Skip links

Így védekezz a villámlás okozta károk ellen

Bár a viharok a legtöbb esetben csak egy otthon töltött estét jelentenek, nem szabad őket félvállról venni: az otthonokat érő károk 53%-át ugyanis az időjárás okozza. 2016-ban például 100 000 villámlással kapcsolatos kárigényre összesen több mint 825 millió dollárt fizettek ki a biztosítók. Szerencsére számos módon védheted otthonodat a villámlás és a viharkárok ellen. Mutatjuk, melyek ezek.

  • Magyarországon elsősorban május közepétől augusztus végéig számíthatsz villámlással járó viharokra – figyelmeztet a Katasztrófavédelem. Mint írják, a villámcsapás természeti jelenség, megelőzni nem tudjuk, védekezni a rendelkezésünkre álló technikai eszközökkel tudunk.

Túlfeszültségvédők és villámvédelem

A villámlás szerkezeti károkat és túlfeszültséget is okozhat, ez utóbbi pedig tönkreteheti az elektromos készülékeket – sőt, akár még tűzesethez is vezethet. A túlfeszültségvédők és a túlfeszültség-levezetők telepítése, valamint az elektromos cikkek áramtalanítása némi védelmet nyújt vihar esetén. Ha úgy gondolod, komolyabb villámveszélynek kitett területen élsz, érdemes kikérned egy villámlásvédelemmel foglalkozó cég tanácsát, és szükség esetén földelési rendszert telepíttetni az otthonodba.

A Katasztrofavedelem.hu tájékoztatása szerint a villámvédelem szerepe, hogy csökkentse a villám által az építményeket, illetve embereket érő sérülések és meghibásodások bekövetkezésének valószínűségét, súlyosságát. Ennek eszköze a villámhárító, ez biztosítja, hogy közvetlen villámcsapás esetén se keletkezhessen az építményben tűz, és az építményben tartózkodókat ne érhesse villámeredetű áramütés.

  • A Generali Ügyfélpont mobilalkalmazásával megvédheted értékeidet és egészségedet időjárási vészhelyzetek esetén. A veszélyes időjárási helyzetekre történő figyelmeztetést tartalamzó applikációról a linkre kattintva olvashatsz bővebben.

Ne ragaszd le az ablakokat!

A nyílászárók a ház legkevésbé védett részei, ezért minden egyes vihar előtt ellenőrizd őket, és figyelj rá, hogy a redőnyök jól záródjanak! Az ablakokat azonban semmiképp ne ragaszd le! Ez nemhogy nem segít, de még nagyobb és veszélyesebb üvegszilánkokat is produkál az üvegfelület betörésekor. Ha valóban meg akarod védeni az ablakokat, inkább cseréld le őket erősebb, ütésálló üvegre.

A kert vihar esetén veszélyzónává alakul

Elsőként ellenőrizd a fákat, és ha úgy látod, hogy könnyedén kidőlhetnek vagy letörhet egy águk, minél előbb szabadulj meg tőlük! Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérj segítséget szakképzett kertésztől. Ha pedig feltámad a szél, a kerti bútorokat vidd be a házba, vagy rögzítsd őket biztonságosan.

Ha áradásveszélynek vagy kitéve, érdemes elgondolkodnod a kerted újratervezésén. Keress fel egy tájépítészt, és vizsgáljátok meg, hogy a kert átalakításával távol tartható-e a gyorsan lezúduló, nagy mennyiségű csapadék az otthonodtól.

A csapadék okozta károk elkerülése érdekében rendszeresen ellenőrizd, nincsenek-e lyukak vagy törött cserepek a háztetőn, és biztosítsd, hogy a csatorna se legyen eltömődve vagy megsérülve. Ha problémát találsz, mielőbb hárítsd el!

Ne állj magányosan álldogáló fa alá!

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság cikkéből kiderül, hogyan védekezhetünk villámcsapás ellen:

  • Ha nagy villámlással járó vihar közeleg, vagy kap el, húzódj be valahová: a legjobb egy ház, vagy egy üzlet.
  • Ha gépkocsiban ülsz, az ablakokat zárd be, a fém részeket ne érintsd meg!
  • Hagyd el a kimagasló, vagy exponált helyeket!
  • Barlang, mélyedés akkor nyújthat védelmet, ha legalább 1,5 méter mély.
  • Kerüld a nedves talajt, azonnal hagyd el a vízfelületeket!
  • Kerüld a kőomlásveszélyes szakadékokat!
  • Védekezhetsz úgy is, ha 10-30 cm vastag szigetelőrétegre állsz (száraz kő, ruhanemű).
  • Nem ajánlott öreg, magányosan álló fa alatt táborozni, mert a lezuhanó ágak összezúzhatják a sátrat, és a villámcsapás veszélye is itt a legnagyobb.

Biztonságos háttér

Teljes védelmet azonban semmi sem nyújt. Érdemes átfogó biztosítást kötnöd ingatlanodra és vagyontárgyaidra, hogy baj esetén megkapd a szükséges pénzügyi támogatást. Nézd meg a Generali otthonbiztosítási ajánlatát, hogy megismerhesd, milyen segítséget kaphatsz baj esetén!

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!