Skip links

“Balra nézek, jobbra nézek, ha nem jön semmi, átmegyek”

Így hangzik gyermekkorunk egyik jól ismert nótája, amely segített abban, hogy elsajátítsuk a zebrán való biztonságos átkelés legfontosabb alapszabályait. Az idők azonban változtak, és ma már talán valami ilyesmire lehetne módosítani a szöveget: Felnézek a mobilomból, balra nézek, jobbra nézek, ha nem jön Segway, roller vagy egy hangtalan elektromos autó, átmegyek.

A modern korban modern veszélyforrások

Gondoljunk csak a mindennapi közlekedésre! Egyre inkább úgy tűnik, a modern technológia segítségével akaratlanul is tompítani akarjuk az összes érzékszervünket: belebújunk a mobilunkba, hogy pörgessük az Instát, és zajszűrős fejhallgatóval zárjuk ki a legapróbb neszeket. Ugye ismerős mindannyiunknak a “zombi” gyalogosokkal teli utcakép?
“Sebaj, majd a többiek vigyáznak rájuk” – gondolhatnánk. De nem így van.
A nagyvárosi dzsungel többi résztvevője is mindent megtesz azért, hogy kiérdemelje a “Sehallselát Dömötör” becenevet. (Ha már emlegettük az óvodát.) Élőzés a Facebookon vezetés közben, telefonnyomkodás a Segway-túra alatt, zenehallgatás és trükközés az elektromos rollerekkel…

Bumm, egy szempillantás, és kész a baj!

Pedig néhány alapszabály betartásával minden sokkal egyszerűbb és biztonságosabb lenne:
  • Séta közben lehetőleg ne mobilozz, hanem inkább figyelj a forgalomra, az utcára! Semmiről sem fogsz lemaradni, és még az is lehet, hogy észreveszed, hogy milyen szép városban élsz.
  • Ne tekerd fel maxra a hangerőt! Így több esély van rá, hogy meghalld a közeledő autót vagy a csengető villamost. Ráadásul kevésbé fog károsodni a hallásod is.
  • Vezetés közben soha, ismételjük, soha ne mobilozz! Figyelj az útra, ha pedig mindenképpen telefonálnod kell, legalább használj kihangosítót!
  • Ha úgy érzed, hogy nem fogod tudni megállni, hogy piszkáld a telefonod a kocsiban, előzd meg a bajt, és kapcsold be a Do Not Disturb While Driving funkciót, vagy állítsd be a Driving Detective appal, hogy ne zavarjanak a felugró üzenetek és bejövő hívások.

A modern technológia nemcsak a közlekedés során jelent veszélyt

Ott vannak az elszabadult drónok által okozott balesetek, a főzés közben a forró olajba eső mobilok okozta égési sérülések, a veszélyes helyeken történő szelfizés következményei, és a különböző, őrült netes kihívások.
Szóval, ha jobban belegondolunk, még rengeteg új mondókát lehetne kitalálni, hogy emlékeztessenek minket (felnőtteket is) a modern balesetekre:
“Egy szelfi, két szelfi, nem éri meg a várfalra kimászni.”
“Drónozunk, drónozunk, de a propellerre odafigyelünk, hopp.”
“Challenge ide, challenge oda, nem ehető a kapszula.”
 
Természetesen nem az a megoldás, hogy elfordulunk a modern technológiától, és mostantól minden drónban, VR-sisakban és elektromos rollerben ellenséget látunk, hanem az, hogy megtanulunk felnőni a feladathoz, és megtanuljuk körültekintően és biztonságosan kezelni a modern kütyüket
Ehhez még több tippet olvashatsz a generalielorelatok.hu oldalon, ahol látványos videókat is találsz a témában.

Közlekedéssel és biztonsággal kapcsolatos cikkeink közül ezeket ajánlanánk neked:

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!