Skip links

Vitaminok, amiket 50 felett pótolni kell

A testünkben végbemenő, korral járó változások miatt minden életszakaszban más-más vitaminokra és tápanyagokra van szükségünk. Ahogy öregszünk, egyre inkább a csontritkulásra és az egyéb korral járó megbetegedések megelőzésére kerül a hangsúly. Igaz, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott étrend a legjobb vitaminforrás, de sok idős embernek lecsökken az étvágya, nehezen talál magának megfelelő ételt, vagy épp problémái vannak a rágással és az emésztéssel. Ezért szükséges pótolni a hiányzó vitaminokat.

Milyen étrend-kiegészítőt vegyek?

A fenti esetekben nagyszerű segítséget nyújtanak az étrend-kiegészítők, de mielőtt bármit is megvásárolnánk, érdemes konzultálni a háziorvosunkkal a különböző gyártók és gyártmányok megbízhatóságát, hatóanyagtartalmát illetően. Meg kell győződni arról is, hogy az étrend-kiegészítők szedhetők-e az egyéb gyógyszereink mellett, nem okoznak-e bármilyen zavart, problémát.

Milyen vitaminokat szedjek 50 felett?

  • D-vitamin

Akik nem tartózkodnak eleget a napon, azoknál előfordulhat, hogy nem termelődik elegendő mennyiségű D-vitamin a szervezetükben: ennek hiánya pedig hozzájárulhat a csontritkulás kialakulásához. A D-vitamin elengedhetetlen az erős csontok fenntartásához, valamint az autoimmun betegségek elleni védelemhez. A napfény a legjobb D-vitamin forrás, de egyes ételekben is megtalálható, így például a lazacban, vagy a könnyebben és olcsóbban elérhető tojássárgájában és a gombában.

  • B12-vitamin

Ahogy öregszünk, egyre nehezebben szívódik fel szervezetünkben az idegek és a vérsejtek egészségének megőrzésében fontos szerepet játszó B12-vitamin, így a kor előrehaladtával fontos a pótlása. Ezt pedig olyan ételekben találjuk meg, mint a máj, a szardínia, vagy éppen a tojás.

  • Kalcium-citrát

A kalcium-citrát különösen fontos a nők számára a menopauza utáni időszakban. Kalciumban gazdag étel például a sajt, a tej, a joghurt, valamint a dúsított gabonafélék.

  • Folsav

A folsav elősegíti a vörös vérsejtek termelését, ám hiánya vérszegénységhez vezethet, gyengeséget és letargikus hangulatot okozhat. Folsavat a leveles zöldségekben, a lencsében és a banánban is találunk.

  • Probiotikumok

A probiotikumok valójában nem is vitaminok, hanem az emésztési egészséget támogatják, valamint segítik az immunrendszer működését. Olyan erjesztett ételekben és italokban találhatóak meg, mint a miso (szójababból, árpából vagy rizsből készült erjesztett paszta), a savanyú káposzta, vagy éppen a kimchi.

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!