Skip links

Mit tegyek ma a nyugodt nyugdíjas évekért?

Sokszor azt sem tudjuk megmondani, mit fogunk csinálni jövőre, nemhogy azt, mi lesz velünk öt, vagy tíz év múlva. Ha viszont a nyugdíjról van szó, időben el kell kezdeni a tervezést, hogy az élet minden váratlan fordulatára felkészülhessünk. Éppen ezért minél előbb kezdj el információt gyűjteni és összeállítani a terveidet! Ha ez a gondolat csak elveszi a kedvedet az egésztől, ne aggódj! Listánkat azért állítottuk össze, hogy segítséget nyújtsunk!

1. Gondold át nyugdíjcéljaidat!

Számold ki, előreláthatólag mikor tudsz majd nyugdíjba menni, és tűzd ki azt az összeget (évi 3–5%-os infláció mellett), amelyhez a nyugdíjas éveidben havi bevételként szeretnél hozzájutni. Kalkuláld bele a számlákat és az életviteledből adódó kiadásokat, és persze az egészségügyi költségekről se feledkezz meg!

2. Nézd át meglévő nyugdíjszámláidat!

Az inflációt, az adókat, a lehetséges életmódbeli változásokat, valamint a számláidra vonatkozó szabályokat és szerződési feltételeket is figyelembe véve számítsd ki, mennyi bevételre számíthatsz majd nyugdíjas korodban, ha minden a jelenlegiek szerint folytatódik.

  • Ez a kalkuláció persze nem ad tökéletesen pontos eredményt, ezért inkább számolj szerényebben, hogy később ne érjen kellemetlen meglepetés.

3. Számold ki, mennyi hiányzik a célodhoz!

Ha nem teszel félre hosszú esztendők óta a nyugdíjas éveidre, az első lépésben kitűzött céljaid valószínűleg nem lesznek összhangban a második lépésben kiszámolt bevételekkel. Pánikra azonban semmi ok! A legtöbben erre az eredményre jutnak, amikor először utánaszámolnak a dolgoknak. De nem maradtál le semmiről, ha belevágsz a tervezésbe, és megszünteted a deficitet.

4. Ha még nincs, köss nyugdíjbiztosítást!

A lényeg, hogy minél előbb kezdj el takarékoskodni, hiszen egy jól megválasztott nyugdíjbiztosítással megalapozhatod a gondtalan nyugdíjas éveket. Nézd meg a Generali nyugdíjbiztosítási ajánlatait, és kezdd el a tervezést még ma!

5. Lődd be, mennyit kell megtakarítanod havonta!

Akár az aktuális befizetéseidet kell növelned, akár most kezded a megtakarítást, annak érdekében, hogy a megtakarításaid alapján reális és a célul kitűzött nyugdíjad összege összhangba kerüljön egymással, el kell érned egy konkrét összeget. Számold ki, hogy mi ez a célszám, és lehetőség szerint ennek megfelelően emeld a havi megtakarításaidat!

6. Készíts adósságtörlesztési tervet!

Ha nem tudsz eleget félretenni a nyugdíjcéljaid megvalósításához, eljött az ideje, hogy változtass bizonyos dolgokon. Ezek közül a legfontosabb, hogy kifizesd az adósságaidat, ha vannak – hiszen minél tovább fizeted őket, annál kevesebbet tudsz berakni a nyugdíjalapba. Ugye te sem akarsz csak tartozásokat gyűjteni a nyugdíjas éveidre?

Napjainkban a nyugdíjat sokunk számára bizonytalanság lengi körül. Mert hiszen ki ne akarna nyugdíjas éveiben korlátlan szabadidővel rendelkezni és szabadon pénzt költeni? Hogy ez a kecsegtető gondolat ne csak álom legyen, és igazán kiélvezhesd ezeket az éveket, érdemes előre tervezni és félretenni. Ne feledd, sosincs késő elkezdeni az előkészületeket!

7. Változtass az életviteleden!

Ha még mindig irreálisnak tűnik minden hónapban félretenni a céljaidhoz szükséges összeget, változtatnod kell az életviteleden, hogy a jelenben többet spórolhass, nyugdíjas éveidben pedig kevesebb bevételre legyen szükséged. Gondold át például azt, hogy kisebb lakásba költözöl, vagy hogy a nyugdíjba vonulást követően esetleg folytatod-e a munkát részmunkaidőben.

8. Beszélj egy nyugdíjszakértővel!

Ha szeretnéd megismerni a leghatékonyabb megtakarítási módokat, vagy csak kikérnéd egy hozzáértő személy véleményét a terveidről, konzultálj egy szakemberrel, hogy meggyőződj róla, biztosan jó úton jársz-e. Keresd bizalommal a Generali tanácsadóit is!

9. Automatizáld a megtakarítást!

Ez nem csak kevesebb vesződést jelent neked, de nem kell fejben tartanod azt sem, hogy elkülönítsd az általad félretenni kívánt összeget. Ha a munkáltatódon keresztül vagy nyugdíjpénztári tag, a nyugdíj-hozzájárulásodat automatikusan levonják a fizetésedből.

10. Nézd át a számláidat és a bevételeidet!

Hiába takarékoskodsz megfelelően, sajnos felléphetnek olyan körülmények, amelyek következtében magasabb nyugdíjra lesz szükséged, vagy csökken a befektetéseidből származó bevételed. Ezért fontos gyakran ellenőrizned az egyenlegedet, és ha szükséges, a cél elérése érdekében módosítanod a havi összegeken.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!