Skip links

Mi a megoldás falvizesedés és penész ellen?

Csúnya, büdös, ráadásul az egészségre is káros lehet – a falvizesedés és a gyakran vele járó penész rémálmát szinte egy lakástulajdonos sem kerülheti el. Ezt a problémát azonban sajnos nem mindig egyszerű megszüntetni. Gyakran ugyanis a lakás szerkezeti hibája okozza, ennek orvoslásához pedig szükség lehet kisebb-nagyobb beruházásokra.

Szerencsére azonban van néhány egyszerű lépés, amelyeket mindenki megtehet annak érdekében, hogy megelőzze, vagy legalábbis minimálisra csökkentse lakása vizesedését. Íme a falvizesedés nyolc leggyakoribb oka, és a lehetséges megelőzési módok. (A nulladik lépés természetesen a lakásbiztosítás megkötése.)

1. Párás a levegő a lakásban

A lakás levegőjének túlzott páratartalma a falak vizesedéséhez vezethet, ez azonban könnyen megelőzhető rendszeres szellőztetéssel – különösen főzés és zuhanyozás után fontos kinyitni az ablakokat és bekapcsolni a ventilátorokat. Emellett főzés közben érdemes fedőt tenni a forrásban lévő vízre, és célszerű beruházni egy komolyabb szellőzőrendszerbe is, mind a konyhában, mind a fürdőszobában.

  • Egy páramentesítő is csodákra képes egy vizesedésre hajlamos lakásban, csak ne felejtsd el rendszeresen kiüríteni!

2. Ha rosszak a vízvezetékek

Akár egy minimálisan szivárgó vezeték is súlyos vizesedést okozhat, ezért a vízvezetékek állapotának ellenőrzése létfontosságú. Ügyelj arra is, hogy minden vízcsap és zuhanyfej teljesen elzárható legyen, és ellenőrizd, hogy a falban megbújó vezetékek nem korrodáltak-e. Ha pedig régebbi a fürdőszobád, a lefolyóvezetékeket is vizsgáld meg!

  • Érdemes kihívni egy képzett vízvezetékszerelőt, aki biztosan meg tudja állapítani, van-e valami probléma.

3. Ha lyukas az ereszcsatorna

A lyukas ereszcsatorna miatt is könnyen összegyűlhet a víz egy adott helyen. A te ereszedből is csöpög a víz a falra vagy az ablakpárkányra? Esetleg a tetőre szivárog? Ebben az esetben akár több méteren keresztül lecsoroghat a tetőgerendák mentén. Cseréld le az ereszcsatornádat, és gondoskodj arról, hogy megfelelően lássa el a feladatát – ne a házba juttassa be a vizet, hanem vezesse el a csatornába!

4. Rossz állapotú ablakpárkányok és ajtók

A víz az elöregedett ablakokon és ajtókon keresztül is bejuthat a lakásba. Lehet, hogy már nem működik megfelelően a körülöttük lévő tömítés, vagy korhadni, repedni, mállani kezdett a fából készült keretük. Bármi legyen is a hiba, mindenképpen gondoskodj nyílászáróid felújításáról és megfelelő szigeteléséről!

5. A kéményekkel is gond lehet

Bármennyire hangulatos is egy kandalló, sajnos ez is lehet a vizesedési problémád forrása. A nyitott kéményfejen keresztül ugyanis könnyen be tud folyni az esővíz a kéményjáratba, onnan pedig leszivároghat az épületbe. Ügyelj tehát arra, hogy a kéményed megfelelően vízzáró kéményszegéllyel és esővédő sapkával legyen felszerelve!

6. A rosszul fűtött lakás

Lehet, hogy azt hiszed, a lakás alacsonyabb hőmérsékletre való fűtésével pénzt takarítasz meg, hosszú távon azonban nagy árat fogsz fizetni érte. A hideg levegő ugyanis kevesebb párát tud megkötni, mint a meleg, ezért a hidegebb otthonokban jellemzőbb a páralecsapódás.

A nagy hőmérséklet-ingadozások pedig csak tovább rontanak a helyzeten.

Éppen ezért igyekezz azonos hőfokon tartani a lakást időzítő vagy intelligens fűtési rendszer használatával, és ügyelj arra, hogy energiaszolgáltatód legkedvezőbb ajánlatát válaszd – így aztán garantáltan nem fogsz a kelleténél többet fizetni a fűtésért!

7. Rossz higiéniai körülmények

Egy koszos és rendetlen lakásban könnyebben kialakul a penész. A megelőzés érdekében érdemes tehát betartani néhány alapszabályt. A vizesedésre hajlamos területeket, például a fürdőszobai és a konyhai felületeket rendszeresen mosd le kíméletes tisztítószerrel, majd töröld szárazra egy tiszta ronggyal! Ne dobáld szét a vizes törölközőket vagy konyharuhákat a lakásban! A kád vagy zuhanyzó körüli penészes szilikon pedig rendszeres cserét igényel, ezért tanuld meg használni a tömítéseltávolítót, és cseréld a tömítést gyakran!

8. Mi a teendő árvíz esetén?

Végül – bár ez nyilvánvalónak tűnhet -, az árvízveszélyes területeken található lakásokban különösen gyakran előforduló probléma a vizesedés. Bárhol élj is azonban, mindenképpen ügyelj arra, hogy ne maradjanak nyitva a csapok a lakásban, és ne ömöljön ki semmilyen folyadék, mivel ezek mind rontanak a már esetlegesen meglévő vizesedés állapotán. Ha pedig mégis megtörténik a baj, vedd fel a kapcsolatot Generali Tanácsadóddal!


Tedd igazi mentsvárrá az otthonod! Ajánljuk további háztartási biztonsággal foglalkozó cikkeinket:

Életmentő eszközök lakástűz esetére

Így védekezz az otthoni kártevők ellen

Így védekezz a villámlás okozta károk ellen

Smart technológia segít takarékoskodni az energiával

Nem csak betörés ellen: 4 féle intelligens zár a családi fészek védelméért

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!