Skip links

Tanácsok kezdő motorosoknak, robogósoknak

Kevés közlekedési módszer olyan izgalmas és felszabadító, mint a motorozás és a mopedezés. Bár nagy lehet a kísértés, hogy már az első utadon belecsapj a közepébe, vannak olyan kockázatok, amelyeket egyszerűen nem éri meg vállalni. Ha még új vagy a kétkerekű közlekedés világában, előbb próbálj meg tájékozódni a biztonságos közlekedésről, hogy azután teljes mértékben kiélvezhesd az úton töltött időt!

Korábbi cikkünkben csokorba szedtük a biztonságos kerékpározás szabályait is. Ha imádsz két keréken utazni, ajánljuk figyelmedbe azt az írásunkat is.

Milyen védőfelszerelésre van szükség?

A védőfelszerelések közül a legfontosabb egy jó minőségű sisak. Nem kell, hogy őrülten drága legyen, de mindenképpen meg kell felelnie a helyi biztonsági szabványoknak. De kereshetsz olyat is, amelyik a még ezeknél is szigorúbb nemzetközi Snell-szabvány előírásainak is eleget tesz. Emellett az is fontos, hogy a sisak tökéletesen illeszkedjen a fejedre, ezért érdemes profi tanácsadást kérni a motoros szaküzletben.

Ezenkívül szükséged lesz egy kabátra, egy nadrágra, valamint egy pár kesztyűre és csizmára is, főleg, ha a moped helyett a motorkerékpárt választod. Fontos, hogy ezek ne csak jól nézzenek ki, hanem szükség esetén tényleg védjenek is. A felszerelés kiválasztásánál vedd figyelembe a helyi éghajlatot is – sem megfagyni, sem túlmelegedni nem jó érzés, ráadásul mindkettő veszélyes figyelemelterelő tényező lehet.

Bármennyire is kényelmetlennek tűnik elsőre a védőruházat, tartsd észben az alapszabályt: minden útra teljes felszerelésben indulj el! Lehet, hogy egyszer ezen múlik majd az életed.

Milyen gépet válasszak?

A moped remek választás kezdő motorosok számára, és külön jogosítvány sem szükséges hozzá. Ha inkább motorkerékpárt választanál, akkor a sikeres vizsga után nagy lehet a kísértés, de elsőre próbálj meg nemet mondani a legnagyobb és legerősebb gépekre!

Egy kisebb teljesítményű és jobban kormányozható járművön nagyobb biztonságban leszel a kezdeti időkben, ráadásul hosszú távon így jobb motorossá is válasz. Kezdésnek nézd végig ezt a listát, amelyben összegyűjtötték a 10 legjobb, kezdőknek ideális nagymotort.

Vezess okosan és körültekintően!

A biztonságos közlekedéshez nyugalom és összpontosítás szükséges, ezért mindenképpen hangolódj rá a vezetésre, mielőtt nyeregbe pattannál!

1. Feltételezd, hogy senki sem lát!

Amikor pedig útnak indulsz, tartsd észben a biztonságos motorozás aranyszabályát: feltételezd, hogy senki sem lát! Ez egyrészt azért fontos, mert sokszor tényleg nem látnak – a motorok ugyanis tökéletesen elférnek az autósok holtterében. De leginkább azért lényeges, mert ezzel a hozzáállással úgy fogsz viselkedni, mintha bármikor elgázolhatna valaki. Így pedig sokkal jobban odafigyelsz majd az útra, és sokkal biztonságosabban fogsz közlekedni.

2. Gyakorolj kisebb utakon!

Mielőtt kihajtanál a forgalmasabb, veszélyesebb utakra, jót tehet az önbizalmadnak – és persze a testi épségednek -, ha előbb jól ismert, csendesebb utakon gyakorolsz. Fontos azonban, hogy még itt is éber maradj! Egyetlen váratlan, akár egészen apró akadály – például egy kátyú vagy egy kis törmelék – is veszélyes lehet ugyanis, amikor két keréken közlekedsz.

3. Hogyan viselkedj az úton?

Vezetés közben mindig tartsd a kezedet és a lábadat a megfelelő pozícióban! Az egyik kezed és lábad tehát legyen a fékeken, a gázt pedig úgy fogd, hogy a kézfejed előre nézzen, ne pedig lefelé – így biztosan nem fogsz véletlenül felgyorsítani, amikor áthajtasz egy bukkanón.

  • A hepehupákat egyébként könnyen elkerülheted, ha nem a sáv egyenetlenebb középső részén haladsz, hanem az egyik keréknyomban, ahol az autók kerekei már lesimították az utat.

4. Hol közlekedjek?

Az, hogy a sáv melyik szélén haladsz, a kanyarodás esetét leszámítva ízlés kérdése. Jobbra kanyarodáskor célszerű a sáv bal szélén maradni, balra kanyarodáskor pedig a jobb oldalon, mivel így jobban rálátsz az előtted álló útszakaszra. Beláthatatlan kanyar esetében viszont mindig maradj a sáv jobb felén, hogy ne kerülj a felezővonalon esetlegesen átlógó, nagy autók vagy más járművek útjába!

5. Használd a többi járművet az előnyödre!

Az útkereszteződéseknél nagy lehet a kísértés, hogy kihasználd járműved kiváló gyorsulását, és elsőként haladj át. Ha azonban előreengedsz egy másik járművet, csökkentheted annak az esélyét, hogy összeütközöl valakivel, aki esetleg nem vette észre vagy nem vette figyelembe a jelzőlámpát.

6. Felejtsd el az egykerekezést!

Köss motoroscascót!

Ha pedig nem csak saját magadat, hanem a járművedet is biztonságban szeretnéd tudni, ne felejts el biztosítást kötni rá! Ideális választás lehet a Generali motorcascója, amely teljes körű védelmet nyújt a lopáskártól a motor törésén át a természeti elemek által okozott károkig.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!