Skip links

A modern technológia szuper hatással van a lelki egészségedre

Szomorú, de igaz, hogy világszerte egyre gyakoribbak a mentális, azaz lelki eredetű betegségek. Sajnos a top 5-ös mentális betegség listán van a depresszió és a szorongás is. Míg a fizikális megbetegedéseket sokkal egyszerűbb felismerni, a hanyatló mentális állapotot már jóval nehezebb észrevenni, így gyógyítani is.
Íme, így segíthet a modern technológia megfigyelni a saját elménket.

Elegáns hi-tech

A legtöbbünk számára már ismerősek az ember fizikai állapotával foglalkozó technológiai eszközök, de vajon azokat is ismerjük, amelyek a mentális jólétért felelősek? A LeafUrban eszköze nyomon követi a mindennapi tevékenységeinket. Megmutatja, hogy milyen az alvásritmusod, és képes életviteled alapján előre jelezni a jövőben várható stressz- szintedet. Stresszoldáshoz meditációs- és légzési gyakorlatokat tanít. A Pip az ujjbegyeden keresztül a bőröd pórusain át ad visszajelzést az életedben jelenlévő stressz aktuális szintjéről.

Appok

Mentális egészségünk különböző aspektusainak megfigyelésére számtalan mobil alkalmazás áll rendelkezésre. A Stress and Anxiety Companion a negatív gondolatok és a szorongás leküzdésére, valamint a kiváltó okok felismerésére és kezelésére kínál eszközöket. A Breathe2Relax azt szemlélteti, hogy a stressz milyen hatással van a testünkre, valamint légzésgyakorlatot is kínál stressz-kezeléséhez. Ha napi meditációra vágysz, a HeadSpace személyre szabott útmutatóval vezet be a meditációs gyakorlatok rejtelmeibe.

A mi kedvenc stresszoldó technikánk egyébként a Mindfullness, amiről itt írunk bővebben.

Online terápia

Előfordul, hogy a legjobb terápia, ha kibeszéljük magunkból a problémákat. És pontosan ilyen helyzetekben segítenek az online terapeuták. A Talkspace összeköti a felhasználókat a megfelelő terapeutákkal, akik így videohíváson keresztül és üzenetben kommunikálhatnak a felhasználókkal.
Vagy léteznek például olyan chatbotok is mint a WoeBot, amely a kommunikációd alapján nyomon követi a hangulatodat, majd időről-időre megosztja veled a megfigyeléseit, észrevételeit. Ráadásul az ún. kognitív viselkedés terápiát is megtanítja neked, ezzel segítve a depresszió és a szorongás tüneteinek kezelését.

Együtt jobb

Vannak olyan periódusok az életben, amikor hasonló helyzetben lévő emberek támogatására van szükségünk. Ezért jöttek létre olyan közösségi hálózatok, mint a HealthUnlocked. Egy olyan online közösség, ahol a hasonló háttérrel rendelkező emberek napi szinten beszélhetik meg a problémáikat.
– Vagy mint a kifejezetten édesanyáknak kitalált Let’s Mush – olyan online közösség, ahol anyukák ismerhetnek meg hasonló cipőben járó anyukákat.

Mindemellett néha az a legjobb gyógymód, ha visszatérünk az alapokhoz, és megadjuk magunknak a jól megérdemelt „én időt”. Eltávolodunk egy kis időre a digitális technológiáktól, és csak pihenünk. Olyan megoldást válassz, ami számodra a legjobb!

Nem szeretnél lemaradni a legfrissebb bejegyzésekről?
Iratkozz fel a hírlevelünkre!