Skip links

Generali Night Run Budapest és a világ 10 legmenőbb maratonja

Ha azt kérnénk, sorold fel a világ legjobb maratonjait, elsőre valószínűleg London, New York vagy Boston versenyei ugranának be. Mi azonban ezeknél sokkal jobbakat is tudunk ajánlani. Szórakozásra vágysz? Kihívásra? Izgalomra? Lélegzetelállító helyszínekre? Esetleg ezek mindegyikére? Ne keresgélj tovább! Cikkünkben összegyűjtöttük a világ legmenőbb maratonjait.

1. A Generali Night Run, Budapest

Közeledik az év egyik legjobban várt fővárosi futóversenye, a Generali Night Run Budapest! Ha futottál már a kivilágított Budapesten, tudod, hogy miért kihagyhatatlan ez a verseny, ha még nem, akkor itt az ideje, hogy megtapasztald. Azért a már visszajáróknak is tartogatnak meglepetést a szervezők: a verseny történetében először

a Széchenyi Lánchídon is áthalad a verseny mindhárom távja.

2019-ben is három táv közül választhatsz:

  • 6 km
  • 9 km
  • 21,1 km

A versenykiírás és nevezés ide kattintva érhető el.
A verseny időpontja: 2019. augusztus 3.

2. Az Extraterrestrial Full Moon Midnight Marathon, 51-es körzet, Nevada (USA)

A Föld egyik legtitokzatosabb helyének peremén vezető pályán nappal a lenyűgöző sivatagi tájban gyönyörködhetsz, éjjel pedig élvezheted a hosszútávfutáshoz ideális éjszakai hőmérsékletet. A rajtvonal az UFO-vadászok körében rendkívül népszerű találkozóhelyen, a “Fekete Postaládánál”, két, a semmi közepén álló levélszekrénynél (a kisebben egyébként egyszerűen csak a “földönkívüli” felirat szerepel) található. A verseny a Little A’Le’Inn étteremnél ér véget, ahol igazi reggeli lakoma várja a futókat.

Ha a földönkívüliek elrabolnának, az is beleszámít az időeredménybe!

A verseny időpontja: 2019. augusztus 17-18.

3. A Jungfrau Marathon, Svájc

Ezt a maratont tartják a világ legszebbjének – szerintünk pedig garantáltan Európa egyik legjobbja. Nem könnyű menet, hiszen a pálya szintkülönbsége 1829 méter. A káprázatos kilátás – a Brienzi-tó páratlanul kék vize, a bájos kis falvak látványa és a lenyűgöző hegyi panoráma – viszont mindenért kárpótol.

A verseny időpontja: 2019. szeptember 6-7.

4. Az Inca Trail Marathon, Peru

A világ legszebb maratonja után következzen az egyik legnehezebb. Több mint 3000 méteres szintkülönbségével ez tényleg nem kezdőknek való pálya. Bőven lesz azonban, ami elvonja a figyelmed a fájdalomról – többek között a lélegzetelállító kilátás, az útközben látható inka romok, valamint Machu Picchu ősi városa, amely a célvonalnál vár. A nevezési díjban benne foglalt utazással, szállodával, étkezéssel és túrákkal együtt pedig ez a verseny felér egy teljes körű kalandtúrával. Utoljára 2020-ban szervezik meg, úgyhogy ne maradj le róla!

5. A Walt Disney World Marathon, Florida (USA)

Ha kevésbé megerőltető maratont keresel, a Walt Disney World Marathon tökéletes lehet számodra. Ez a varázslatos pálya keresztülvezet mind a négy Disney Parkon, és útközben is tartogat jó néhány meglepetést. Jelmez viselése nem kötelező.

A verseny időpontja: 2020. január 8-12.

6. Az Uganda Marathon, Uganda

Ez az esemény nemcsak egy egyszerű maraton – az egyhetes kaland során a résztvevők közösségi projektekben önkénteskedhetnek, sportnapot szervezhetnek gyerekeknek, és megtapasztalhatják a vidéki vendégszeretetet is. A hét csúcspontja maga a maraton, ahol kb. 3000 helyi futóhoz csatlakozhatsz a gyönyörű afrikai tájakon keresztülvezető pályán.

A verseny időpontja: 2020. május 24-31.

7. A Rock ’n’ Roll New Orleans Marathon, Louisiana (USA)

A maraton, amely egyben buli is. A terep könnyű és sík, futás közben pedig élő zenekarokat hallgathatsz, valamint a Mardi Gras karneválnak is tanúja lehetsz. A történelmi környezeten, köztük a híres francia negyeden át vezető pályájával és az egész hétvégén át tartó szórakoztató programjaival ez a verseny ideális választás a kultúráért rajongó futók számára.

A verseny időpontja: 2020. február 8-9.

8. A Nagy Fal Maraton, Tiencsin (Kína)

Egy újabb kemény kihívás. A Nagy Fal Maratonon lehetőséged nyílik felfedezni Kína bájos falvait és lenyűgöző tájait. És persze már a rajttól készülhetsz lélekben a két kegyetlen, 3-3 km-es szakaszra, amelyek magán a nagy falon futnak végig. Az összesen 5164 lépcsőfok teljesítése és a célvonal átszelése után érzett sikerélmény garantáltan enyhít majd a fájdalmaidon.

A verseny időpontja: 2020. május 16.

9. A Midnight Sun Marathon, Norvégia

Az Északi-sarkkörön túl, Tromsø városában olyan éjszakai maratonra nevezhetsz, ahol hiába vársz a napnyugtára. Az AIMS által tanúsított legészakibb maratonon a soha el nem érkező naplementének köszönhetően még éjfélkor is gyönyörködhetsz a tájban. És bár a pálya enyhén dombos, a sarkvidéki nyárban garantáltan nem fogsz kimelegedni.

A verseny időpontja: 2020. június 20.

10. A Big Five Marathon, Entabeni Rezervátum (Dél-Afrika)

Ez a verseny a természetkedvelőknek való. A lenyűgöző táj mellett külön izgalmat jelent, hogy az útvonal különféle vadállatok, például elefántok, orrszarvúk, bivalyok, oroszlánok és leopárdok élőhelyén vezet keresztül. Mindez persze kerítések nélkül. Ez az igazán vad maraton az egyetlen verseny a világon,

amely után azzal is dicsekedhetsz, hogy nem evett meg semmi útközben.

11. Az Antarctic Ice Marathon, Antarktisz

A maratonfutókra a világ végén vár életük legnagyobb kalandja. A Déli-sarktól alig pár száz kilométerre, a Union-gleccser közelében egybefüggő hó- és jégtakaróra, erős szélre és kb. -20 ºC-os hőmérsékletre számíthatsz. Valószínűleg nem itt fogod megdönteni a személyes csúcsodat – de részt vehetsz a világ talán legkeményebb maratonfutásán.


Egy kis mozgás mindenkinek kell

Miért van több idejük a futóknak?

Légy fiatalos 50 felett is: útmutató 4 lépésben

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!