Skip links

Így védekezz az otthoni kártevők ellen

A legtöbb otthonban előbb-utóbb jelentkezik valamilyen kártevővel kapcsolatos probléma, és ezek kezelése sokszor komoly gondot jelent. Tekintsük át a leggyakoribb fajtákat, és vegyük végig, mit tehetünk ellenük.

Csapdákkal a rágcsálók ellen

A legtöbben átéltük már a félelmet és az undort, amelyet ezek a kisállatok okoznak. Szinte mindenen átrágják magukat, úgyhogy előbb-utóbb biztosan észreveszed az új lakótársakat. Apró termetük miatt a legszűkebb lyukakon is át tudnak furakodni – sokunkat pedig ki tudják ugrasztani a székből vacsora közben, amikor átrobognak a szobán.

Mi a teendő ilyenkor? Első körben csapdák kihelyezésével érdemes próbálkozni. Lehetőleg olyanokat válassz, amelyekkel életben marad az állatka – ez a humánusabb megoldás. A csapdákat meleg, sötét helyekre helyezd el, például háztartási gépek mögé, a fal mentén, vagy bárhol, ahol korábban ürüléket találtál. De arra nagyon ügyelj, hogy a gyerekek és a házi kedvenceitek ne férhessenek hozzá! Ha a csapdákkal nem jársz sikerrel, hívd ki a kártevőirtókat, akik gyorsan és hatékonyan megbirkóznak a helyzettel.

Darazsak fészkelnek az otthonodban?

Ez igencsak veszélyes lehet, így különösen fontos gyorsan elbánni velük. A darazsak rendszerint a padláson, vagy a falban lévő üregekben élnek, így ha észreveszed, hogy rendszeresen a fal egy bizonyos helyéről repülnek elő, akkor elég komoly rá az esély, hogy fészket raktak. Egy darázsfészek eltávolítása komoly veszéllyel jár, amibe semmiképpen se vágj bele egyedül. Inkább hívd ki a kártevőirtókat, és bízd a profikra a munkát!

Mit tegyek ágyi poloskák ellen?

A poloskák apró, barna rovarok, amelyek emberi, vagy állati vérrel táplálkoznak. Nincsenek fészkeik, hanem matracokban, ágykeretekben vagy fejtámlákban csoportosan rejtőzködve élnek. A legtöbb poloska csípése először fájdalommentes, másnap reggelre azonban csúnyán bedagadhat azok esetében, akik allergiásak rá. A bolhákkal ellentétben a poloskák minden, alvás közben szabadon maradt bőrfelületen csípnek.

Légy különösen óvatos utazás után hazaérkezve, mert a szállásod ágyain lehettek poloskák, amelyek a csomagodban megbújva hazakísérhettek. Így pedig a lakásodba is beköltözhetnek.

Ha azt gyanítod, ágyi poloskáid vannak, húzd le az összes ágyneműt és magas hőfokon mosd ki a ruháiddal együtt. Ezután keresd meg őket. Ha megtaláltad a búvóhelyüket, eljött a nagytakarítás ideje. Mindent moss ki forró vízzel, a függönyöket, törölközőket és a paplanokat, párnákat is! Sikáld át és porszívózd ki a matracot, porszívózz fel az ágy környékén, rakj rendet az ágy körül és cseréld ki a matrac huzatát.

  • Ha biztosra akarsz menni, rendelj ágyi poloskairtást. Ekkor a kiérkező szakember emberre veszélytelen irtószerrel fecskendezi be a gyanús területeket, amely elpusztítja a poloskákat és meggátolja további szaporodásukat. Ha ezután is csipkednek, lehet, hogy meg kell ismételni a folyamatot.

Csótányok, akik velünk élnek

Sajnos otthonaink ideális élőhelyek a csótányok számára, mivel különösen vonzódnak az ételekhez. Ha távol akarjuk tartani őket a lakásunktól, akkor a tisztaság és rend a fő fegyverünk, különös tekintettel az ételmaradékokra. Mivel a csótányok számos betegséget is terjeszthetnek, mint például a kólibaktériumot, fontos, hogy a lehető leghamarabb megszabadulj tőlük.

Kezdd azzal, hogy alaposan kitakarítasz, és eltávolítasz minden szanaszét heverő holmit, amelyben meghúzódhatnak. Sokszor a fal mellett haladnak, így ki tudod figyelni kedvenc útvonalaikat. Zárd el a lehetséges bejutási pontjaikat, például a nagyobb repedéseket, lyukakat az ablakokon vagy a falban, és helyezz el csalit! Nem árt, ha emellett tartasz otthon kártevők és élősködők elleni vegyszereket is, amivel védekezhetsz ellenük.

  • Ha társasházban laksz, és a probléma minden próbálkozásod ellenére sem szűnik meg, beszélj a közös képviselővel. Ameddig ugyanis a környék egyedei ki nem múlnak, neked sem lehet nyugtod. Ha a lakóközösségetek minden tevékenysége hatástalan, akkor ideje szakembert hívni!

Itt a tavasz, jönnek a hangyák

A hangyáktól legegyszerűbben úgy szabadulhatsz meg, ha nem hagysz szabadon élelmiszert, és nem morzsázod tele a lakásodat. Ha mégis megjelennek, készíthetsz természetes hangyairtó keveréket: a fele-fele arányban ecetből és vízből készült szerrel moss át alaposan minden felületet! Tömd el a bejutási pontjaikat, és szórj ki hintőport az ajtók köré, amivel elriaszthatod őket. Ha a természetes hangyairtó nem válik be, szerezz be valamilyen profi hangyairtót!

A hangyafészket csak a legvégső esetben támadd meg. De ha minden mással kudarcot vallasz, akkor forralj fel egy fazék vizet, és az egészet öntsd rá. Ez a kolónia minden tagját elpusztítja.

Veszélyesek a termeszek?

Bár a termeszek az emberre nem veszélyesek, otthonainkban súlyos pusztítást tudnak végezni, mivel átrágják magukat a bútorokon, könyveken, és minden fából vagy műanyagból készült tárgyon. Első lépésként azonosítsd, milyen termeszek támadták meg otthonodat. A két jellemző típus a föld alatt élő, és a száraz fában élő termesz. Előbbiek a talajban élnek a ház körül, és általában nehezebb velük elbánni.

  • A termeszekhez gyakran a profik segítségére van szükség, de megoldás lehet, ha eltávolítod a halomban álló tűzifát, és betömöd a repedéseket vagy a nyílásokat az ajtók és ablakok körül.

Az otthoni megoldások nem mindig elegendőek. Ha nem figyelsz fel időben a betolakodókra, gyakran óriási kárt okozhatnak. Ilyenkor a lehető leghamarabb ki kell hívni a kártevőirtókat, hogy elkerülhesd a további problémákat. Egy jó otthonbiztosítás is sokat segíthet, hiszen egyrészt biztosítja a nyugalmadat, másrészt segít, ha már megtörtént a baj.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!