Skip links

Miért kell lakásbiztosítást kötni?

A családi otthon nem csak a tetőt jelenti a fejünk felett. Itt élhetjük át az életünk legszebb pillanatait, a meghitt vacsoráktól a gyerekek első lépéséig és tovább. Egy lakásbiztosítás megkötésével pedig gondoskodhatunk arról, hogy szélsőséges időjárás okozta károk, csőtörés, vagy betörés esetén ne egyedül kelljen boldogulnunk.

Cikkünkben bemutatjuk, milyen helyzetekben jöhet jól a lakásbiztosítás, és hogy a segítségével egy-egy váratlan káreset után hogyan térhetünk vissza a lehető leghamarabb a megszokott kerékvágásba.

Időjárási károk és váratlan balesetek

Bár mindenki abban reménykedik, hogy soha nem fogja baj érni az otthonát, ezeket a dolgokat sajnos nem mindig tudjuk befolyásolni. Bárkivel előfordulhat, hogy egy villámcsapás tüzet okoz a házában, vagy egy komoly vihar után elönti a pincéjét a víz. A pusztítás különösen súlyos lehet régi építésű ingatlanok esetén – ilyenkor persze a szerkezeti elemek cseréjének költségei is nagyobbak. Egy-egy természeti katasztrófa, vagy a szélsőséges időjárás által okozott kár megrendítő élmény lehet, főleg, ha még ki is kell költöznötök a helyreállítás idejére. Ilyen helyzetekben ráadásul

komoly személyes, vagy vagyoni értéket képviselő tárgyak is odaveszhetnek.

De még csak extrém időjárásra sincs szükség ahhoz, hogy bekövetkezzen a baj – hiszen bármikor megeshet, hogy elárasztja a konyhátokat a víz egy csőtörés miatt, betöri az egyik ablakot egy kidőlt fa, vagy lángra kap valami a konyhában.

A biztosítás ezeknek a károknak a költségeit is fedezi, így nem kell az összes megtakarításotokat a javításokra fordítanotok. Szükség esetén pedig akár az ideiglenes szállás keresésében is segítséget kaptok, sőt, az elveszített ingóságaitok értékét is visszakaphatjátok.

Ha azonban bármilyen kialakulóban lévő problémát észleltek a lakásban, fontos, hogy a lehető leghamarabb, (vagyis még a baleset bekövetkezése előtt) megjavíttassátok, ugyanis a biztosítási igényed érvényét veszítheti, ha kiderül, hogy tudtatok a káresetet okozó hibáról.

Rendszeresen ellenőrizzétek a tűzjelzők működését, és ne felejtsétek el, hogy a legtöbb biztosítás nem fedezi a saját hibátokból, például egy nyitva hagyott csap miatt bekövetkező károkat. Ezért mielőtt kilépnétek az ajtón,

mindig ellenőrizzétek, hogy mindent elzártatok és kikapcsoltatok-e!

Betörés utáni helyreállítás

Persze nem csak a rossz idő és a csőtörések tehetnek kárt az ingatlanotokban. Sajnos a betörők is veszélyt jelentenek. És még ha minden szükséges óvintézkedést megtesztek – biztonsági rendszert szereltettek fel, eltitkoljátok, ha hosszabb időre elutaztok, és mindig ellenőrzitek, hogy zárva vannak-e az ajtók és az ablakok –, akkor is bejuthatnak a betörők az otthonotokba.

Ilyen esetben pedig könnyen lehet, hogy a családi nyaralásból hazaérve egy kifosztott lakásban találjátok magatokat, ahol a TV-knek, a laptopoknak, a fényképezőgépeknek és az ékszereknek hűlt helye, sőt, még az ablakokat vagy ajtókat is megrongálták. Betörés áldozatául esni különösen megrázó élmény: ilyenkor védtelennek és kiszolgáltatottnak érezheti magát az ember – arról nem is beszélve, mekkora anyagi terhet jelent az ellopott értéktárgyak pótlása.

Szerencsére az életmód-biztosítás segítségével pótolhatjátok ingóságaitokat – egyes csomagok ráadásul a család minden tagjára kiterjednek. A biztosítás emellett a rongálás által okozott károk költségeit is fedezheti. Ha azonban nem szeretnétek, hogy végül ne legyen érvényes a kártérítési igényetek, ügyeljetek arra, hogy az ajtók és ablakok mindig legyenek megfelelő zárakkal felszerelve és bezárva, valamint a riasztót se felejtsétek el bekapcsolni!

Soha ne rejtsetek el tartalék kulcsot a lakáson kívül,

mivel a betörők könnyebben megtalálják őket, mint gondolnátok, és emiatt szintén megtagadhatja a biztosító a kifizetést.

A készülékeitek védelme – akár útközben is

A modern technológia és a távmunka egyre növekvő népszerűsége miatt gyakran több értékes eszközt is magunkkal viszünk az otthonunkon kívülre – a zsebünkben ott lapul a drága okostelefon, a táskánkban pedig a laptop. Éppen ezért annak is nagyobb a kockázata, hogy valaki ellopja őket, esetleg véletlenül összetörjük, vagy egy rohanós napon elveszítsük őket. A biztosításnak köszönhetően azonban nem ér pótolhatatlan veszteség, ha a buszon kihúzza valaki a zsebedből a mobilodat, vagy elromlik a laptopod, miután egy kávézóban ráömlik a kávé, és ezért pótolnod kell a drága készülékeket.

Azt azonban fontos figyelembe venni, hogy egyes nagy értékű tárgyakat külön regisztrálni kell, és esetükben a fedezeti összeg maximális értéküktől és koruktól is függhet. Ezért érdemes alaposan átnézni a biztosítási kötvényt, és ellenőrizni, hogy kiterjed-e a kiválasztott csomag az adott eszközre.

Ha pedig megtörtént a baj, a lehető leghamarabb el kell végezni a kárbejelentést.


Szemezgess korábbi témáinkból is, melyek egytől egyig az otthonodat és a biztonságodat érinthetik:

Elutazol? Hasznos tippek betörés ellen

Mi a megoldás falvizesedés és penész ellen?

Veszélyek, amik az otthonodra leselkednek

Így védekezz az otthoni kártevők ellen

Okoseszközök az otthon kényelméért

Így rendezd a károdat!

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!