Skip links

Lakást vennél? Vagy kiadnál? Ezekre figyelj!

Befektetési célú ingatlant vásárolnál? Vagy elhatároztad, hogy kiadod a már meglévő lakásodat, de nem tudod, hogyan vágj bele? Cikkünkből megismerheted a legfontosabb tudnivalókat kezdő tulajok és bérbeadók számára.

Most vásárolsz ingatlant?

Ha most vásárolsz lakást, házat, az ingatlant úgy kell kiválasztanod, hogy az elhelyezkedése és az felszereltsége megfeleljen a számodra ideális albérlő igényeinek: a jó közlekedés például a munkába járóknak és az egyetemistáknak fontos, egy patika közelsége pedig a kisgyerekesek számára fontos szempont. Próbálj olyan helyet találni, ahol nincs túlkínálat, hogy a többi közeli albérlet ne vigye le az árakat!

Törekedj az egyszerűségre!

Vásárláskor próbálj könnyen kezelhető ingatlant választani! Mit is jelent ez pontosan? Mivel a lakáson elvégzendő javításokat és átalakításokat neked kell finanszíroznod, ezért nem árt, ha korlátokat szabsz az ingatlan méretét és a szobák számát illetően. Ellenőrizd, nincsenek-e szerkezeti problémák, és határozz meg egy szigorú anyagi keretet a javítások és felújítások költségeire!

  • A lakás berendezésekor is érdemes az ízlésességre és a semlegességre törekedni.

Tartsd kézben a pénzügyeket!

Ha az ingatlanvásárlás finanszírozásához hitelt kell igényelned, célszerű jelzáloghitel-tanácsadóhoz fordulni, hogy a körülményeidhez legjobban passzoló döntést hozhasd meg.

Végezz piackutatást, számold ki, körülbelül milyen hozamokra számíthatsz, és előre határozd meg, hogyan fogod visszafizetni a lakáshitelt!

Kinek adod ki a lakásod?

Ha online hirdeted az ingatlant, érdemes lehet megbízni egy profi fotóst, és igazán jó képeket készíttetni vele. A leírás érthető és pontos legyen, hogy akik kapcsolatba lépnek veled, pontosan tudják, mire számíthatnak, és ne raboljátok egymás idejét. Ha nincs időd ilyesmire, bízz meg egy helyi ingatlanirodát!

Minden esetben találkozz személyesen a potenciális albérlőkkel, és készülj fel a hulladékelszállítási időpontokkal, az energiaszolgáltatóval kapcsolatos kérdéseikre (a rezsiköltségek igazolásához pedig tegyél el néhány szolgáltatói számlát).

Kinek is szeretnéd kiadni? Mérd fel a keresletet, és gondolkozz el azon, kinek lehet szüksége albérletre! A leggyakoribb kereslet az egyetemisták és a fiatal családosok részéről jelentkezik.

Ne feledkezz meg a részletekről!

Van néhány apróság, amelyeket könnyű figyelmen kívül hagyni, pedig nagyon fontosak. Teljesen naprakész vagy például a távozó bérlők felmondási idejére, vagy a bérleti díj felülvizsgálatára vonatkozó helyi előírásokat illetően? Te fogod kezelni a szerződéseket, esetleg ingatlanügynökségre, vagy ügyvédre bízod őket? Ki ellenőrzi majd az albérlők hátterét? Van terved arra az esetre, ha nem fizetnék ki időben a bérleti díjat? Van lakásbiztosításod? Ha ezeket a kérdéseket mind átgondolod, a bérbeadási célú lakásvásárlás életed egyik legjobb befektetése lehet.


Akár otthoni irodát készülsz épp kialakítani, akár a szabadúszó életet tervezed kipróbálni, olvasd el tanácsainkat a rugalmas, otthoni munkavégzésre vonatkozóan:

Hogyan dolgozz hatékonyan otthonról

5 okos lépés a pénzügyi biztonság felé

Így készíts saját weboldalt ingyen

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!