népszerűségnek örvend modern világunkban is. Bemutatjuk, hogyan tehet okosabbá, boldogabbá és egészségesebbé a meditáció!

Jobban tudsz koncentrálni

A megállás nélküli internetes összeköttetés világában minket érő rengeteg inger és a folyamatos háttérzaj mellett nem könnyű bármire is teljes figyelmet fordítani. A meditáció azonban segíthet ebben. Tanulmányok azt mutatják, hogy meditálással fejleszthetjük a koncentrációnkatés jobban tudatosíthatjuk a gondolatainkat. A rendszeres gyakorlás emellett a szürkeállomány méretét – különösen az érzelmekért és a reakciókért felelős területekét – is növeli. Az eredmény: javuló koncentráció, memória és tanulási képességek.

  • Hallottál már a mindfulnessről, vagyis a tudatos jelenlétről? Olvass róla bővebben!

Csökkentheted a stresszt

A stressz rontja a fizikai és mentális egészséget, szorongást okozhat, megemelheti a vérnyomást, és más kapcsolódó problémákhoz is vezethet. Szerencsére a meditáció által kiváltott ellazulás ezekre a problémákra is megoldást jelenthet. A gyakorlat ugyanis oldja például az izomfeszültséget, csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot, valamint lelassítja a légzést – sőt, még az agyhullámokat is!

Kiegyensúlyozottabb lehetsz

Az agyon végzett MRI-vizsgálatok alapján a stresszel kapcsolatos agyi terület, az amigdala mérete már két hónap rendszeres meditálás után csökken. A társas folyamatokért és a döntéshozatalért felelős prefrontális kéreg azonban megnő, ezért feltételezhető, hogy a gyakorlat képes lehet függetleníteni agyunk más területeit a stresszközponttól.

Meditálj a jobb alvásért!

A felnőttek mintegy 30%-a küzd valamilyen alvási nehézséggel, ami gyakran áll összefüggésben a stresszel és a „túlpörgő” aggyal. A meditáció során azonban megtanulunk a jelenre fókuszálni és rendezni a gondolatainkat, ezáltal tisztábban tudunk gondolkozni, és jobban tudjuk irányítani a reakcióinkat. Ennek köszönhetően pedig aludni is jobban fogunk.

Fordítsd vissza az agyi öregedést!

Egyes tanulmányok szerint a meditálás hatására javuló koncentráció és mentális rugalmasság védelmet nyújthat a kognitív képességek romlásával szemben, ezáltal az agy öregedését is lassíthatja. Ezen a téren természetesen más tényezőknek, például az étrendnek, a sportolásnak és a tanulásnak is fontos szerepe van, de akárcsak az izmainknak, az agynak is szüksége van a rendszeres edzésre!

Ha szeretnéd te is megtapasztalni a meditáció jótékony hatását, szerencséd van – most minden eddiginél könnyebben elsajátíthatod az alapokat. Nincs más dolgod, mint letölteni például a Headspace alkalmazást, és követni az instrukciókat!

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!