Skip links

Szeretsz egyedül utazgatni? Gondoskodj a biztonságodról is!

Akár Észak-Ausztráliát szeretnéd felfedezni, akár egy argentin túrával szeretnéd valóra váltani az álmaidat, utazás közben már biztosan nem akarsz külön aggódni a biztonságodért. Rövid cikkünkben a vésztartalékok fontosságától az otthoniakkal való rendszeres kapcsolatfelvételig minden fontos tanácsot megtalálsz ahhoz, ami a biztonságos és zökkenőmentes utazáshoz szükséges.

NÉZZ UTÁNA A KIVÁLASZTOTT ÚTI CÉLNAK

Annak ellenére, hogy Izlandhoz és Új-Zélandhoz hasonlóan sok ország közkedvelt úti cél a szólóban utazók számára, mindig nézz utána az általad kiválasztott úti célnak. Olvass utána, hogy melyik országban, városban és környékeken érdemes megszállnod, és melyeket érdemes messziről elkerülnöd, valamint a helyi szokásoknak és öltözködési normáknak is olvass utána. Próbálj meg minél jobban elvegyülni az emberek közt, és érdemes megtanulnod néhány helyi szófordulatot is. Baj esetére írd össze a vészhelyzetben hívható telefonszámokat, és jegyezd meg, hogy mi a teendő különböző helyzetekben.

TUDJÁK RÓLAD A BARÁTAID, MERRE JÁRSZ

Ha egyedül utazol, elengedhetetlen, hogy megoszd a barátaiddal és a családtagjaiddal az útvonalterved, valamint azt is, hogy hol szállsz meg. Ha nem érzed magad biztonságban, kifelé mindenképp azt kommunikáld, hogy a barátaiddal vagy a pároddal utazol, és bár csábítóan hangzik az olcsóbb éjszakai buszozás, mindig tartsd szem előtt a biztonságod.

MINDIG LEGYENEK KÉZNÉL A LEGFONTOSABB ÚTI OKMÁNYOK, DOKUMENTUMOK

Próbálj meg készpénzt vagy egy hitelkártyát elrejteni a váratlan helyzetekre, amit ne tarts együtt a többi dokumentumoddal vagy pénzeddel. A fontos dokumentumokról (útlevél, személyi igazolvány, biztosítási kötvény) készíts másolatot, és azon túl, hogy letöltötted őket okostelefonodra, tárold őket egy biztonságos online helyen, így például a Dropboxban, vagy más, felhőalapú szolgáltatást igénybe véve. Ugyanígy legyenek elmentve a legfontosabb telefonszámok is (konzulátus, utazási iroda, biztosító, assistance szolgáltatás stb.).

NE SPRÓLOLJ AZ UTASBIZTOSÍTÁSON!

Végül, de nem utolsó sorban, az apró és egyszerű óvintézkedések segítenek abban, hogy a lehető legzökkenőmentesebb utazásban legyen részed. Köss utasbiztosítást egészségügyi, illetve utazási vészhelyzetek esetére, ellenőrizd a kifizetendő biztosítási összegeket, valamint hagyj otthon minden puccos kiegészítőt és ékszert.

KÖZÖSSÉGI OLDALAK: CSAK ÓVATOSAN!

Bízz az ösztöneidben, és figyelj a környezetedre! Akármennyire is szeretnéd megmutatni, milyen nagyszerű élményekre tettél szert, ne posztolj a közösségi oldalakra valós időben, és soha ne tedd közzé a szállásod pontos címét.

Return to top of page