Menü

Hogyan spóroljunk a főzéssel?

Jól jönne egy kis inspiráció a főzőcskézéshez? Ezeken a hűvös napokon különösen fontos, hogy legyen egy jól bevált szakácskönyved tele laktató, tartalmas receptekkel, amelyek a pénztárcádat is kímélik. Az évnek ebben a szakaszában különösen nagy népszerűségnek örvendenek a különféle pörköltek, sültek, rakott ételek, levesek és curryk – nem véletlenül, hiszen a téli fogásoknak nemcsak ízletesnek kell lenniük, hanem a legfontosabb tápanyagokat is biztosítaniuk kell.

Hogyan spóroljunk időt és pénzt a főzésnél?

Ha szeretnél lefaragni a heti menü költségeiből, érdemes lehet kipróbálnod a nagy tételben való főzést, de akár a nagyobb mennyiségben elkészített hagyományos fogásokat is lefagyaszthatod adagokra osztva – ezek jól jöhetnek még egy-egy mozgalmasabb héten. Segíthet az is, ha

  • mindig felhasználod a megmaradt ételeket,
  • saját zöldségeket termesztesz,
  • kevesebb húst vásárolsz,
  • és tartod magad a bevásárlólistádhoz.

Az élelmiszerboltokban könnyű elcsábulni, ezért ha jót akarsz magadnak, semmiképpen ne indulj bevásárolni éhesen! Határozd meg az anyagi keretet, írj listát a szükséges tételekről, majd tartsd magad a tervhez! Ha úgy látod, egyre többet költesz élelmiszerekre, hasonlítsd össze az általad látogatott üzlet árait más szupermarketek ajánlataival, keress olcsóbb termékváltozatokat, és gondold végig, hogy tényleg csak a legszükségesebb tételek szerepelnek-e a bevásárlólistádon! Kipróbálhatod az online bevásárlást is, ha úgy könnyebben kordában tudod tartani a költéseket. Ez a megoldás kevesebb időt is igényel, mitha lemennél a boltba.

generali-etel

A hús és a hal nem kimondottan olcsó, ezért érdemes korlátozott mértékben fogyasztani. Fehérjeforrásként jó alternatíva lehet a lencse, a bab és a tofu is – ezek mind olcsóbbak a húsnál, kevésbé károsak a környezetre (a húsipar ugyanis jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelős), ráadásul még egészségesebbek is. Ha nem tudsz lemondani a húsról, válassz olcsóbb húsrészeket, és készítsd el őket lassú főzéssel!

Vigyázz a késsel! – Így kerüld el a konyhai baleseteket

Használd fel a megmaradt ételt!

Az ételpazarlás manapság elég súlyos probléma – ezért nagyon fontos, hogy felhasználjuk a megmaradt élelmiszereket ahelyett, hogy kidobnánk őket. Ha például sült csirkét készítesz vacsorára, tedd félre a csontokat, és főzz belőlük később házi csontlevest. Ha többet főzöl egy ételből, mint amennyi az adott napon elfogyna, tedd a maradékot a hűtőbe, és vidd magaddal másnap egy ételhordó dobozban!

Étkezz egészségesen a munkahelyeden is

Zöldségtermesztés otthon

Az otthoni zöldségtermesztés egyre népszerűbb – nem csoda, hiszen van valami igazán felemelő érzés abban, amikor az ember beleharap a saját maga által nevelt friss zöldségbe, vagy gyümölcsbe. Ha pedig marad némi felesleg, akár a szomszédoknak is adhatsz belőle. A boltokban és az éttermekben már kidobásra ítélt gyümölcsök és zöldségek megvásárlása szintén jó módszer a kiadások és az ételpazarlás csökkentésére.

Főzés nagy tételben

Ha szeretnéd tartani magadat az élelmiszerre szánt költségvetésedhez, a legjobb, ha kipróbálod a nagy tételben való főzést. Az olyan ételeket, mint például a rakottak vagy a tésztaszószok, igazán egyszerű nagyüzemben elkészíteni. Ezután nincs más dolgod, mint adagokra osztva lefagyasztani őket – így csak egy kéznyújtásra lesz egy-egy gyors vacsora.


Nálunk minden tartalmat megtalálsz, ami a boldog és kreatív otthoni élethez kell:

Így védekezz az otthoni kártevők ellen

Veszélyek, amik az otthonodra leselkednek

Okoseszközök az otthon kényelméért

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes pénzügyi kisokos — légy te is tudatos!

 

Ingyenes pénzügyi kisokos — légy te is tudatos!