Skip links

Vezess különösen óvatosan az esős időben!

Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy az esős időjárás sokszor igazi káoszt okoz az utakon – aminek természetesen a sofőrök isszák meg a levét. Akár munkába igyekszel autóval, akár a barátaidat látogatod meg, az időjárási körülmények ellenére is maradj a már bevált, biztonságos utakon! Útmutatónk segít, hogyan vezess biztonságosabban esős időben.

A vizes utakon való biztonságos vezetés kulcsa a tervezés. Nézd meg előre az időjáráselőrejelzést és gondoskodj róla, hogy autód teljes mértékben készen álljon az előtted álló útra. Esős, iviharos időben figyelj oda, hogy az ablakok és a fényszórók tiszták legyenek, minden lámpa működjön. Elengedhetetlen, hogy a szellőzőrendszer is rendben legyen, arra az esetre, ha netán párátlanítanod kellene az ablakokat vezetés előtt. Ha gyakran vezetsz ilyen időben, a lehető legbiztonságosabb utazás érdekében érdemes fontolóra venned az esőgumik megvásárlását is.

Vezetés közben próbálj meg az időjárásnak megfelelő stílusban vezetni. A jól megszokott útvonalakon viharban még a legtapasztaltabb vezetők is elkövetik azt a hibát, hogy emlékezetből vezetnek, ahelyett, hogy alkalmazkodnának az aktuális időjárási viszonyokhoz. Vezess figyelmesen, óvatosan – ha az út – és időjárási viszonyok úgy követelik, akkor a sebességhatár alatt -, valamint mindig tarts megfelelő távolságot az előtted haladó autótól. Kapcsold ki a sebességtartó funkciókat és a kicsúszás elkerülése érdekében kanyarodj lassan. Figyelj a közeledben lévő nagy járművekre, hogy szükség esetén gyorsan reagálhass, ha pedig fáradsz, tarts szünetet. 

Ha stresszes vagy, és még sietsz is, kevésbé leszel körültekintő vezetés közben, éppen ezért mindig hagyj elegendő időt az úti célodhoz való biztonságos megérkezésre. Az autóban kerüld a zavaró tényezőket, ne beszélgess, és ne hallgass rádiót, helyette inkább fókuszálj az útra. Végül pedig tedd fel magadnak a kérdést: akkor is fontos, hogy útnak indulj, ha kifejezetten rossz az idő – vagy várhatsz, és ráérsz akkor indulni, ha javul egy kicsit az időjárás? A személyes biztonságod mindig a legfontosabb! 

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!