Skip links

Légy fiatalos 50 felett is: útmutató 4 lépésben

Mindannyian tudjuk, hogy ha testileg-szellemileg-lelkileg formában szeretnénk maradni, szükségünk van az edzésre. Ahogy öregszünk a mozgás egyre nehézkesebbé, viszont egyre fontosabbá válik! Az “aktív életmód” megóvja szívünk egészségét, javítja a hangulatunkat, és sokkal gyorsabbá teszi a gyógyulást. Nem csoda, hogy egy nemrégiben kiadott tanulmány szerint a mozgás a hosszú élet titka.

Minden bölcselet ellenére tudjuk azonban,hogy idősebb korban egyre nehezebb aktív életmódot folyatatni, ennek ellenére fontos, hogy ne hanyagoljuk el a mozgást. Olvasd el egyszerű tippjeinket, és hozd magad ismét formába!

1. Nem érsz rá edzeni? Dehogynem! 

Nyugdíjas vagy, esetleg még dolgozol? Akármilyen is az életmódod, először is írd le a pontos napirended. Vezess naplót egy hétig, és jegyezd fel az összes időpontot, amikor van 20 perced egy könnyű edzésre. Ennek az egyszerű ötletnek köszönhetően rá fogsz jönni, hogy valójában van időd edzeni. Egy kifogással máris kevesebb! 

2. Vajon többre is képes vagy?

Milyen lehetőségeid vannak az edzésre? Nagyszerű kezdés, ha a már meglévő mozgásformákra építesz. A séta például egyszerű és hatékony testgyakorlás, hiszen nem terheli az ízületeket, megdolgoztatja a nagyobb izomcsoportokat, és támogatja a szív- és érrendszert is. Ha a séta nehezen illeszthető be a napirendedbe, próbáld meg átalakítani, és szánj időt hetente három alkalommal egy 20 perces sétára.
+1 tipp: Társaságban is remek lehetősége nyílik sétálni. Beszélgessetek és sétáljatok nagyokat barátaiddal arborétumokban, állatkertekben a friss  levegőn.  

3. Sport és társaság

Ha fiatalabb gyermeked vagy unokád van, próbálj meg többféle mozgást kipróbálni, ha épp velük vagy. Vidd el őket hetente egyszer úszni, vagy labdázzatok a kertben hétvégente, vagy menjetek el egy salsa órára. Sok tánc- és jógastúdióban az első “próbaóra” ingyenes. Keresd a kifejezetten korosztályodnak ajánlott programokat, egyrészt a testmozgás miatt, másrészt pedig ne feledd, a programok alatt új emberekkel is megismerkedhetsz!

4.  Apró lépés, mégis nagy változás

A reggeli és/vagy az esti nyújtózás segít megőrizni ízületeid rugalmasságát és megelőzi a sérüléseket. A Hatha-jóga például különösen jó a test számára. Ezek az “apróságok” pedig igenis nagy hatással vannak a fizikai állóképességre. Sétálj fel a lépcsőn liftezés helyett, kertészkedj többet, jelentkezz egy aktív önkéntes munkára, vagy vegyél részt több barkácsprojektben! Kövesd a fenti útmutatót, és maradj fiatalos 50 felett is!

A mozgás mellett pedig érdemes odafigyelni a szellemi edzésre is! Olvasd el az elme karbantartásáról szóló cikkünket!

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!