Skip links

Hol kellene külföldön tanulnod?

Hogyan menj világgá?

A croissant evéstől Párizsban a Rio de Janeiróban való karneválozásig a külföldi tanulás egyedülálló kalandot kínál. Esélyt ad egy másik kultúra megismerésére, új barátok szerzésére és arra, hogy igazi nemzetközi élményben legyen részed. De vajon mi alapján érdemes választanod, ha olyan sok nagyszerű opció áll rendelkezésedre?

Mielőtt elkezdenél csomagolni és elképzelnéd, milyen irigylésre méltó dolgokat fogsz közzétenni a közösségi oldalaidon, gondold végig, miért lenne jó neked és a karrierednek, ha külföldön tanulnál. Nézd meg neves egyetemek honlapjait, és olvass utána az általad tanulni kívánt szaknak! Egész biztosan megtalálod majd az intézmények weboldalain, hogy pontosan milyen kurzusok érhetők el.

Ne felejtsd el megérdeklődni, milyen támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre a különböző országok és rendszerek esetén! Némelyik ország és egyetem nagylelkű támogatásokat, illetve ösztöndíjakat kínál a külföldi hallgatóknak. Európában a népszerű Erasmus+ program segít a diákoknak, hogy megvalósítsák külföldi tanulás iránti vágyaikat, de persze érdemes további ösztöndíjprogramok között is szétnézni. A megélhetési költségek kiszámítása mellett (amelyek például Ausztráliában és az USA-ban jóval magasabbak, mint Közép-Európában, Latin-Amerikában vagy éppen az ázsiai országokban) azt is vedd fontolóra, lesz-e lehetőséged részmunkaidőben dolgozni. A nagyobb városokban általában több helyi munkalehetőség van, mint a kisebb településeken.

Miért tanulj külföldön?

Természetesen azt is át kell gondolnod, miért szeretnél külföldre menni. Nyelvet akarsz tanulni? Egy készségedet fejlesztenéd? Vagy egy teljesen más életformát szeretnél megtapasztalni? Van, akinek San Sebastian nyugodt tengerparti életstílusa a cél, míg mások egy egzotikus ételekkel, nyelvtanfolyamokkal és modern életmóddal teli szemeszterre vágynak Tokióban. Az ország kiválasztásánál fontos az otthontól és a barátoktól való távolság is. Erről se feledkezz meg, amikor keresgélsz! Európa sok tekintetben jobb lehet, mint Ausztrália; ha például megfizethető áron akarsz felfedezni más országokat, rövidebb utazási idővel kalkulálsz, vagy épp olcsóbb mindennapokra vágysz.

Ha eldöntötted, hová mész, ne feledkezz meg a szükséges dokumentumok beszerzéséről se! Készíttess másolatot a személyazonosításra szolgáló, fényképes igazolványodról, az utasbiztosításodról és az egészségügyi kórtörténetedről! Gondoskodj róla, hogy még jó sokáig érvényes legyen az útleveled, és ne kelljen a megújításért ismételten hazarohannod (ami valószínűleg elég költséges lenne számodra). Fontos, hogy utazás előtt tájékozódj a vízumkövetelményekről is!

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!