Skip links

Tippek, hogyan fuss kutyával

A munka, a családi kötelezettségek és a mindennapi teendők mellett nem könnyű időt szakítani a sportolásra is. A kutyáddal közös futás azonban tökéletes megoldás lehet arra, hogy beiktass egy kis testmozgást a napodba, miközben a kutyasétáltatást is kihúzod a teendőid listájáról. Persze mint minden új szokásnál, itt is fontos a fokozatosság. Mindig tervezz előre, ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre, és biztosíts ideális körülményeket a futáshoz! Ha pedig további hasznos trükkjeink is érdekelnek, olvass tovább!

Hogyan fussak kutyával?

Az egyes kutyafajták között hatalmasak lehetnek a különbségek, ezért mindenképpen beszélj az állatorvosoddal, mielőtt belevágnátok az új kalandba! Határozzátok meg a kutyád számára ideális távot és terepet, valamint beszéljétek meg, milyen egészségügyi, vagy korral kapcsolatos problémákra kell odafigyelned!

Nem minden kutya testalkata alkalmas ugyanis a hosszútávfutásra.

Ha megkaptad a jóváhagyást, keresd meg a közelben a leginkább kutyabarát környéket, ahol nyugodtan tudtok futni! Érdemes beszerezni egy derékra köthető, kéz nélkül használható pórázt, valamint egy hordozható kutyatálat is – a folyadékbevitel ugyanis mindkettőtök esetében nagyon fontos. Emellett mindig legyen nálad mindkettőtök számára elegendő víz, és ne feledkezz meg az ürülékgyűjtő zacskóról sem!

Fokozatosan készülj a futásra!

A sérülések megelőzése érdekében mindig melegítsetek be! Kezdjetek tempós sétával, majd lassan fokozzátok a terhelést! Előbb fussatok hosszabb távokat lassabb, egyenletes tempóval, majd áttérhettek a váltakozó tempóban futott kisebb résztávokra. Ezzel hatékonyan fejleszthetitek a fizikai teherbírásotokat, miközben a kutyád is szépen megszokja, hogy pórázon vagy a lábad mellett kell haladnia. Mindig figyelj arra, mennyire tűnik fáradtnak az edzőpartnered!

Ha nagyon liheg, esetleg nem bírja a tempót, inkább hagyjátok félbe a futást!

Csekkold az időjárást!

Nézd meg az időjárásjelentést, és csak akkor induljatok el, ha a körülmények is megfelelőek. A kutyák könnyen túlmelegednek a hőségben, és megégethetik a tappancsukat az aszfalton vagy a homokon, ezért napos időben próbáljatok az árnyékban maradni! Amikor hazaértek, mindig ellenőrizd, nem szerzett-e bármilyen sérülést – kiemelt figyelmet fordítva a tappancsaira -, és figyelj oda a betegségek, vagy a túlerőltetés jeleire is!


Generali Night Run Budapest és a világ 10 legmenőbb maratonja

Augusztus 3-án, a kivilágított budapesti utcákon zajlik majd a 2019-es Generali Night Run Budapest futás. A linkre kattintva csatlakozhatsz az eseményhez a Facebookon. Ha pedig nevezni szeretnél, tedd meg itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!