Skip links

Okos Zebra: Tippek a biztonságos közlekedéshez

A legtöbb ember számára már annyira rutinszerű a zebrán való átkelés, hogy gyalogosként nem is igazán gondolunk a biztonságra – egész egyszerűen magától értetődőnek vesszük. És bár az általános szabályok betartása szinte mindig elegendő a védelemhez, elég egyetlen figyelmetlen sofőr ahhoz, hogy bekövetkezzen a baj. És mivel gyalogosként nem tudod befolyásolni az autósokat, érdemes különösen elővigyázatosnak lenned. (Természetesen a már meglévő biztosításod mellett.)

Hogyan fussak biztonságosan?

Ha például rendszeresen futsz, próbáld úgy megtervezni az útvonalat, hogy a lehető legkevesebb időt töltsd az úttesten! Ha pedig muszáj lelépned a járdáról, mindenképpen a forgalommal szemben haladj, hogy jól lásd a közelítő járműveket.

Te is készülsz már a 2019. augusztus 3-i Generali Night Run-ra? Olvasd el korábbi, Miért van több idejük a futóknak? című cikkünket és hangolódj velünk a futásra!

A láthatósági ruházat elengedhetetlen, főleg, ha szeretsz este vagy éjszaka futni. Ha a napi ingázás közben is szeretnél jobban látható lenni, de nem szívesen cipelnél magaddal váltóruhát, vess egy pillantást a Levi’s Commuter range kollekciójára! Ezek pont olyanok, mint az átlagos ruhák, diszkrét fényvisszaverő mintájuk azonban felvillan a fényszórók fényében.

Ha szeretsz futni vagy sétálni, és szívesen hallgatsz útközben zenét, érdemes lehet beruháznod egy olyan csontrezgéses fejhallgatóba, mint például az Aftershokz. Ezek a készülékek nem a fülekben helyezkednek el, hanem előttük – a tökéletes hangzást a csont vezetésével továbbítják a fülbe, így a zene mellett a forgalmat is tisztán hallhatod.

Mire figyeljek a zebrán?

Életünk során annyira gyakran kelünk át zebrákon, hogy talán bele sem gondolunk, hogy ez a gyalogos közlekedés legveszélyesebb része. És bár az általános jó szokásoknak köszönhetően általában láthatod és hallhatod a közeledő autósokat, emellett érdemes a maximális láthatóságra törekedni a kereszteződések és a parkoló autók kikerülésével. Így ugyanis nagyobb az esélye annak, hogy még ha valaki gyorsabban hajt is a kelleténél, akkor is időben észrevegyen.

És persze ha van a közelben járdasziget vagy zebra, akkor mindenképpen sétálj el addig! Ezek ugyanis – legyenek akár egyszerű gyalogos-átkelőhelyek, akár közlekedési lámpával ellátott zebrák, akár olyan, néhány magyar településen már megtalálható, a Generali a Biztonságért Alapítvány által támogatott okos zebrák, melyek közeledő gyalogosok esetén villogni kezdenek ­- mind a te védelmedet szolgálják. Bárhol is kelj át azonban az úttesten, fontos, hogy semmi ne vonja el közben a figyelmed –

tedd hát el a telefonodat egy percre, és alaposan nézd körül!


Így utazd be Európát autóval

Itt a bicikliszezon: így tekerj biztonságosan

Tanácsok kezdő motorosoknak, robogósoknak

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!