Skip links

Az egészséges öregedés kulcsa: bélbarát táplálkozás

A bélrendszer egészségével nagyon kevesen törődnek – pedig ez lehet az egészségesebb és boldogabb élet kulcsa. Érdemes tehát figyelnünk magunkra és gondoskodnunk a bélrendszerünk jólétéről.

Bélrendszere “vigyáz Önre”

A baktériumokat, vírusokat senki sem szereti. Pedig valójában, ha jól kezeljük a gyomrunkban és a bélrendszerünkben megtalálható több trillió mikrobát, sok betegséget elkerülhetünk. Tudósok megállapították, hogy az egészséges bélrendszer kapcsolatban áll az egészséges időskorral – bizonyos bélbaktériumok pedig még segítenek is abban, hogy tovább éljünk. 

Jó hír, hogy a szükséges baktériumokat elég egyszerű megtartani a szervezetünkben. Íme, néhány tanács arra vonatkozóan, hogyan tarthatod formában emésztőrendszeredet:

Bélbarát ételek

A rost a bélrendszer legjobb barátja. Egyél több rostban gazdag ételt. A leveles zöldségek a legjobbak, mert ezek mindegyike méregtelenít. A gyümölcsök, az egyéb zöldségek, a diófélék és a teljes kiőrlésű gabonák pedig táplálják az egészséges baktériumokat. Főzz extra szűz olívaolajjal, mert az a legjobb olaj a mikrobák számára.

Kerülendő ételek

Az előre feldolgozott élelmiszerek fogyasztása ugyan kényelmes, azonban gyakran olyan összetevőket tartalmaznak , amelyek pusztítják a szükséges baktériumokat.

Ha változtatni kell étrendeden, bizony szükség lesz egy kis akaraterőre is. Biztosan jót tesz bélrendszernek, ha elhagyod a cukrot, az édesítőszereket, az alkoholt és a koffeint egy időre. Kávé, tea és energiaital helyett pedig fedezd fel a gyógyteátk varázslatos világát! 

Ne keresd a kiskapukat

Az olyan probiotikus ételek, mint az élő joghurt, a kefír, és a hagyományos eljárással készített sajtok jót tesznek a bélrendszernek. Vigyázat: a probiotikus étrend-kiegészítők azonban csak korlátozott előnyökkel rendelkeznek, nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet.  

Fontos, hogy ne egyik napról a másikra változtass az étrendeden. Minden nap csak egy dolgon változtass, igyál sok vizet, ezzel segítve szervezetnek az átállást. Hidd el, meg lesz az eredménye!