Skip links

Fenntarthatóság: appok a tudatos életmódért

Ahogy egyre többet tudunk meg a modern életmód természetre gyakorolt hatásáról, úgy kap egyre kiemeltebb figyelmet a fenntarthatóság kérdése. A műanyaghulladéktól az ételpazarláson át a szennyező energiatermelésig rengeteg a problémás terület, így nem könnyű eldönteni, hogyan tehet az ember a lehető legtöbbet a bolygó védelméért. Van azonban néhány egyszerű eszköz, melyek segítségével elindulhatsz a fenntarthatósághoz vezető úton. Ezeket gyűjtöttük össze cikkünkben.

Környezetkárosító utazás

Az utazás döbbenetes mértékben károsítja a környezetet – a közlekedés önmagában a globális károsanyag-kibocsátás 14%-áért felel. Az olyan alkalmazások segítségével, mint a Green Globe, fenntartható közlekedési lehetőségeket kereshetsz a szálloda/nyaraló és a különböző látványosságok között, ezáltal pedig csökkentheted az ökológiai lábnyomodat.

Persze itthon is léteznek jó megoldások a közlekedés terén: Budapesten érdemes kipróbálni például a GreenGo által kínált autómegosztási lehetőséget, mivel a cég kizárólag elektromos járművekkel dolgozik. Ha hosszabb útra indulsz, lehetőleg válaszd a vonatközlekedést! Ha pedig muszáj kocsival menned, hirdesd meg az üres helyeidet az Oszkáron! De a legjobb, ha biciklire, vagy elektromos rollerre pattansz!

Kevesebb ételpazarlás

Világszerte évente az emberi fogyasztásra termelt élelmiszerek egyharmada végzi a szemétben. Szerencsére ezen a téren is számíthatunk az alkalmazásokra. Ebben a kategóriában talán az Olio a legismertebb név, amely a szomszédok és a kiskereskedők összekapcsolásával segíti elő a feleslegessé vált élelmiszerek megosztását. Ha a környezetedben mások nem használják az alkalmazást, népszerűsítsd  – így legalább megismerkedhetsz a szomszédokkal. Az interneten is utánajárhatsz annak, milyen helyi boltok és alkalmazások kínálnak hasonló lehetőséget.

A magyar fejlesztésű Redinner segítségével az éttermekben zárás előtt megmaradt ételeket vásárolhatod meg kedvezményes áron. Ezzel nemcsak pénzt spórolhatsz, hanem az ételpazarlás elleni küzdelembe is bekapcsolódhatsz. Sok magyar városban helyeztek már ki civil szervezetek ételdobozokat is, ahova rászorulóknak helyezheted el a megmaradt ételt. Nézz utána, nálatok van-e ilyen!

Energiamegtakarítás

Az olyan okostermosztátokkal, mint például a Tado, könnyedén takarékoskodhatsz az energiával, sőt, akár még a távolból is szabályozhatod az otthonod hőmérsékletét. A mobilalkalmazásban beállíthatsz napi ütemezést, ellenőrizheted az aktuális hőmérsékletet, valamint ki- és bekapcsolhatod a fűtést.

Ha pedig ennél is többet szeretnél tenni a környezetért, érdemes megfontolnod a napelemek felszerelését.

Kevesebb műanyag

Az eldobható műanyagok használata köztudottan komoly környezetvédelmi probléma, de pár apró változtatással egy-egy ember is meglepően komoly eredményeket érhet el. Kezdésként lecserélheted például a PET-palackokat egy kulacsra. Tölts le hozzá egy olyan alkalmazást, mint például a Közkutak, és máris egyszerűen megtalálhatod a legközelebbi ivókutat, ivócsapként használható tűzcsapot, valamint azokat a vendéglátóhelyeket, ahol ingyen újratöltheted a palackodat.

A fenntartható életmódért sok területen tehetsz, és az apró lépések hosszú távon összeadódnak. Dönthetsz például úgy, hogy kevesebb húst fogyasztasz, vagy autó helyett ezentúl inkább a tömegközlekedést vagy a kerékpárt választod – már ezekkel is komoly eredményeket érhetsz el!

  • Nincs saját bringád? Hallottál már a MOL Bubi közbringrarendszerről? Olvass róla bővebben – vagy nézz utána, hogy a saját városodban van-e hasonló rendszer.

Kezdésként próbálj ki néhányat ezek közül az alkalmazások közül, és később, ahogy egyre tudatosabbá válsz ezen a téren, egyre többször fogod magadtól is észrevenni, milyen apróságokkal tehetsz még a környezetért.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!