Skip links

Generali Szűrőbusz: Ingyenes vizsgálatok várólista nélkül

A Generali Szűrőbuszairól szóló korábbi cikkünkben bemutattuk, melyik az a 10 szűrés, amely elérhető az új generációs diagnosztikai berendezésekkel felszerelt járművekben. Akkor egy orvosszakértőt is megkérdeztünk, miért érdemes rendszeresen részt venni ezeken a szűrővizsgálatokon. Most pedig még tovább mentünk, és a saját bőrünkön próbáltuk ki a teljes testösszetétel-elemzést, a felső és alsó végtagi vérnyomásmérést, a verőérszűkület- és érmerevség-vizsgálatot, a véroxigénszint, a vércukorszint, a koleszterinszint és a csontsűrűség mérését, valamint a légzésfunkciós vizsgálatot.

Vizsgálatok azonnal, ingyen, várólista nélkül

Nem lehet eleget hangsúlyozni az egészségmegőrzés fontosságát, valamint azt, hogy folyamatosan figyeljünk magunkra, a testünkre, a tüneteinkre és az egészségünk állapotára. Fontos lenne, hogy évente egyszer részt vegyünk átfogó, az életkorunknak megfelelő szűréseken, sokan azonban úgy tartják, panaszmentesség esetén felesleges orvoshoz fordulni. Rossz taktikát követ, aki csak akkor kér segítséget, ha már fáj…

30 éves kor felett az egészséges táplálkozáson és a sportoláson túl az évenkénti, rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel is az egészségmegőrzés fontos része. Ebben segítenek a Generali Szűrőbuszai is, amelyek házhoz viszik a vizsgálatokat, megkönnyítve ezzel az életünket.

Az egyes egészségügyi problémákra fókuszáló vizsgálatok segítségével olyan gyakori betegségek is kiszűrhetők és időben felismerhetők, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a csontritkulás, a légzésfunkciós problémák, a cukorbetegség, vagy éppen a koleszterinszint eltérései. Érdemes tehát kihasználni a lehetőséget, mivel a Szűrőbusz esetében nem kell sem a háziorvosnál várakozni, sem beutalót kérni, nincs várólista, sem rejtett költségek, továbbá az eredményeket is azonnal kézhez kapjuk.

A Generali Szűrőbuszain végzett lakossági diagnosztikai szűrővizsgálatok ráadásul teljesen ingyenesek.

Hol találhatók meg a Generali Szűrőbuszai?

A buszok más-más városokban, exkluzív és barátságos környezetben, strandokon, fesztiválokon, különböző rendezvényeken, vagy éppenséggel a Balaton partján bukkannak fel, így a hangsúly végig a szabadidőn és a kikapcsolódáson van, nem pedig az orvosi váróban való ücsörgésen és idegeskedésen. A Generali Szűrőbuszok útvonalnaptára ide kattintva érhető el.

A teljes kivizsgálás mindössze 30 percet vesz igénybe, és csak a korábban lefoglalt, vagy az előzetesen egyeztetett időpontban kell a buszhoz érkezni, és megszakítani a pihenésünket vagy a programunkat. A légkondicionált, tiszta és modern járművekben három gép segítségével azonnal elvégezhetők a szűrések, a vizsgálatok után pedig még arra is marad idő, hogy a kiértékelt eredményeket teljes diszkréció mellett megvitassuk az egészségügyi szakasszisztenssel.

generali-szurobusz.jpg

Azonnali eredmények, ingyenes tanácsadás

Mivel a korszerű diagnosztikai berendezések nyomban kiértékelik a kapott eredményeket, nem kell napokat vagy heteket várnunk a leleteinkre. Az eredményeinket térítésmentesen, nyomtatott formában azonnal kézhez kapjuk, egy rövid regisztráció után pedig online is elérhetővé válnak, így később is bármikor hozzáférhetőek maradnak, és könnyen továbbíthatók a kezelőorvosnak.

A vizsgálatok után a busz személyzete segít átnézni az értékeket, ahol pedig eltérés tapasztalható, ott életviteli tanácsokat, valamint további kezelési javaslatokat is adnak. A kezdődő elváltozások, rendellenességek felismerésében és a betegségek minél eredményesebb gyógyításában ugyanis

a korai diagnózis mindennél fontosabb!

