Skip links

Csereautót kapsz a szervizben? Ezekre figyelj!

Csereautó átvétele a szervizben

Hála a szervizektől kapott csereautóknak, egy kisebb közúti baleset, koccanás, törés után is nagyobb zűrzavar nélkül haladhat az élet tovább a normál kerékvágásban. Mivel a csereautó – ahogy a neve is mutatja – nem a te tulajdonod, körültekintően kell bánnod vele: természetesen hibátlan állapotban kell visszavinned a szervizbe. Cikkünkben összegyűjtöttük, mire kell odafigyelni a csereautó átvétele és leadása közben.

Ellenőrizd az autó állapotát!

Mielőtt útnak indulnál a csereautóddal, ellenőrizd az állapotát, beleértve a fényezést, a gumiabroncsokat és a fényszórókat. Járd körbe, nézd meg, hogy van-e rajta horpadás és karcolás! A legjobb, ha képeket is készítesz az átvétel előtti állapotról, erre a célra akár a telefonodat is használhatod. Ezt csináld meg a belső térben is, elől és hátul egyaránt – pont úgy, ahogy egy koccanás esetén szemléznél a baleseti bejelentő kitöltése során. Az egész mindössze pár perc, probléma esetén azonban az autó leadásakor bizonyítani tudod, hogy egyes károk már a kulcsok átvétele előtt megvoltak.

Mit kérdezzek a szervizben?

Ne felejts el néhány fontos kérdést feltenni a szervizben: milyen üzemanyagot kell bele tankolni, hogyan nyílik a csomagtartó, a tank és a motorháztető, miként kell feltölteni az ablakmosó folyadékot és mekkora nyomás a megfelelő a gumiabroncsokban. Nem árt, ha a fényszórók működését is alaposan tanulmányozod. Ha nincs útmutató a kocsiban, érdemes kérni egyet, hátha szükséged lesz rá.

Nézd át a szerződési feltételeket!

Mielőtt elhagynád a szervizt, derítsd ki, hogy a kötelező felelősség biztosítás mellett van-e CASCO a kocsin. A szerződési feltételeket is érdemes elolvasnod, mert lehet, hogy olyan egyedi feltételek is lesznek benne, amik esetleg nem egyértelműek számodra. Tisztázd előre, hogy milyen esetben terhel téged a felelősség!

Ne egyél, ne igyál a csereautóban!

Lehetőleg ne egyél, ne igyál és ne cigizz az autóban! Csereautót hajtani olyan, mint egy jó barát kocsiját vezetni. Bánj vele megfelelően, tartsd tisztán és rendben! Kerüld az autóban való étkezést, hogy ne kelljen utánad takarítani. Ne dohányozz a csereautókban, és erre utasaidat is kérd meg! A cigarettafüst erős szagot hagy maga után, amit nehéz eltüntetni.

Ne hagyd elől az értékeidet!

A csereautók gyakran nagyon szépek. Ez persze jó dolog, de pont emiatt a tolvajok számára is vonzóbb célpontok. Légy elővigyázatos, és ne felejts értéket az autóban! Semmiképp se hagyd látható helyen a holmijaidat – különösen a drága műszaki cikkeket, telefont, laptopot, stb. Ha lehet, mindig jól kivilágított, nyílt területre parkolj, és az autót akkor is zárd be, ha csak az utca túloldalára futsz át egy parkolójegyért.

Kerüld a nagy távolságokat!

Ha tudod, próbáld elkerülni a nagy távolságokat, mivel azzal csak növelnéd a csereautón keletkező lehetséges horpadások és karcolások számát. Inkább csak akkor vezess, ha muszáj. Ne feledd, az okozott károkért neked kell majd fizetned!

Csereautó leadása a szervizben

A szervizek általában tele tankkal veszik vissza az autókat, de nyilván érdemes ezt is előre tisztázni. Leadás előtt közvetlenül célszerű a gumiabroncsok nyomását és az ablakmosó folyadék szintjét is ellenőrizned, illetve ajánlott lemosatni, illetve kiporszívózni az autót, ha piszkos lett.

Hasznos tanácsok szervizeléshez:

  • Alakíts ki jó viszonyt a szervizzel, mivel könnyen lehet, hogy máskor is szükséged lesz csereautóra!
  • Nézesd meg a szervizben, mielőtt megvennél egyet, és azelőtt is, hogy eladnád a használt autódat!
  • Ellenőrizd, hogy pontosan milyen időintervallumban veszik vissza a csereautót!
  • Tájékozódj előre, hogy felmerülhetnek-e extra kiadások a csereautó leadása során!
  • Szervizeléskor ragaszkodj a munkafelvételi jegyzőkönyvhöz, melyből kiderül, pontosan mi történt a leadott autóddal. Ezt mindkét félnek alá kell írnia.
  • Amíg a kocsid szervizben van, a csereautó pedig nálad, lehetőleg mindig légy elérhető telefonon. Bármilyen többletmunka, vagy plusz költség merülne fel, azt külön jóvá kell hagynod.
  • Ellenőrizd a kapott számlát tételről tételre, hogy valóban csak azt számlázták-e ki, amiben megegyeztetek.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!