Modern gépek, fájdalommentes szűrések

Hogy pontosan mit jelent, hogy egy vizsgálat fájdalommentes, az leginkább az adott páciens fájdalomküszöbétől függ. Az azonban biztos, hogy a Generali Szűrőbuszaiban elérhető vizsgálatok legfeljebb csak kellemetlenek lehetnek, fájdalmas beavatkozásoktól senkinek nem kell tartania.

Legtöbbször a vérnyomásmérés okoz problémát, amikor a kezeinken és a lábainkon egy időben érzünk szorítást, és akár lábgörcs is jelentkezhet. Ilyenkor ugyanis fekvő helyzetben egyszerre mérik meg az alsó és felső végtagok szisztolés és diasztolés vérnyomásértékeit, valamint meghatározzák az oldalkülönbségeket és a nyugalmi pulzusszámot. Az értékekből a készülék kiszámolja az úgy nevezett boka-kar indexszámot (ABI), amely visszajelzést ad az alsó végtagi verőér állapotáról. Ezzel a módszerrel egyszerre a verőérszűkület-, az érmerevség- és a véroxigénszint vizsgálatát is elvégzik, így rögtön több szűrésen is átesünk egy helyen.

  • Az érmerevség-vizsgálat esetében a pulzushullám terjedési sebességének (PWV) értékéből következtet a diagnosztikai mérő a főverőér (aorta) rugalmasságára, és az érelmeszesedés gyanújára.
  • A véroxigénszint vizsgálatakor pulzoximetria segítségével megvizsgálják a verőerek oxigén-telítettségét (SpO2), vagyis a sejtek ideális működéséhez elengedhetetlenül fontos oxigénellátottsági szintet a vérben.
  • A teljes testösszetétel-elemzés esetében egy mérlegre kell ráállnunk, valamint két kart kell szorítanunk pár másodpercig. A diagnosztikai vizsgálat során meghatározzák a pontos testsúlyt, a vázizom és a testzsír tömegét, valamint a testtömegindexet. Sor kerül egy szegmentált lágyrész-, zsír- és víz-, továbbá egy testösszetétel-analízisre (ásványok, fehérje, teljes testfolyadék), és előirányozzák az ideális célsúlyunkat is.
  • A csontsűrűség mérését a sarokcsont vizsgálatával végzik, mivel itt a legsűrűbb a csontszerkezet, ebből pedig következtetni lehet a további csontok állapotára. A speciális berendezés fájdalommentesen, ultrahanghullámok segítségével határozza meg a csont szerkezetére utaló T-Score értéket.

Ez 40 felett különösen a nők számára fontos, hiszen őket jobban érinti a csontritkulás. Korai diagnózissal és célzott életmód-változtatással a betegség kialakulása lelassítható.

Kinek ajánlottak a Generali Szűrőbusz szűrései?

Az évenkénti szűrővizsgálatok elvégzése mindenkinek ajánlott, aki elmúlt 30 éves, és legalább egy éve nem vett részt átfogó szűrővizsgálaton. De legfőképpen azokat várják,

akik krónikus betegségben szenvednek,

akiknél előfordult a családjukban szív- és érrendszeri megbetegedés,
korai szívhalál, színinfarktus, magas koleszterinszint, vagy cukorbetegség,

akinek visszatérő fájdalmai vannak,

akiket a mindennapokban sok stressz ér,

akiknek gyakran görcsölnek a végtagjaik,

aki dohányzik,

aki túlsúlyos, vagy nem sportol legalább hetente 3-5 alkalommal,

aki nem táplálkozik egészségesen.


A legfontosabb, hogy ne várjuk meg, amíg a felsoroltak közül bármelyik kialakul nálunk. Ha nincs semmilyen panaszunk, és nem érzünk fájdalmat, szűrővizsgálatokra akkor is szükség van, mert a legtöbb betegség esetében igaz, hogy

a megelőzés a legjobb terápia.

Hamedl Andrea

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!